6. Huolehdi palkkakehityksestäsi
Monille naisille oman työn arvon määritteleminen voi olla vaikeaa. Toisaalta naisten palkat ovat edelleen keskimäärin pienempiä kuin miesten, joten on hyvä käyttää ne keinot, joilla tilanteeseen pystyy itse vaikuttamaan.
Kun kehityt työssäsi ja saat uusia vastuualueita, muista siis olla aktiivinen myös palkankorotuksen pyytämisessä. Jos koet, että olet palkankorotuksesi ansainnut, älä turhaan arastele ottaa asiaa puheeksi työnantajasi kanssa.
7. Huomioi perhevapaiden vaikutus omaan talouteesi
On väistämätön tosiasia, että äitiyslomalla ja vanhempainvapaalla oleminen pakottaa kiristämään omaa taloutta. Naiset pitävät valtaosan vanhempainvapaista, jolloin tämä vaikutus kohdistuu usein nimenomaan heihin. Hoitovapaalla rahatilanne on vieläkin tiukempi, sillä kotihoidon tuki on huomattavasti vanhempainpäivärahaa pienempi eikä riipu tuloista.
Erilaisia vaihtoehtoihin kannattaa perehtyä ja niitä kannattaa puntaroida huolella esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta:
- Voisitteko jakaa perhevapaat tasan molempien vanhempien kesken? Olisiko se teidän tilanteessanne rahallisesti kannattavampaa?
- Kuinka kauan on järkevää hoitaa lasta kotona? Jos lapsia on useampi, myös päivähoitomaksut voivat nousta melko korkeiksi.
- Miten voisit taloudellisesti varautua tilapäisesti alhaisempaan tulotasoon?
8. Säästä ja sijoita
Jos säästäminen ei tunnu sujuvan luonnostaan, siihen kannattaa tehdä mahdollisimman selkeä ja pitävä suunnitelma.
Varmimmin onnistut, kun laitat kuukausittain päättämäsi summan sivuun esimerkiksi erilliselle säästötilille heti palkkapäivänä. Näin tiedät, kuinka paljon sinulla on loppukuun aikana varaa kuluttaa. Jos tilillä on kuun lopussa vielä ylimääräistä, voit lopuksi siirtää vielä senkin säästöön.
Säästötilejä kannattaa myös vertailla, jotta löydät sopivimman juuri omaan tarpeeseesi. Jokaisella niistä on omat ehtonsa, korkonsa ja toimintaperiaatteensa. On hyvä muistaa, että oman pankin tarjoamat palvelut eivät välttämättä ole markkinoiden parhaat, ja itselle edullisen tilin voi avata toiseenkin pankkiin.
Kun säästäminen alkaa sujua, on aika miettiä sijoittamista. Siihen on nykyään paljon mahdollisuuksia, ja erilaiset sijoitussovellukset helpottavat kaupankäyntiä sekä pörssikurssien seuraamista.
Aloittelijalle rahastosijoittaminen on helppo tapa saada juonen päästä kiinni. Se on usein pankkitilille säästämistä tuottavampi tapa kasvattaa säästöille korkoa, mutta kuitenkin yksinkertaisempaa kuin pörssiosakkeiden ostaminen. Rahastossa sijoittajan varat hajautetaan rahaston sisältämiin sijoituksiin.
Sijoittamiseen liittyy aina riski, mutta rahastoja on olemassa riskitasoltaan erilaisia. Mitä suurempaa riskiä otat rahoillesi, sitä suurempia tuottoja sinun on myös mahdollista saada.
9. Ennakoi eläkettäsi
Naisten palkat ovat usein miesten palkkoja matalammat ja työuraa vielä saattavat pilkkoa perhevapaat, ja siksi myös eläke jää pienemmäksi. Jos vain suinkin mahdollista, tähän kannattaa varautua hyvissä ajoin.
Aiemmin mainituilla palkkakehitykseen ja perhevapaiden suunnitteluun liittyvillä asioilla voit vaikuttaa eläkkeesi muodostumiseen. Mieti myös, olisiko sinun järkevää alkaa laittaa rahaa talteen eläkepäivien varalle. Se onnistuu erilaisten eläkevakuutuksien avulla tai ylipäänsä säästämällä ja sijoittamalla.
Valitse sinulle sopivimmat tavat oman talouden hallintaan
Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Ihan kaikkia tämänkään listan asioita ei tarvitse tehdä saadakseen taloutensa hallintaan.
Tärkeintä on, että alat tiedostaa, millaisia mahdollisuuksia sinulla olisi parantaa otetta omasta taloudestasi ja aloitat jostain. Pikkuhiljaa säästäminen alkaa todennäköisesti palkita ja motivoida näin tekemään vielä enemmän sen eteen.