Nainen viettää aikaa puistossa ja vertailee lainoja
Takaisin blogiin

Yhdistelylaina – miksi lainojen yhdistäminen pelottaa?

Yhdistelylaina mahdollistaa monen eri lainan tai luottokorttivelan yhdistämisen yhdeksi lainaksi. Lainojen yhdistäminen voi säästää huomattavia rahasummia ja helpottaa kenen tahansa kuluttajan talouden hallintaa. Yhdistelylainaan saattaa kuitenkin liittyä ennakkoluuloja, joihin perehdymme tässä artikkelissa.

Yhdistelylaina – mikä se on? 

Yhdistelylaina on uutena otettava laina, jonka avulla on mahdollista maksaa kaikki nykyiset lainat takaisin lainan- tai luotonantajille. Tällöin kuluttajalle jää hoidettavaksi vain yksi uusi laina. Aiemmat lainat, jotka yhdistelylainalla maksetaan pois, voivat olla esimerkiksi kulutusluottoja, luottokorttivelkoja, osamaksuja tai pikavippejä.

Lainojen yhdistämisen jälkeen maksat kuukausittain ainoastaan yhtä lainaa. Tällöin sinun maksettavaksi tulevat enää yhden lainan korot ja kulut. Yhdistelylainan tarkoitus on siis selkeyttää talouden hallintaa ja säästää lainakustannuksissa.

Yhdistelylaina on vakuudetonta lainaa, jota haetaan kuten mitä tahansa muutakin kulutusluottoa. 

Yhdistelylaina auttaa tasapainottamaan taloutta

Monilla suomalaisilla on jo kokemuksia lainojen yhdistämisestä. Ja miksi ei olisi, sillä yhdistelylainan hakeminen on helppoa. Yhden suuremman lainan kulut ovat usein pienemmät kuin monen pienemmän lainan kulut yhteensä. Lisäksi kuka tahansa kuluttaja voi hyötyä kulutusluottojen, osamaksujen ja luottokorttivelkojen yhdistelystä.

Lainojen yhdistäminen on helppoa

Lainojen yhdistäminen käytännössä on hyvin yksinkertaista. Kuluttaja hakee yhdistelylainaa aiempien velkojen yhteissumman verran. Kun yhdistelylaina myönnetään kuluttajalle, maksaa lainanantaja pian lainasumman kuluttajan tilille. Kuluttaja maksaa lainalla pois kaikki aiemmat, mahdollisesti usealtakin lainanantajalta, otetut velat. Näin kuluttaja maksaa jatkossa vain yhden lainan korkoa ja kulut.

Yksi suurempi laina – pienemmät kulut ja kuukausierä

Yhdistelylainan ottaminen voi jännittää, koska se kattaa yhden suuremman lainasumman. Suurempi rahasumma yhtenä velkana voi näyttää ja tuntua psykologisesti pelottavammalta kuin useampi pieni laina.

Yhdistelylainan tarkoitus on kuitenkin säästää kuluissa sekä säätää maksettava kuukausierä kuluttajan omaan talouteen sopivaksi. Pienet lainat saattavat tuntua valheellisesti pienemmiltä veloilta. Kun pieniä lainoja on useampi päällekkäin, täytyy kuluttajan maksaa kuitenkin jokaisen lainan kulut erikseen.

Yhdistä myös luottokorttivelat ja osamaksusopimukset

Yksi yleinen harhakäsitys on, että yhdistelylainalla voi yhdistää ainoastaan kulutusluottoja. Yhdistelylainalla voi yhdistää myös esimerkiksi luottokorttivelat, osamaksusopimukset ja pikavipit.

Suuri luottokorttivelka pitkällä takaisinmaksuajalla voi kasvattaa jopa 20 % korkoa ja tulla kuluttajalle kalliiksi. Yhdistelylaina voi helpottaa kuluttajan taloudellista tilannetta, kun yhdellä isommalla lainalla on usein edullisemmat korot ja kulut.

Yhdistelylainasta hyötyy tavallinen kuluttajakin

Yhdistelylainalla voi olla monen silmissä negatiivinen maine. Sitä voidaan pitää esimerkiksi viimeisenä oljenkortena pahoin velkaantuneelle kuluttajalle, joilla on maksuhäiriömerkintä. Yhdistelylaina ei kuitenkaan ole missään nimessä negatiivinen asia. Yhdistelylainasta voi hyötyä kuka tahansa kuluttaja, joka haluaa taloudellisia säästöjä.

Yhdistelylainaa saa todennäköisemmin ennen maksuvaikeuksiin joutumista, joten sitä kannattaa hakea ennen suurempien rahaongelmien muodostumista. Yhdistelylainasta käytetään ylivelkaantumisen tilanteissa myös nimitystä järjestelylaina.

Yhdistelylainan hyötyjä 

Yhdistelylainan hyötyjä on monia. Lainojen yhdistäminen sopii kenelle tahansa kuluttajalle, jolla on olemassa useampia päällekkäisiä luottoja ja velkoja.

Lainojen yhdistäminen tuo monia taloudellisia hyötyjä, joita on listattu alla.

  • Vain yksi laina. Useista kuukausittaisista lainalyhennyksistä ja maksuista voi olla haastavaa pysyä kärryillä. Yhdistelylainan ansiosta sinun ei tarvitse enää muistaa eri velkojen yksityiskohtia, kuten monia kuukausittaisia eräpäiviä, maksuerien suuruuksia, lainanantajia ja jäljellä olevia velkasummia. 
  • Omaan talouteen sopiva kuukausierä. Monen velan päällekkäisistä takaisinmaksuista voi kertyä kuukausittain suuri kokonaissumma maksettavaksi, mikä voi rasittaa liikaa kuluttajan taloutta. Voit valita lainalle uuden, omaan rahatilanteeseen paremmin sopivan, kuukausierän yhdistelylainaa hakiessasi. Onkin hyvä etukäteen laskea omat tulot ja menot.
  • Säästä koroissa. Yhdistelylaina on fiksu tapa säästää rahaa luottojen koroissa. Kun maksat enää yhden luoton korkoa useiden eri luottojen korkojen sijaan, voit säästää jopa satoja euroja. Mikäli aiemmat luotot ovat kalliita kulutusluottoja, luottokorttivelkoja tai pikavippejä, on yhdistelmälainalla mahdollista saada huomattavasti aiempia lainoja edullisempi korko.
  • Säästä myös lainakuluissa. Yhtä lailla voit säästää yhdistelylainalla lainojen kuluissa. Maksettavaksi jää jatkossa ainoastaan yhden lainan tilinhoitomaksut ja muut kulut.

Yhdistelylainan tuoma kohtuullinen kuukausierä sekä yksi ainoa kuukausittainen lainanmaksupäivä auttavat ennakoimaan omaa rahatilannetta ja näin ollen helpottavat sen hallintaa.

Miten lainojen yhdistäminen käytännössä tehdään?

Lainojen yhdistäminen on todella helppoa. Tärkeintä on etsiä ensin tiedot kaikista omista lainoista, jotka on tarkoitus maksaa pois. Tiedot löytyvät esimerkiksi luottoehdoista tai lainan viimeisimmästä laskusta.

Luottojen kokonaiskustannukset tulee kirjata ylös muun muassa seuraavien seikkojen osalta:

  • jäljellä oleva velka
  • todellinen vuosikorko
  • lainan marginaali
  • nimelliskorko
  • muut mahdolliset kulut

Näiden tietojen kirjaamisen jälkeen kaikkien lainojen kokonaiskustannukset lasketaan yhteen. Näin saat selville, kuinka ison yhdistelylainan tarvitset, jotta kaikki nykyiset luotot voidaan maksaa kerralla pois. 

Lainalaskelman jälkeen kannattaa tehdä lainojen kilpailutus. Kilpailutuksen tavoitteena on löytää aiempia luottoja edullisempi yhdistelylaina. Kilpailutus hoituu nopeasti ja maksuttomasti Sortterin lainahakemuksella.

Kun olet löytänyt sopivan itsellesi edullisen yhdistelylainan, voit allekirjoittaa lainasopimuksen lainaa myöntävän pankin kanssa. Saat yhdistelylainan rahat tilille heti tai viimeistään parin arkipäivän kuluessa. Tämän jälkeen voit maksaa heti kaikki nykyiset velat pois. Näin sinulle jää maksettavaksi jatkossa ainoastaan uusi yhdistelylaina.

Yhdistä lainat – vertaile ensin edullisin vaihtoehto Sortterilla

Lainojen yhdistäminen on tuonut Sortterin asiakkaille keskimäärin 277 euron kuukausittaiset säästöt. Näin ollen yhdistelylainan hankkimista kannattaa ehdottomasti harkita.

Sortterin palvelussa voit kilpailuttaa yhdistelylainat helposti ja nopeasti, aina ilman kuluja. Saat lainatarjoukset yhdellä hakemuksella jopa kymmeniltä yhteistyökumppaneinamme toimivilta pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. 

Vertaile lainoja kaikessa rauhassa. Mikäli löydät sinulle sopivan yhdistelylainan, allekirjoita lainasopimus. Saat rahat pian tilillesi, ja voit maksaa kaikki nykyiset lainasi pois. Yhdistelylainan ansiosta rahatilanteesi selkeytyy huomattavasti. Maksat jatkossa vain yhtä lainaa kuukausittain – näin lainan takaisinmaksu, maksuerän suuruus ja kuukausittainen eräpäivä ovat selkeitä.

Aloita siis laskemalla yhteen nykyisten lainojesi kokonaiskustannukset ja yhdistä lainat omaan talouteesi sopivaksi. Kilpailuta lainatarjoukset Sortterin verkkopalvelussa ja jätä lainahakemus tästä.

Takaisin blogiin