Sähkön säästäminen puhututtaa – mikä oikeasti säästää energiaa?
Takaisin blogiin

Sähkön säästäminen puhututtaa – mikä oikeasti säästää energiaa?

Sähkön säästäminen on ajankohtaista, kun sekä energiakriisi että sähkön hinta huolestuttavat ihmisiä. Kokosimme tähän artikkeliin arkisia tekoja sähkön säästämiseksi.

Sähkön säästäminen herättää tällä hetkellä paljon keskustelua, sillä sähkö mahdollistaa lukuisat arjen askareet ja työtehtävät. Euroopan energiakriisi on nostanut sähkön hintaa merkittävästi ja saanut niin kuluttajat kuin yrityksetkin pohtimaan keinoja sähkölaskujen pienentämiseen.

Alkava talvi asettaa omat haasteensa sähkön säästämiselle, kun kylmä ilma alkaa laskea asuinrakennusten ja kiinteistöjen lämpötiloja. Kovilla pakkasilla lämmitystä tarvitaan luonnollisesti enemmän ja energiankulutus kasvaa.

Energiansäästötalkoot ovat nostaneet keskusteluihin erilaisia konkreettisia vinkkejä sähkön säästämiseen. Vaikka niin kutsutut kotikonstit sähkön säästämisessä saattavat tuntua yksilötasollakin mitättömiltä, syntyy niistä useamman kotitalouden toteuttamina selkeää energiansäästöä. Kokosimme tähän artikkeliin arkiset toimet ja ratkaisut, joista on aidosti apua sähkön säästämisessä.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella
  • usp item
    100 % ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 332 arvosteluun.
powered by

Ajoita sähkön käyttämistä tiettyihin kellonaikoihin

Jotta sähkön riittävyys Suomessa taataan ja sähkölaskusi pysyvät samalla maltillisempina, kannattaa suurempia sähkömääriä kuluttavien kodinkoneiden käyttöä rajoittaa tiettyihin kellonaikoihin. 

Sähkön käytössä on arkisin selkeitä kulutushuippuja, jotka ovat:

  • kello 8–10
  • kello 16–17
  • kello 19–20.

Suuritehoisia laitteita kannattaa myös pyrkiä käynnistämään ja käyttämään vuorotellen, jotta sähkönkäyttösi pysyy tasaisena

Mikäli haluat perehtyä tarkemmin yleisiin sähkön kulutushuippuihin ja sähkön hintaan, tutustu useimpien energiayhtiöiden tarjoamiin online-palveluihin. Palveluiden kautta voit seurata esimerkiksi omaa sähkönkulutusta sekä pörssisähkön hintaa. Näin osaat arvioida sähkönkulutustottumuksiasi paremmin ja tasoittaa taloutesi energiankulutusta yleisimpien kulutuspiikkien ulkopuolelle.

Kiinnitä huomiota paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttämiseen

Sähkön kulutushuippujen tasoittamisen lisäksi on tärkeä tiedostaa, mitkä kotitalouksien sähkölaitteet syövät eniten energiaa. Näin voit välttää kyseisten kodinkoneiden yhtäaikaisen käytön.

Paljon sähköä kuluttavat esimerkiksi:

  • astianpesukone
  • auton lämmittäminen
  • lattialämmitys
  • lämpimän veden valuttaminen
  • sähköauton lataaminen
  • sähkösauna
  • uuni
  • pyykinpesukone ja kuivausrumpu.

Sen sijaan, että sinun täytyisi lopettaa sähköä enemmän kuluttavien laitteiden käyttö kokonaan, voit pyrkiä ottamaan niiden käyttämisestä irti kaiken mahdollisen hyödyn.

Muutama helppo tapa säästää sähköä:

  1. Pese vain täysiä koneellisia astian- ja pyykinpesukoneissa.
  2. Kytke lattialämmitys välillä pois muutamaksi tunniksi.
  3. Lyhennä suihkukäyntejä ja vähennä viikoittaista saunomista sähkösaunassa.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Säädä huonelämpötilaasi alemmas

Lämpötilan laskeminen kotona säästää energiaa ja näkyy suoraan myös lämmityskustannuksissasi. Asuinhuoneistossa huonelämpötilan pudottaminen yhdelläkin asteella vähentää energiankulutustasi huomattavasti. Välttämällä ikkunoiden ja ovien turhaa aukomista saat pidettyä lämmön kotisi sisällä.

Myös tilakohtaista huonelämpötilaa kannattaa pohtia. Oleskelutiloissa lämpötila voi olla 20–21 ºC, mutta esimerkiksi autotallin lämpötila voi olla lähempänä nollaa astetta. Lämpötilan laskemisen lisäksi erilaisten ulkotilojen, kuten terassien ja parvekkeiden ulkolämmittimien käyttöä kannattaa rajoittaa. 

Mikäli asut talossa, jossa on varaava takka tai leivinuuni, voit ennakoida kovimpia pakkaslukemia lämmittämällä tulisijaa jo etukäteen. Varaava tulisija vähentää sähkölämmityksen tarvetta.

Älä pidä valoja ja sähkölaitteita tarpeettomasti päällä

Säästääksesi sähköä sinun kannattaa sulkea kokonaan erilaiset sähkölaitteet, kuten televisio, tietokoneet ja muut kodinkoneet, jotta ne eivät jää valmiustilaan. Kun et pidä laitteita päällä silloin, kun ne eivät ole käytössäsi, laitteet eivät kuluta sähköä turhaan. 

Kiinnitä huomiota myös valojen pitämiseen päällä. Mikäli oleilet vain tietyssä huoneessa, pidä muut kotisi huoneet pimeänä äläkä unohda valoja päälle esimerkiksi kauppareissun ajaksi. Valaisimet saa energiatehokkaammiksi vaihtamalla niihin LED-lamput. 

Erilaiset kausivalot kuuluvat pimeään vuodenaikaan. Kausivaloihin kannattaa mahdollisuuksien mukaan lisätä ajastimet, jotka sammuttavat valot automaattisesti esimerkiksi yön pimeimmiksi ja päivän valoisimmiksi tunneiksi. Näin valot eivät ole päällä silloin, kun niistä ei ole selkeästi mitään hyötyä.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank NorwegianNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Energiakriisi haastaa kaikki sähkönkäyttäjät

Vaikka oman arjen valinnat ja muutokset sähkönkäytössä saattavat tuntua vähäpätöisiltä, vaikuttavat ne osaltaan suurempaan kokonaisuuteen. Yksittäin tarkasteltuna yhden henkilön yksittäinen energiaa säästävä toimenpide ei tuota suurta säästöä, mutta kun vaikutuksen kertoo sadalla, tuhannella tai sadallatuhannella, kotitalouksien vaikutus energiakriisin ennaltaehkäisemisessä korostuu.

Kotitalouksien lisäksi myös muilla sähkönkäyttäjillä, kuten kiinteistönomistajilla, teollisuudella ja julkisella sektorilla on roolinsa sähkön säästämisessä. Osa yrityksistä on jo saattanut esimerkiksi keskittää sähköä vaativaa tuotantoa enemmän yöajalle, jotta kulutushuiput tasoittuisivat. Myös esimerkiksi huonelämpötilan laskeminen ja turhan valaistuksen päällä pitäminen ovat hyviä keinoja isojen kiinteistöjen sähkönkulutuksen vähentämiseen.

Talouden hallinta on entistäkin tärkeämmässä roolissa

Energiakriisin ja epävakaan taloustilanteen keskellä on erityisen tärkeää huolehtia talouden tasapainon säilymisestä. Sähkön ja monen kulutustuotteen hinnat ovat olleet merkittävässä nousussa, mikä asettaa omat haasteensa myös talouden hallinnalle. Sähkön säästämisestä on siis etua paitsi energiakriisin kannalta myös taloudellisesti sähkölaskun loppusumman pienentyessä.

Yksi järkevä keino talouden hallitsemiseen on budjetointi. Budjetointi ei vaadi sen syvällisempää talousosaamista, vaan tulojen ja menojen kuukausittaista seuraamista. Tämän lisäksi on hyvä tarkkailla tulojen ja menojen välistä suhdetta.

Pääset alkuun budjetoinnissa helposti näillä vinkeillä:

  1. Valitse sinulle sopiva budjetointityökalu.
  2. Kirjaa budjettiin kaikki tulosi ja menosi.
  3. Seuraa budjetin toteutumista säännöllisesti.

Seuraamalla budjetin toteutumista pystyt ennakoimaan paremmin myös tulevaa. Budjettia onkin tärkeä päivittää uusien tulo- tai menoerien osalta, jotta pystyt suunnittelemaan rahankäyttöäsi paremmin. Mikäli onnistut esimerkiksi säästämään sähköä yhdessä kuussa enemmän kuin olit arvioinut sähkölaskun suuruudeksi budjettiin, voit jättää rahaa säästöön puskuriksi tiukemman kuukauden varalle.

Etsitkö edullista lainaa?

Älä maksa turhasta – kilpailuta lainat Sortterilla

Omasta taloustilanteesta huolehtiminen ulottuu myös lainan hakemiseen. Harva selviää elämän suurista investoinneista, kuten asunnon tai auton ostamisesta, täysin ilman lainaa. Lainojen kilpailuttaminen auttaa edullisen lainan löytämisessä eri pankkien valikoimista. Kilpailuttamalla lainat voit saada satojen tai jopa tuhansien eurojen säästöt laina-aikana.

Sortterin avulla lainojen kilpailuttaminen on:

  1. Helppoa – saat yhdellä hakemuksella jopa 20 lainatarjousta.
  2. Turvallista – palvelumme toimii salatussa ympäristössä ja huolehdimme, että tietosi pysyvät turvassa.
  3. Maksutonta – lainojen kilpailuttaminen on sinulle ilmaista.
  4. Läpinäkyvää – näet kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä.

Voit kilpailuttaa lainat Sortterin palvelun kautta 60 000 euroon asti. Reilun lainavertailumme ansiosta suosittelemme sinulle aina edullisinta lainaa, mutta lopullisen päätöksen lainan hakemisesta teet itse. Pelkkä lainan kilpailuttaminen ei sido sinua ottamaan lainaa.

Takaisin blogiin