Lomarahan vaihtaminen vapaaksi
Työntekijän ja työnantajan yhteisestä sopimuksesta lomaraha on joskus mahdollista muuttaa vapaiksi. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että lomarahan vaihtamisesta vapaaksi on sovittu myös työehtosopimuksessa. Jos lomarahojen maksaminen perustuu muuhun kuin työehtosopimukseen, estettä yhteiselle sopimiselle ei ole.
Lomarahan muuttaminen lomarahavapaiksi tapahtuu yksinkertaisimmin niin, että vuosilomapäivien lukumäärä jaetaan kahdella. Neljän viikon kesälomaa vastaavista lomarahoista syntyy näin kaksi viikkoa lomarahavapaita. Lomarahavapaan ajalta työntekijälle maksetaan palkka vapaan pitämisajankohdan mukaisesti.
Jos työehtosopimus ei mahdollista lomarahan vaihtamista suoraan vapaaksi, asia voidaan hoitaa työaikapankkia hyödyntämällä. Silloin lomaraha tai osa siitä muutetaan vapaaksi jakamalla sen euromäärä työntekijän tuntipalkalla, ja näin saatu tuntimäärä siirtyy työaikapankkiin.
Lomarahaa vapaiksi vaihdettaessa kannattaa varmistaa työantajalta, milloin lomarahavapaat on mahdollista pitää. Jos ajankohta ei olekaan työntekijälle mieluinen, lomarahojen ottaminen vapaiden sijaan voi olla parempi vaihtoehto. Vapaat on joka tapauksessa annettava työntekijälle viimeistään lomanmääräytymisvuotta seuraavan lomakauden alkuun mennessä.
Mitä eroa on lomarahalla, lomaltapaluurahalla, loma-ajan palkalla ja lomakorvauksella?
Vuosilomaan liittyviä rahallisia korvauksia on useita ja ne voivat helposti mennä arkikielessä sekaisin keskenään. Kuten jo alkupuolella artikkelia totesimmekin, lomaraha ja lomaltapaluuraha tarkoittavat samaa asiaa. Loma-ajan palkka ja lomakorvaus sen sijaan ovat eri asioita.
Jokaisella työntekijällä on oikeus saada loma-ajan palkka, joka vastaa hänen säännönmukaista tai keskimääräistä palkkaansa. Esimerkiksi kuukausipalkkaisella työntekijällä loma-ajan palkka on sama kuin muinakin kuukausina, ja tuntipalkalla työskentelevän lomapalkka määräytyy keskipäiväpalkan perusteella.
Loma-ajan palkka maksetaan ennen loman alkamista. Jos työntekijä on oikeutettu myös lomarahaan, se maksetaan loma-ajan palkan lisäksi.
Lomakorvaus puolestaan on korvaus pitämättä jääneestä lomasta. Se maksetaan työntekijälle niiltä päiviltä, joilta hän ei työsuhteen päättymiseen mennessä ole saanut lomaa tai lomakorvausta. Käytännössä lomakorvaus vastaa suuruudeltaan loma-ajan palkkaa, jonka työntekijä olisi saanut, mikäli olisi pitänyt vuosilomansa.
Lomakorvaus maksetaan pääsääntöisesti työsuhteen päättyessä. Myös sen yhteydessä osa työntekijöistä saattaa olla oikeutettu lomarahaan, mikäli lomarahojen maksamista ei ole sidottu lomaltapaluuseen.