Ensitreffit alttarilla -sarjan parit tekevät läsnäoloharjoituksen Elina Tanskasen ohjaamana sekä pohtivat syvällisesti tavoitteitaan niin rakkauden suhteen, kuin muillakin elämän osa-alueilla. Kivuliaitakin aiheita sivuavien keskustelujen lomassa koetaan nauruhepuleita ja oivalluksia.
Ensitreffit Alttarilla – läsnäolotaidoilla parempi parisuhde
Mitä läsnäolo tarkoittaa? Läsnäolo tarkoittaa sitä, että aidosti kuunnellaan toista, otetaan asiat vastaan arvostelematta ja sellaisena kuin ne ovat. Molemmilla tulee olla tieto siitä, että pystyy kertomaan syvimmät tunteensa toiselle rehellisesti ja olemaan aidosti oma itsensä ilman, että tarvitsee miettiä tulevansa torjutuksi tai hylätyksi.
Oletko läsnä arjessa?
Läsnäoloa kannattaa harjoitella tietoisesti. Arjen keskellä todellinen läsnäolo saattaa unohtua. Puolisot hoitavat omat työnsä, ruokkivat lapset, kuskaavat lapset harrastuksiin, siivoavat, käyvät omissa harrastuksissaan, laittavat lapset petiin ja sitten jää hetki aikaa itselle ennen nukkumaan menoa. Arki saattaa siis sujua, mutta puolisot eivät välttämättä ole aidosti läsnä toisilleen. Sama pätee puolisoihin, joilla ei ole lapsia eli kyseessä ei ole vain lapsiperheiden puolisoiden haaste. Kaksistaan elävät saattavat täyttää oman arkensa asioilla, jolloin aikaa todelliselle läsnäololle ei jää. Kuinka läsnäoloa voi sitten harjoitella ja mitä hyötyä siitä on?
Läsnäoloharjoituksella yhteys aisteihin
Läsnäolosta käytetään myös termiä mindfulness eli tietoinen läsnäolo. Se tarkoittaa sitä, että on täysin tietoinen ajatuksistaan, aisteistaan ja tunteistaan. Kun on täysin tietoinen toisen seurassa, mikään toisen sanoma ei mene ohi. Kuulostaa melko haastavalta, mutta läsnäoloa voi harjoitella yksinään tai puolison kanssa yhdessä ja ottaa harjoitukset osaksi arkipäivää.
Ensimmäiseksi läsnäoloharjoituksessa pitää ottaa yhteys omiin aisteihin. Sen voi tehdä ihan yksinkertaisella hengitysharjoituksella tai vaikka käsiä pestessä. Keskity käsienpesussa tuntemaan miltä vesi ja saippua tuntuvat käsissä. Miltä saippua tuoksuu ja kuinka pehmeiltä saippuakuplat tuntuvat sormien välissä. Tunne kaikilla aisteilla, haistele ja tunnustele, anna ajatusten tulla ja mennä. Hengitysharjoituksessa hengitä rauhallisesti sisään ja ulos ja annetaan tunteiden ja ajatusten tulla. Ajatukset ja tunteet hyväksytään sellaisina kuin ne tulevat, arvostelematta niitä millään tavalla. Ajatusten annetaan virrata, mutta ajatuksien mukaan ei pidä lähteä, keskity vain hengitykseen.
Tällaiset pienet harjoitukset auttavat oppimaan läsnäoloa tilanteessa kuin tilanteessa. Puolison kanssa keskustellessa voi käyttää samaa tekniikkaa, keskittyy siihen mitä toinen sanoo, millaisia eleitä ja kehonkieltä hän käyttää ja ottaa puolison sanat vastaan ilman arvostelua sellaisena kuin ne ovat.
Pariskuntien läsnäoloharjoitus
Puolison kanssa voi yhdessä tehdä läsnäoloharjoituksen, jossa molemmat kuuntelevat ja tulevat kuulluksi. Ensin toinen saa puhua keskeytyksettä ja kertoa mitä mielessä on. Kerrottavien asioiden ei tarvitse olla mitenkään vakavia vaan voi kertoa kuinka päivä sujui, mitä itselleen kuuluu tai mikä painaa mieltä. Toisen pitää kuunnella ja ottaa asiat vastaan sellaisina kuin ne tulevat. Kuuntelun aikana pitää keskittyä toiseen, ei saa keskeyttää, elehtiä tai kommentoida. Sen jälkeen roolit vaihtuvat, kuuntelijasta tulee puhuja ja päinvastoin.
Yleensä toista kuuntelee, jotta voi vastata hänelle. Tämän harjoituksen tarkoitus on kuitenkin kuunnella ilman, että miettii vastausta, koska vastausta ei edes tarvitse harjoituksen aikana. Kun olette molemmat päässeet puhumaan ja kuuntelemaan, voitte keskustella harjoituksesta. Millaisia ajatuksia se herätti ja tuntuiko siltä, että toinen todella kuunteli ja otti vastaan ajatukset ilman arvostelua. Siitä tietää, että oli todella läsnä kuuntelun aikana, kun ajatukset eivät karkailleet esimerkiksi tekemättömiin kotitöihin tai kännykkään.
Parisuhteen kannalta kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen ovat todella tärkeitä. Jos toinen tuntee jäävänsä omien ajatusten kanssa yksin, kun puoliso sivuuttaa ääneen sanotut ajatukset, syntyy katkeruutta. Kuulemattomaksi jäänyt patoaa tunteensa ja ajatuksensa mieleensä ja se saattaa jopa sairastuttaa.
Hyvässä parisuhteessa kuunnellaan ja tullaan kuulluksi
Hyvässä parisuhteessa on tasapaino kuuntelemisen ja kuulluksi tulemisen suhteen. Kun puolisot pystyvät olemaan omia itsejään, ilmaisemaan rohkeasti omia tunteitaan ja ajatuksiaan ilman arvostelua se tuo vapautta molemmille. Molemmat hyväksyvät toisensa sellaisena kuin he ovat eikä synny painetta olla sellainen kuin puoliso toivoisi toisen olevan.
Onnellisen parisuhteen ominaisuudet
Hyvän ja onnellisen parisuhteen perusta on rakkaus. Rakkauteen tarvitaan luottamusta, välittämistä, halua sitoutua, uskoa yhteiseen tulevaisuuteen ja toivoa. Rakkaus ja rakastaminen ovat mahdollisia, kun rakastaa itseään ja pystyy aidosti olemaan läsnä. Läsnä ollessa pystyy aidosti kuuntelemaan toista, tohtii ilmaisemaan syviä tunteita ja ottamaan vastaan ikäviäkin asioita – parisuhde kun harvoin on pelkkää onnea.
Hyvä parisuhde kestää myös karikot, koska molemmilla on luotto yhteiseen tulevaisuuteen ja halu ratkaista ongelmat. Hyvässä parisuhteessa on myös tilaa kasvaa ja muuttua. Kukaan ihminen ei pysy juuri samanlaisena kuin esimerkiksi on ollut parikymppisenä aloittaessaan suhteen. Elämä muokkaa ja puolisoiden pitää pystyä hyväksymään se, että molemmat muuttuvat.
Ensitreffit alttarilla -sarjan parien yhteinen kesä on kulunut nopeasti ja tuleva päätöspäivä mietityttää jo pareja. Heillä on ollut lyhyt aika työstää parisuhteitaan ja yhteiseen aikaan onkin mahtunut niin ylä- kuin alamäkiä. Osalle pareista on muodostunut hyvä parisuhde, mutta osalla on monenlaisia haasteita. Tässä vaiheessa kysytäänkin uskoa ja luottoa yhteiseen tulevaisuuteen.
Tarvitsetko rahallista luottoa tulevaisuuteen?
Kilpailuta nykyinen laina tai kulutusluotto Sortterin avulla ilmaiseksi, nappaa itsellesi pienempi korko ja säästä lainakustannuksissa.
- Saat yhdellä hakemuksella monta reilua lainatarjousta.
- Lainan hakeminen on maksutonta.
- Voit kilpailuttaa ja hakea lainaa 50 000 € asti.
- Voit myös hakea yhdistelmälainaa, jolloin maksat kaikki aiemmat lainasi edullisemmin kerralla pois ja säästät – myös yhdistelmälainan voi kilpailuttaa siinä missä kaikki muutkin lainat ja kulutusluotot.
Mitä nykyisen lainan kilpailuttaminen tarkoittaa?
Nykyisen lainan tai luoton kilpailuttaminen tarkoittaa olemassa olevan maksusopimuksen korvaamista uudella edullisemmalla lainalla.
Viisas kuluttaja hyödyntää pankkien ja rahoituslaitosten välisen kilpailutilanteen ja tarkistaa säännöllisesti, millä korolla lainaa on saatavilla. Saadessasi uuden lainan nykyistä pienemmällä korolla, voit maksaa vanhan kalliin lainan pois ja säästää lainanhoitokustannuksissa.
Miten nykyisen lainan kilpailuttaminen toimii?
- Täytä lainahakemus Sortterin palvelussa. Ilmoita lainasummana nykyisen lainasi avoin saldo sekä toivomasi laina-aika
- Vertaa saamiesi lainatarjousten korkoa nykyiseen lainasopimukseesi
- Mikäli sait nykyistä lainasopimustasi edullisemman tarjouksen, valitse lainatarjous
- Allekirjoita lainasopimus valitsemasi lainanantajan verkkopalvelussa
- Laina siirretään tilillesi
- Maksa nykyinen laina pois ja käytä pienemmistä lainanhoitokuluista syntyvä säästö haluamallasi tavalla
Vertaile lainoja
Autamme sinua löytämään parhaat lainatarjoukset.