Yhdistä lainat
Takaisin blogiin

Yksi vai useampi laina? Yhdistämällä lainat säästät kokonaiskustannuksissa

Oikein tehtynä lainojen yhdistäminen selkeyttää velkojen takaisinmaksua ja voi johtaa huomattaviin säästöihin. On kuitenkin hyvä muistaa, että lainojen yhdistäminen tarkoittaa aina uuden lainan ottamista. Tästä syystä huolellinen lainatarjousten vertailu on äärimmäisen tärkeää.

Kun lainat yhdistetään, otetaan yksi suurempi laina, jolla aiemmat lainat maksetaan kerralla pois. Tämän jälkeen uutta lainaa maksetaan pois uusien lainaehtojen puitteissa.

Mitä hyötyä lainojen yhdistämisestä on?

 • Pääset eroon ylimääräisistä lainanhoitokuluista. Jos maksat samaan aikaan useampaa lainaa tai kulutusluottoa pois, lainanhoitokulut voivat pidemmällä aikavälillä nousta huomaamatta korkeiksi. Lainat yhdistämällä maksat lainanhoitokuluja ainoastaan yhdestä lainasta.
 • Saat selkeyttä maksujärjestelyihin. Useamman lainan samanaikainen maksaminen asettaa kovat vaatimukset kuukausittaiselle taloudenpidolle. Eräpäiviä ja lyhennyssummia on läjäpäin ja arjen kiireessä maksut voivat helposti unohtua. Unohduksista vuorostaan rankaistaan viivästyskorkojen ja maksumuistutusten muodossa. Lainojen yhdistäminen helpottaa suunnittelua, sillä muistettavana on ainoastaan yksi eräpäivä ja maksuerä.
 • Saat pienemmät kuukausierät ja korkokustannukset. Jos maksat useampaa lyhytaikaista lainaa kerralla pois, pelkät korkokustannukset aiheuttavat mittavan loven budjettiin. Yhdellä isommalla lainalla voit päästä eroon korkeista koroista ja maksaa lainaa takaisin pienemmillä kuukausierillä. Matalampi korkolukema voi tarkoittaa kuitenkin pidennettyä maksuaikaa. Tässä kohtaa kannattaakin olla erityisen tarkkana ja varmistaa, etteivät uudet korkokustannukset pääse vaivihkaa nousemaan korkeammaksi kuin alkuperäiset korkokustannukset. Pidempi maksuaika tarjoaa kuitenkin helpotusta, mikäli edessä on tilapäisiä maksuvaikeuksia.

Mitä lainojen yhdistämisessä kannattaa huomioida?

 • Talouden suunnittelu - ota vain, mitä tarvitset. Vaikka lainojen yhdistäminen tarkoittaa uuden lainan ottamista, sen tarkoitus ei ole kasvattaa velkasummaa. Tästä syystä on tärkeää ottaa uutta lainaa vain sen verran, että vanhemmat lainat saa maksettua kerralla pois.
 • Onnistuneen lainojen yhdistämisen kulmakivi on huolellinen maksusuunnitelma. Tee huolellinen maksusuunnitelma ja varmista, että selviät uudesta lainasta.
 • Selvitä kaikki kustannukset pelkän korkolukeman sijaan. Lainoja vertaillessa tulisi ottaa huomioon lainojen kokonaiskustannukset eikä tuijottaa pelkkiä korkolukemia. Yhdistelmälainoissa voi olla myös korkeita tilinavausmaksuja ja muita kuluja, jotka tulisi selvittää ennen kuin hyväksyy lainatarjouksen.

Miten lainat voi yhdistää?

Pankit ja yksityiset rahoitusyhtiöt tarjoavat mahdollisuutta yhdistää lainoja.

 • Pankit vaativat yleensä lainojen yhdistämiselle vakuuden tai takaajan. Pankeilta ei ole myöskään kovin helppoa saada yhdistettyä lainaa, sillä pankit ovat huolissaan lainanhakijan takaisinmaksukyvystä.
 • Yksityiset rahoitusyhtiöt tarjoavat pääsääntöisesti vakuudetonta lainojen yhdistämistä. Yhdistelylainoja voi saada rahoitusyhtiöiltä todella suurille summille. Silloin kannattaa olla erityisen tarkkana ja tehdä huolellinen vertailu eri lainanmyöntäjien tarjouksista.

Yhteenveto

Yhdistä lainasi jos:

 1. Maksat useampaa lainaa tai luottoa pois samanaikaisesti.
 2. Olet varma, että selviät uuden lainan maksusuunnitelmasta etkä tarvitse aikaisempaa enempää lainaa.
 3. Löydät yhdistelmälainan, joka on kokonaiskustannuksiltaan halvempi kuin nykyiset lainasi.

Sortterin luottolaskurilla selvität, onko sinulla mahdollisuus yhdistää lainasi ja päästä kiinni tuntuviin säästöihin. Vertaile yhdistelylainoja täällä.

Takaisin blogiin