Kilpailu
Takaisin blogiin

Lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti – ja tarvittaessa yhdistää yhdistelmälainan avulla

Lainojen kilpailuttaminen on verrattain yksinkertainen prosessi, jonka hyödyt voivat olla merkittäviä. Lainojen vertailu voi parhaimmillaan poikia tuhansien eurojen säästöjä. Lainamarkkinoiden tarjontaa ei kuitenkaan kannata kahlata läpi vain yksittäisten ja isompien hankintojen kohdalla vaan lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti.

Lainojen kilpailuttaminen on nykyään helpompaa kuin koskaan. Aikana ennen internetiä jouduit käymään erikseen useissa pankeissa paikan päällä pyytämässä lainatarjouksen. Nykyään internet on pullollaan erilaisia lainanvertailupalveluja, jotka koostavat sinulle räätälöidyn kattauksen lainamarkkinoiden tarjoamasta. Käyttämällä Sortterin lainanvertailupalvelua säästät sekä aikaa että rahaa. Laintarjousten saamiseksi sinun ei tarvitse fyysisesti liikkua kotisohvaltasi mihinkään ja voit kätevästi valita itsellesi ehdoiltaan sopivimman ja edullisimman lainan. 

Lainojen vertailu alkaa siitä, kun täytät lainavertailupalveluun muutaman perustiedon, kuten omat tietosi, tarvitsemasi lainasumman ja lainan takaisinmaksuajan. Saadessasi koosteen lainatarjouksista, on tärkeää, että toteutat huolellisen analysointiprosessin. Tee rehellinen arvio omasta maksukyvystäsi ja valitse itse laina, jonka ehdot miellyttävät sinua niin kuukausierien, korkojen ja takaisinmaksuajan suhteen. Muista, että pitkä taksinmaksuaika nostaa aina lainan kokonaiskuluja.

Milloin lainat kannattaa kilpailuttaa?

Suuret yksittäiset hankinnat

Lainat kannattaa aina kilpailuttaa, jos tarvitset ulkopuoliselta taholta lisärahoitusta johonkin tiettyyn tarkoitukseen. Häiden järjestämiseen, auton tai veneen hankintaan, asunnon remontointiin tai koko perheen lomamatkaan käytetään tavallisesti lainarahaa.   

Yhdistelmälaina

Lainat kannattaa kilpailuttaa, jos sinulla on useampi laina, jota maksat samaan aikaan. Voit yhdistää useamman lainan, kuten häälainan, autolainan ja yksittäisen kulutusluoton yhdeksi lainaksi. Yhdistelylainan ideana on löytää laina, joka on kokonaiskustannuksiltaan edullisempi kuin, että maksaisit useampaa eri lainaa samanaikaisesti ja maksaa kaikki aiemmat lainat kerralla pois.

Maksaessasi samanaikaisesti useampaa lainaa sinun tulee myös muistaa kaikkien lainojen eräpäivät kuukausierineen. Jos satut unohtamaan eräpäivän, sinua muistutetaan huomautusmaksulla ja lainan kokonaissumma kasvaa jälleen. Yhdistelmälainassa on myös käytännön hyötyä, sillä maksat lainaa vain yhden eräpäivän ja kuukausierän mukaan.

Lainoja kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, sillä voit aina löytää uuden lainan paremmilla ehdoilla. Jos vaikka taloustilanteesi kohentuu, voit hakea pienemmän marginaalin lainaa, jossa on myös lyhyempi takaisinmaksuaika ja maksaa aiemmin lainasi kerralla. Lyhyempi takaisinmaksuaika uudessa lainassasi nostattaa kuukausierien summaa, mutta tuo säästöjä lainan kokonaiskuluissa. Saat myös edullisemmin ja nopeammin lainasi maksettua. Sama asetelma pätee, jos saat lainallesi yhteishakijan, esimerkiksi osakkaan venehankintaan. Jos laina on jo nostettu, se kannattaa kilpailuttaa uudestaan, sillä kahden henkilön maksuvoiman turvin lainan saa nopeammin maksettua ja se on mahdollista tehdä myös paremmin ehdoin.

Uusi korkokatto lisää yhdistelmälainojen houkuttelevuutta    

1.10.2023 lähtien Suomessa astuu voimaan lainojen korkoja rajoittava lakimuutos. Uuden lain mukaan kulutusluottojen korot eivät saa olla 15 prosenttia korkeampia. Tähän luotonmyöntäjä voi kuitenkin lisätä kulloinkin voimassa olevan viitekoron. Yhdessä luoton korko ja viitekorko eivät kuitenkaan saa ylittää 20 prosenttia. Lakiuudistus selkeyttää huomattavasti lainojen vertailua, sillä kuluttaja on paremmin tietoinen lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttavista tekijöistä.

Lokakuussa voimaan astuva uusi korkokatto pätee vain 1.10.2023 jälkeen nostettuihin lainoihin. Voit kuitenkin hyötyä uudesta korkokatosta, vaikka olet nostanut lainasi ennen lakiuudistuksen voimaanastumista. Yhdistelmälainat ovat tavallisia lainoja, joten korkokatto pätee yhdistelmälainoihin samalla tavalla kuin kaikkiin muihinkin lainoihin. Yhdistelmälainoissakin korko on rajoitettu myös 15 prosenttiin. Eli pääset todennäköisesti kiinni huomattaviin säästöihin yhdistämällä ennen lakiuudistusta nostamat lainasi. Lainoja yhdistäessä on hyvä muistaa, että lainaa ei kannata nostaa yhtään omaa tarvetta enempää ja aiemmat lainat tulisi maksaa kerralla pois. Muuten yhdistelmälainasta ei ole hyötyä.

Sortter on jo seurannut korkokattoa palvelussaan ja tarjonnut pääasiassa lainoja, jotka ovat 7–15 prosentin korolla. Sortterin kautta haetut lainat ovat yhä useammin samaa korkotasoa pankkien kulutusluottojen ja -lainojen sekä luottokorttien kanssa. Tavoitteenamme on aina viestiä mahdollisimman läpinäkyvästi ja selkeästi lainojen ehdot ja kokonaissummat. Tämän takia uusi kulutusluottojen korkoja rajoittava lakiuudistus on myös meidän mieleemme.

Siirry turvalliseen lainojen vertailuun tästä

Artikkelia päivitetetty osin 27.9.2023.

Takaisin blogiin