Lainalaskurilla selvität luoton kokonaiskulut
Takaisin blogiin

Lainalaskurit vertailussa – laskureissakin on eroja

Lainalaskuri voi toimia loistavana apuvälineenä, kun selvität lainasi kustannuksia ja korkoa. Vertailimme Suomessa toimivien pankkien lainalaskureita ja niiden ominaisuuksia. Mukana vertailussa on myös Sortterin lainalaskuri.

Moni lainanhakija hyödyntää lainalaskuria, kun lainan hakeminen on ajankohtaista. Lainalaskurit tarjoavatkin oivan mahdollisuuden hahmottaa lainan kuluja ennen kuin teet suuria päätöksiä lainan suhteen. Vaikka laskurin tiedot ovatkin suuntaa-antavia, antaa se kuitenkin osviittaa siitä, miten omaa talouden hallintaa kannattaa suunnitella.

Monet pankit tarjoavat lainalaskureita nettisivuillaan. Useat kuluttajat ovat tottuneet käyttämään niitä etenkin etsiessään sopivaa asuntolainaa. Voit kuitenkin hyödyntää laskuria myös muiden lainatuotteiden, kuten kulutusluoton, yhdistelylainan tai joustoluoton etsinnässä. Lisäksi lainalaskuri voi toimia hyvänä apuvälineenä, jos haluat tehdä lainan stressitestin.

Vaikka eri pankkien laskurit eroavat usein toisistaan, niiden tehtävä on sama: laskurit näyttävät sinulle, mistä ja miten lainakulut muodostuvat. Lainalaskurit osoittavat, miten lainan korko ja muut kulut, kuten tilinhoitomaksut vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin.

Lainalaskurit eivät kuitenkaan tarjoa täydellistä vastausta siihen, paljonko voit saada lainaa ja miten kulut jakaantuvat. Laskuri ei siis tarkoita samaa kuin lainatarjous. Vasta lähetettyäsi lainahakemuksen saat tarkan laskelman lainastasi. Lainalaskurilla saat kuitenkin suuntaa antavan arvion siitä, millaista lainaa voisit saada. Lainalaskuri auttaa hahmottamaan karkeasti, miten voit budjetoida talouttasi.

Tässä artikkelissa olemme tarkastelleen suurten pankkien lainalaskureita. Vertailussa olemme huomioineet lainalaskureiden toimivuutta niiden toiminnallisuuksien, visuaalisen ilmeen ja helppokäyttöisyyden mukaan. Vertailussa on mukana myös Sortterin oma lainalaskuri.

OP:n lainalaskuri

OP:n lainalaskurissa on vaalea pohja ja OP:n tuttu oranssi väri, joka toistuu esimerkiksi laskurin painikkeissa. Lainatyypit korostuvat ikoneina. Esimerkiksi ajoneuvolaina piirtyy auton kuvakkeena ja muu hankinta -luotto ostoskärryn kuvana. Ikonit tuovat mukavaa vaihtelua muuten pelkistettyyn ulkoasuun.

OP:n lainalaskurissa valitset ensin, mihin tarkoitukseen haluat laskuria hyödyntää. OP:n lainalaskuri ei ole yksi yksittäinen laskuri, vaan nettisivu tarjoaa neljä eri lainalaskuria. Vaihtoehdot ovat asunto, ajoneuvo, muu hankinta tai opiskelu. Varsinainen laskuri avautuu alapuolelle.

OP:n laskureita on käytössä moneen eri tarkoitukseen. Asuntolaina ja opintolainalaskuri ovat laajimmat laskurit, kun taas ajoneuvo ja muu hankinta suppeimmat. Selvästi laajin on kuitenkin OP:n opintolainalaskuri. Ajoneuvo ja muu hankinta -laskureissa kysytään ainoastaan, paljonko tarvitset lainaa ja mikä olisi sinulle sopiva kuukausierä.

OP tarjoaa sekä vakuudellista että vakuudetonta lainaa ajoneuvoon ja muuhun hankintaan. Näitä luottoja voit hakea 15 000 euroon saakka vakuudettomana. Näet niin vakuudellisen kuin vakuudettomankin lainan tiedot laskurissa, jolloin voit päättää, kumman niistä valitset.

Kun olet täyttänyt tiedot haluamaasi laskuriin, OP:n lainalaskuri laskee lainan kustannukset alapuolelle. Laskelma sisältää kaikki tärkeimmät tiedot, ja ne on myös selkeästi ilmaistu.

Nordean lainalaskuri

Nordean lainalaskurin ulkoasu ilmentää OP:n lainalaskurin tapaan vähäeleistä linjaa. Otsikot edustavat Nordean tummansinistä värimaailmaa muun pohjan ollessa vaalea. Painikkeiden väreinä toimivat joko vaalea tai tummansininen sävy.

Nordean lainalaskurin toimintaperiaate noudattaa samaa kuin OP:n lainalaskuri. Aluksi valitset, mihin tarpeeseen etsit lainaa. Valinnat eivät kuitenkaan ole täysin tyypillisiä. Nordean lainalaskuri koostuu kolmesta valintavaihtoehdosta, joita ovat asuntolainalaskuri, asunnon hintatason laskuri ja kulutusluottolaskuri.

Selvästi laajin Nordean lainalaskuri on asunnon hintatason laskuri. Laskuri kysyy muun muassa bruttotulojasi, uuden asunnon sijaintikuntaa, nykyisten lainojen yhteenlaskettua määrää ja hieman yllättäen myös, montako autoa omistat, ja mikä on lapsiesi määrä. Täytettyäsi tiedot saat arvion siitä, minkä arvoisen asunnon voit ostaa tulojesi mukaan.

Kulutusluottolaskuri sen sijaan on varsin suppea. Lainalaskuri puhuu aloitussivulla kulutusluottolaskurista, mutta myöhemmin joustoluottolaskurista. Kulutus- ja joustoluottolaskuri haluaa tietää toivomasi lainasumman ja kuukausierän. Nordealta voit hakea kulutusluottoa 2 000–50 000 euroa. Laskurista ei käy ilmi, onko luotto vakuudellista vai vakuudetonta.

Kun olet kirjannut tiedot laskuriin, ainoa tieto, jonka saat, on laina-aika. Lainalaskuri siis vaatii tunnistautumista, sillä et saa laskelmaa lainan kuluista, lainojen vertailua helpottavasta todellisesta vuosikorosta ja nimelliskorosta ennen kuin painat lainahakemus-painiketta ja kirjaudut palveluun verkkopankkitunnuksillasi.

Nordean lainalaskuri saattaisi olla helppokäyttöisempi, jos tietoja ei tarvitsisi täyttää usealla sivulla, vaan laskuria voisi käyttää yhdellä sivulla. Nordean lainalaskurin löytäminen sivulta ei myöskään ollut helppo tehtävä, vaan se täytyi etsiä hakukoneen avulla.

S-Pankin lainalaskuri

S-Pankin lainalaskurin pääsävyinä toimivat harmaa ja S-Pankin vihreä sekä kellertävän oranssi, joka lienee parhaiten tunnettu S-ryhmän ABC-liikennemyymälöiden värinä. S-Pankin lainalaskuri koostuu runsaasta tekstin määrästä.

S-Pankki tarjoaa vain vakuudetonta S-Lainaa ja asuntolainaa, joten lainalaskureitakin on kaksi kappaletta, asuntolainalaskuri ja S-Laina -laskuri.

Asuntolainalaskurissa kysytään samoja tietoja kuin muidenkin pankkien asuntolainalaskureissa eli lainasummaa ja laina-aikaa. Laskelma näkyy laskurin yhteydessä. 

Poikkeavaa asuntolainalaskurissa on kuitenkin eräs seikka: voit valita, saatko arvion kuukausierästä, lainasummasta vai laina-ajasta. Osa lainanhakijoista haluaa tietää kuukausierän suuruuden, kun taas osalle laina-ajalla voi olla suurempi merkitys. Tällainen valinta helpottaakin lainalaskurin käyttöä.

S-Lainan laskuri kysyy sinulta perustietoja lainasta, kuten lainan määrää ja laina-aikaa. S-Lainan asteikko on 5 000–50 000 euroa, laina-aika 12 vuotta ja korko 4,5–9,99 prosenttia. 

Molempien laskureiden alapuolelle avautuva laskelma näyttää sinulle ymmärrettävällä tavalla nimelliskoron, todellisen vuosikoron ja lainakulujen jakautumisen laina-ajalla. Näet myös selkeästi ja isoilla numeroilla kirjattuna lainan kuukausierän. Kokonaisuudessaan lainalaskuri on siis yleisilmeeltään selkeä.

Säästöpankin lainalaskuri

Säästöpankin lainalaskuri on visuaalisesti värikkäämpi kuin tähän mennessä esitellyt lainalaskurit. Pääväreinä toimivat turkoosi ja murrettu punainen. Laskuri hyödyntää mukavasti infografiikkaa, ja sivu näyttää ensisilmäyksellä selkeältä.

Säästöpankin lainalaskuri jakautuu kahteen osaan, lainan määrä -sivuun ja kuukausierä-sivuun. Käytännössä voit siis täyttää laskurin lainasumman mukaan tai kuukausierän mukaan riippuen siitä, mikä on sinulle tärkeää lainan kannalta. Tässä kohtaa käyttäjän omat tarpeet on siis huomioitu hyvin.

Laskurista puuttuu kokonaan tieto, kuinka paljon voit hakea luottoa Säästöpankilta. Käytännössä asteikkoja ei ole, vaan täytät tiedot manuaalisesti laskuriin. Lainan määrä -sivulla voit kertoa laskurille, paljonko haluat lainaa ja kuinka suurella korolla. Tämän jälkeen ympyrän muotoisen infografiikan keskelle ilmestyy kuukausilyhennyksen määrä. Tieto siitä, kuinka paljon esimerkiksi lainavertailun kannalta tärkeä todellinen vuosikorko tulisi olemaan, puuttuu kokonaan laskurista.

Säästöpankin lainalaskuri ei ole niin helppokäyttöinen kuin muut lainalaskurit, vaikka pelkistetty ja selkeä infografiikka antaakin äkkiseltään niin olettaa. Laskuri itsessään kaipaisi enemmän informaatiota ja tarkemmat laskelmat, jotta käyttäjä voisi varmemmin siirtyä täyttämään lainahakemuksen.

Danske Bankin lainalaskuri

Danske Bankin lainalaskuri näyttäytyy suorastaan levollisena ja ilmavana. Otsikkoon on valittu kaunokirjoitukseen vivahtava fontti, joka tuo tietynlaista keveyttä yleisilmeeseen. Myös muut fontit antavat kevyen vaikutelman. Selkeät painikkeet helpottavat navigointia, vaikkakin laskurin täyttämisen jälkeen puuttuu valinta, miten edetä lainan suhteen.

Danske Bankin lainalaskuri kysyy lainasummaa, laina-aikaa ja korkoa. Laina-aika on 1–25 vuotta ja korko 0,5–7,0 prosenttia. Tieto, paljonko voit hakea luottoa, puuttuu. 

Muista laskureista poiketen Danske Bankin lainalaskuri pyytää sinua kertomaan myös toivomasi lainan takaisinmaksutavan. Lyhennystapoja on kolme: tasaerä eli annuiteetti, kiinteä tasaerä ja tasalyhennys. Pyydettäessä kysymysmerkki-painikkeelta tietoa näistä lyhennystavoista, tiedot avautuvat laskuriin sekavasti ja fontit menevät päällekkäin. Samaa ongelmaa ei ilmene älypuhelimella.

Danske Bankin lainalaskuri muistuttaa eniten S-Pankin lainalaskuria. Sekä S-Pankin laskuri että Danske Bankin laskuri näyttävät tiedot yhdellä lainalaskuri-sivulla, mikä selkeyttää käyttökokemusta.

Toinenkin yhtäläisyys S-Pankin lainalaskuriin löytyy: voit valita, haluatko laskelman kuukausierän, laina-ajan vai lainasumman mukaan. Tässä kohtaa käyttäjällä herää kuitenkin kysymys: miksi ei voisi nähdä kuukausierää, laina-aikaa ja lainan määrä yhdellä kertaa laskelmassa? Tämä toisi käyttökokemukseen selkeyttä ja vaivattomuutta.

POP Pankin lainalaskuri

POP Pankin lainalaskuri on ulkoasultaan selkeä ja sen värimaailma on hillitty. Itse laskurissa on mustaa tekstiä valkoisella pohjalla, ja mustavalkoisen värimaailman rikkoo vain ”hae lainaa” -nappi, joka on POP Pankin brändivärillä eli kirkkaan vihreällä pohjalla. Sivun taustalla on kuva, jossa on kolikoita kahden eri vivahteen vihreällä pohjalla. Lainalaskurissa onkin varmasti tarkoituksella hyödynnetty juuri vihreää väriä; toistuuhan se POP Pankin logon värissä ja vihreä tunnetusti tuo mieleen setelit ja tätä kautta rahan.

POP Pankin lainalaskurilla voit valita, haluatko laskea lainan kuukausierän, laina-ajan vai lainan määrän. Laskurista saa helposti muutettua kaikkia lukuarvoja ja lainan tiedot päivittyvät sen alle sitä mukaa.

POP Pankilla on erikseen myös asuntolainalaskuri, joka näyttää samalta kuin lainalaskuri. Ainoastaan taustalla oleva kuva eroaa lainalaskurista – tällä kertaa kuvassa on puu ja kerrostalo teemaan sopien.

POP Pankin lainalaskureissa ei käy selvästi ilmi, kuinka paljon lainaa voi hakea, mutta lainan määrä -kohdassa ylin mahdollinen luku on 3 000 000 euroa.

Sortterin lainalaskuri

Sortterin lainalaskuri on ulkoasultaan vertailun värikkäin. Laskurin värimaailmassa korostuu Sortterin brändin mukainen violetti värisävy, joka ilmenee liukuvalinnoissa, teksteissä ja infografiikassa. Laskuri piirtyy kokonaisuudessaan yhdelle sivulle ja laskelma avautuu alapuolelle sen jälkeen, kun olet täyttänyt tiedot.

Sortter keskittyy lainojen vertailuun. Sortter ei siis myönnä lainaa vaan ainoastaan kilpailuttaa niitä, toisin kuin muut tässä lainalaskuri-vertailussa esitellyt pankit. Sortterin yhteistyökumppanit, kuten POP Pankki ja Resurs Bank, toimivat kuitenkin myös lainanmyöntäjinä. Sortterin kautta voit hakea vakuudetonta kulutusluottoa 1 000–60 000 euroa.

Sortterin lainalaskuri laskee sinulle todellisen vuosikoron ja lainakustannusten osuuden, kuten useimmat muutkin tässä artikkelissa esitellyt lainalaskurit. Näet selkeästi eriteltynä, mistä kaikesta luottosi kulut oikeasti muodostuvat – ilman pientä printtiä tai epämääräisiä ehtoja. Asiakkaiden etu on meille aidosti tärkeää, joten haluamme, että laskurin käyttäjä näkee aidosti edullisimman lainavaihtoehdon.

Keskeinen tekijä lainan kokonaiskulujen kannalta on laina-aika. Sortterin lainalaskurilla sinun onkin myös helppo tarkistaa, miten laina-aika vaikuttaa lainan kokonaiskuluihin. Mitä pidempi laina-aika, sitä suuremmiksi muodostuvat lainan kokonaiskulut. Testaa laskurilla, miten lainan hinta muuttuu, kun lyhennät tai pidennät laina-aikaa.

Voit käyttää Sortterin lainalaskuria apuna muun muassa kulutusluoton, joustoluoton, luottokorttien tai osamaksujen kustannusten laskemiseen. Etenkin osamaksusopimusten kuluja on usein hankala hahmottaa, joten Sortterin lainalaskuri tarjoaa tähän oivan avun.

Varsinaisen päälainalaskurin lisäksi Sortterin sivustolta löytyy suppeampia laskureita upotettuna usealle eri sivulle. Löydät siis esimerkiksi autolaina-, yhdistelylaina- ja kulutusluotto-sivuilta niille tarkoitetut laskurit.

Kokeile Sortterin lainalaskuria jo tänään ja saat arvion lainakuluista.

Artikkelia päivitetty osin 29.11.2022.

Löysitkö sivustolta vastauksen kysymykseesi?

Ajankohtaista

Takaisin blogiin