Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita ottamaan lainaa
Takaisin blogiin

Lainahakemuksen lähettäminen ei velvoita sinua ottamaan lainaa

Tiesitkö, että voit lähettää lainahakemuksen, mutta sinun ei silti tarvitse nostaa lainaa? Vain lainahakemuksen lähettämällä voit saada henkilökohtaisia lainatarjouksia.

Pohditko toisinaan, minkä verran voisit saada lainaa? Mikä esimerkiksi lainan korko olisi? 

Vaikka lainan hakeminen ei olisi sinulle juuri nyt ajankohtaista, lainahakemus kannattaa silti lähettää, jos haluat tarkastella, kuinka paljon voisit saada lainaa nykyisessä elämäntilanteessasi.

Lainasumma ja lainan korko ovat jokaisen lainanhakijan kohdalla henkilökohtaisia. Lainan korko määräytyy muun muassa tulojen, maksuhistorian ja asumismuodon pohjalta. Vain lainahakemuksen lähettämällä voit saada realistisen arvion sinulle sopivasta lainasta.

Miksi lainahakemus kannattaa lähettää, jos ei aio nostaa lainaa?

Lainahakemus auttaa kuluttajia testaamaan, paljonko he voivat saada lainaa ja mikä lainan korko olisi. Osalla kuluttajista taustalla voi olla todellinen lainan tarve. Koska lainahakemus ei velvoita ottamaan lainaa, voit huoletta kokeilla, paljonko itse saisit lainaa.

Oletko pohtinut lainanhakua autoa varten, vai olisiko remontti pian ajankohtainen? Moni myös haaveilee omasta kesämökistä, jolloin voi olla mukava testata, paljonko mökkilainaa voisi saada. 

Kun lainan määrä, korkotaso ja lainansaannin ehdot selviävät sinulle lainatarjousten muodossa, saat mahdollisuuden suunnitella tulevaisuutta paremmin. Saamiesi tietojen pohjalta voit esimerkiksi tehdä tarkan säästösuunnitelman. Voit vaikka rahoittaa osan tulevan hankinnan kuluista itse ja loput lainalla.

Mitä tietoja lainahakemukseen tarvitaan?

Ensimmäisenä lainahakemus pyytää sinulta arviota lainasummasta ja laina-ajasta. Kun tiedät, mikä tarve lainan hakemista ohjaa, hahmotat suurin piirtein, minkä suuruinen lainasumma lainahakemukseen kannattaa kirjata. Jos esimerkiksi haaveilet tietystä autosta, voit kirjata summaksi auton hinnan.

Samalla voit pohtia, minkä pituinen laina-aika omalle maksukyvyllesi sopisi parhaiten: 2 vuotta, 5 vuotta tai 15 vuotta – vai jotain tältä väliltä? Voit käyttää apuna Sortterin lainalaskuria. Sen avulla hahmotat, miten laina-aika muuttaa kuukausilyhennyksen määrää ja millä tavalla suurempi lainasumma vaikuttaa lainakuluihin.

Kun täytät lainahakemusta, huomioi, että Sortter ei itse myönnä lainaa, vaan ainoastaan kilpailuttaa lainatarjouksia. Sortterin kautta lainahakemus lähetetään jopa kymmeniin pankkeihin yhtä aikaa, jolloin voit saada yhdellä lainahakemuksella useita lainatarjouksia.

Useat lainatarjoukset ovat sinun etusi, sillä saat kattavan käsityksen, minkä verran voit saada lainaa. Jos laitoit lainahakemuksen myös omaan pankkiisi, kilpailutuksen avulla saatat huomata, että joskus edullinen laina voikin löytyä muualta kuin omasta pankista.

Näitä tietoja lainahakemuksessa kysytään

  • toivomaasi lainasummaa ja laina-aikaa
  • henkilö- ja yhteystietojasi
  • kansalaisuutta
  • mihin tarkoitukseen haet lainaa
  • millainen koulutus sinulla on
  • oletko sinä tai perheenjäsenesi poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö
  • mikä on siviilisäätysi
  • montako lasta sinulla on
  • mitä teet työksesi ja mikä on oma roolisi työpaikalla
  • kauanko olet työskennellyt nykyisessä työssäsi
  • tuloja ja menoja
  • asumismuotoa
  • kauanko olet asunut nykyisessä asunnossasi
  • paljonko oma osuutesi on vuokrasta tai yhtiövastikkeesta
  • olemassa olevat lainat ja niiden määrät
  • henkilötunnusta ja puhelinnumeroa
  • haetko lainaa yksin vai yhteishakijan kanssa

Voit katsoa yksityiskohtaiset ohjeet lainahakemuksen täyttämiseen nettisivuiltamme. Ohjeessa kerromme kuvien avulla, millaisia tietoja lainahakemuksessa kysytään ja miten voit täyttää lainahakemuksen palvelussamme.

Kuinka kauan lainahakemuksen täyttäminen kestää?

Lainahakemuksen täyttäminen tapahtuu vain muutamassa minuutissa Sortterin palvelussa. Voit täyttää hakemuksen vaikka omalta kotisohvalta. Lainahakemus on mahdollista täyttää puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

Jos haluat nopeuttaa lainahakemuksen täyttämistä, ota hyvissä ajoin esille kaikki lainan hakuun liittyvät asiakirjat. Asiakirjoja ovat esimerkiksi todistukset tuloistasi, tiedot nykyisistä lainoista, asumisen kulut ja mahdolliset luottokorttivelat. 

Näitä tietoja ei kannata arvioida omasta päästä. Mitä säntillisempi lainahakemus on, sitä varmemmin saat realistisen arvion lainasta ja sen kuluista.

Pankki myös tarkistaa erilaisista rekistereistä pitävätkö tiedot paikkansa, joten lainahakemus kannattaa aina täyttää huolellisesti.

Vaikka lainahakemuksen täyttäminen itsessään on melko nopea prosessi, prosessissa ei kannata hötkyillä, mikäli haluat saada realistisen arvion lainasta. Huolellisesti täytetty lainahakemus auttaa yleensä saamaan myönteisen lainapäätöksen – edellyttäen, että tietosi ovat kunnossa, eikä esimerkiksi maksuhäiriöitä esiinny.

Mitä sitten kun lainahakemus on lähetetty?

Kun olet täyttänyt lainahakemuksen Sortterin vertailupalvelussa, lähetämme hakemuksesi eteenpäin yhteistyöpankeillemme. Saat pian ensimmäiset lainatarjoukset sähköpostiisi ja MyOffer-palveluun. Ilmoitamme lisäksi lainanantajat, jotka eivät tehneet tarjousta tällä kertaa.

Tutkaile rauhassa, millaista korkotasoa sinulle tarjotaan. Mikä pankki teki parhaan tarjouksen? Paljonko todellinen vuosikorko on? Millaiset kuukausikulut lainassa olisi? Vastaako lainasumma sitä, mitä toivoit?

Jos jokin lainatarjouksista herätti mielenkiintosi, voit halutessasi solmia lainasopimuksen. Edulliseen lainatarjoukseen kannattaa tarttua vain, jos oikeasti tarvitset lainaa.

Mikäli päätät tarttua tilaisuuteen, pidä mielessäsi, että voit aina maksaa lainan etuajassa takaisin. Nopeammasta takaisinmaksusta kannattaa kuitenkin keskustella ensin lainanantajan kanssa, jotta et joudu maksamaan ylimääräisiä kuluja. 

Eivätkö lainatarjoukset olleet sellaisia kuin toivoit? Lainanantajat pyrkivät toteuttamaan kuluttajien toiveet parhaansa mukaan. Toisinaan lainatarjoukset voivat kuitenkin erota toiveista. Jos esimerkiksi hait lainaa 10 000 euron verran, mutta sinulle myönnetäänkin 8 000 euroa, syynä saattaa olla, että nykyiset tulosi eivät riitä kovin suuren lainan saantiin.

Kun tiedostat, miksi lainatarjous ei ollut riittävän hyvä, voit tavoitella parempaa lainatarjousta. Saatat myöhemmin saada hyvän tarjouksen, kun pyrit vaikuttamaan niihin tekijöihin elämässäsi, jotka saattoivat tällä kertaa heikentää lainatarjousta.

Lainahakemus hylätty – mitä se tarkoittaa?

Joskus lainahakemuksen lähettäminen ei kuitenkaan tuo toivottua tulosta ja vastaus on: “lainahakemus hylätty”. 

Jos lainahakemuksesi hylätään, siihen johtavat usein ymmärrettävät syyt. Syynä voivat olla esimerkiksi puutteelliset tiedot lainahakemuksessa. Myös vastikään aloitettu uusi työ saattaa estää lainatarjousten saannin, etenkin jos olet vielä koeajalla. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, et voi valitettavasti saada lainaa.

Kun pääset jyvälle hylätyn lainahakemuksen syistä, voit pyrkiä parantamaan mahdolliset puutteet. Hylätty lainahakemus ei ole koskaan lopullinen ratkaisu. Sinulla on aina uusi mahdollisuus saada lainaa, jos kriteerit täyttyvät lainan hakemisen hetkellä.

Voit kilpailuttaa myös nykyisen lainasi

Onko sinulla vanhoja lainoja? Tuntuuko niiden maksaminen työläältä? Voit täyttää ja lähettää lainahakemuksen myös tarkistaaksesi, saisitko nykyisen lainan tilalle edullisemman lainatarjouksen.

Vaikka lähetät lainahakemuksen, sinun ei tarvitse hyväksyä lainatarjousta. Voit rauhassa vertailla saamiasi luottotarjouksia ja tutkailla, miten ne poikkeavat vanhasta lainastasi. Kiinnitä erityistä huomiota luoton todelliseen vuosikorkoon, joka ottaa huomioon lainan kaikki kustannukset.

Lainan uudelleen kilpailuttamisen avulla voit säästää lainanhoitokuluissa sekä saada lainalle alhaisemman koron ja talouteesi sopivamman kuukausierän. Usein myös laina-aika on mahdollista säätää nykyiseen elämäntilanteeseesi sopivammaksi.

Suosittelemme, että nykyinen laina kannattaa kilpailuttaa, jos lainasopimus on puoli vuotta vanha. Kilpailutustahti saattaa kuulostaa ripeältä. Lainojen korot kuitenkin vaihtelevat jatkuvasti muun muassa pankkien välisen kilpailun vuoksi. Siksi puoli vuotta vanha lainasopimus saattaa olla tänä päivänä selvästi kalliimpi.

Nykyisten lainojen kilpailutus kannattaa myös silloin, jos et ole kilpailuttanut lainaa sitä aikoinaan hakiessasi. Tällöin riskinä on, että lainasi oli jo lähtökohtaisesti kalliin puoleinen. Hyvä uutinen on, että saatat kilpailutuksen avulla löytää selvästi edullisemman lainan nykyisen tilalle.

Nykyisen lainan kilpailuttaminen onnistuu samaan tapaan kuin tavallinen lainanhakukin. Erona on, että sinun tulee täyttää lainahakemukseen lainasumman tilalle vanhojen velkojen velkasaldo.

Näin kilpailutat nykyisen lainan

  1. Täytä lainahakemus Sortterin palvelussa.
  2. Kirjaa lainasumman kohdalle nykyisten lainojesi yhteenlaskettu saldo ja toivomasi laina-aika.
  3. Lähetettyäsi lainahakemuksen, saat pian pankkien tekemiä lainatarjouksia. Vertaile tarjouksia keskenään.
  4. Valitse sopiva lainatarjous.
  5. Tee lainasopimus pankin kanssa allekirjoittamalla sopimusehdot verkkopankkitunnuksilla.
  6. Pankki maksaa rahat tilillesi usein jopa samana päivänä.
  7. Maksa vanha laina pois uuden lainan avulla.
  8. Käytä kilpailutuksen avulla saatu säästö miten haluat.

Haluatko tietää henkilökohtaiset lainaehtosi? Täytä lainahakemus jo tänään.

Lue lisää

Takaisin blogiin