Kryptovaluutat kiinnostavat nyt monia
Takaisin blogiin

Kryptovaluutta – suurimmat trendit vuonna 2021

Kryptovaluutat ovat rantautuneet pysyvästi sijoittamista koskevaan keskusteluun. Moni tuntee bitcoinin sekä ethereumin, mutta mitkä ovat vuonna 2021 suurimmat kryptoihin liittyvät trendit?

Englanninkielisestä crypto-termistä on tullut yksi trendaavimmista google-hauista vuoden 2021 alussa. Kryptovaluutat ja kryptoihin sijoittaminen kiinnostavat, mutta mitkä ovat tällä hetkellä uusimmat uutuudet ja kiinnostavimmat puheenaiheet kryptomarkkinoilla?

Coinmotionin community manager Pessi Peura kertoo kryptovaluuttamarkkinoiden laajentumisesta, kryptolainoista, krypto-krypto-treidaamisesta sekä skaalautumisesta. Lisäksi Peura jakaa näkemyksiään siitä, miten pankkien mukaantulo kryptosijoitustoimintaan muuttaisi kryptomarkkinoita.

Kryptovaluutta kiinnostaa, markkinat laajentuneet

Kryptovaluutta on herättänyt laajemmin kiinnostusta kuin aiempina vuosina. Tunnetuin kryptovaluutta bitcoin on hallinnut keskustelua sekä markkinaosuuksia. Keväällä 2021 monien muiden kuin bitcoinin arvo on kuitenkin noussut enemmän.

– Monet sijoittajat ovat lähteneet etsimään seuraavaa suurta nousijaa. Erityisesti suurempi arvonnousu houkuttelee monia sijoittajia hajauttamaan sijoituksiaan eri kryptovaluuttoihin. Näkisin, että markkinoiden laajentuminen on yksi suuria trendejä tänä vuonna, Peura sanoo.

Erilaiset meemikolikot ovat myös trendanneet, kuten keväällä hurjasti noussut dogecoin. Dogecoin on vuonna 2013 luotu pitkäaikainen kryptovaluutta, joka luotiin aikoinaan huumorimielessä, mistä myös sen nimi ja logokin kertovat.

Dogecoinia on myös kopioitu paljon, jolloin meemikolikoita on markkinoitu erilaisilla eläinaiheisilla logoilla ja -nimillä. Tällaisia on esimerkiksi Shiba Inu, Hoge Finance sekä Dogelon Mars.

– Meemikolikot ovat kuitenkin sijoittajan näkökulmasta villilänsi, joten aloittelijan ei välttämättä kannata sijoittaa ensimmäisiksi niihin, Peura sanoo.

Kryptolaina yksi uusista sijoitustuotteista

Kryptolaina on uusi tuote, joka kehitettiin parantamaan kryptovaluuttojen tuottomahdollisuuksia. Kryptovaluuttojen lainausmarkkina on vasta muutaman vuoden ikäinen ilmiö, mutta Peuran mukaan kovasti kasvanut ja yleistynyt. 

Kryptolaina tarkoittaa sitä, että sijoittajat antavat kryptovaluuttojaan kauppaakäyvien tahojen käyttöön, jolloin sijoittaja saa lainaamistaan kryptoista vastineeksi korkoa. Velkavivulla kauppaakäyvät tahot lainaavat kryptovaluuttoja kaupankäyntiin. Näin sijoittaja voi saada osinkojen kaltaisesti tuottoa krypto-omistuksistaan.

– Meillä Coinmotionilla on olemassa kryptolainoille korkotili, jonka tuotto on useita prosentteja, Peura kertoo.

Kryptolainamarkkinat ovat yleistyneet viime vuosina. Esimerkiksi kotimainen lainauspalvelu Aave on yksi kryptolainoja välittävistä toimijoista, jotka ovat laajentaneet toimintaansa viime vuosina.

Krypto-krypto-treidaaminen

Kryptoista toiseen treidaaminen eli krypto-krypto-treidaaminen on lisääntynyt viime vuosina. Eri kryptovaluuttojen välillä käydään paljon kauppaa, jolloin ihmiset ostavat bitcoineja ja vaihtavat ne sen jälkeen muihin kryptovaluuttoihin.

– Kaikkia kryptovaluuttoja ei aina voi ostaa euroilla, joten eurot pitää ensin vaihtaa bitcoineiksi ja sen jälkeen vaihtaa toiseen kryptovaluuttaan. Esimerkiksi uudet kryptot ovat juuri tällaisia, Peura sanoo.

Keskinäistä vaihdantaa on paljon erityisesti bitcoinista ja ethereumista muihin kryptovaluuttoihin ja toisin päin.

– Coinmotion-alustalla voi vaihtaa kryptovaluuttoja. Kulut maksetaan pääasiallisesti vaihdosta, mikä tarkoittaa pientä välityspalkkiota. Monissa muissa alustoissa homma toimii samalla tavalla, Peura sanoo.

Skaalautuminen seuraava trendi?

Kryptovaluutan haasteena on erityisesti siirtojen suuri lukumäärä ja verkon teho.

Bitcoineja ja ethereumia käytetään kaikista eniten, joten niiden avulla tehdään myös paljon siirtoja, jolloin verkot eivät aina pysty käsittelemään kaikkia siirtoja tehokkaasti. Tämä johtaa hintojen nousuun. Esimerkiksi ethereumin siirtäminen paikasta toiseen on voinut maksaa jopa kymmeniä euroa.

On olemassa monia kryptovaluuttoja, jotka skaalautuvat paremmin pienimmillä siirtokuluilla ja lyhyessä ajassa. Kryptovaluuttojen kesken on käynnissä skaalautumiskilpailu. Peuran mukaan ne, jotka ratkaisevat siirto-ongelmat ja saavat käyttäjiä, voivat olla kryptomarkkinoilla suuria voittajia.

– Bitcoin on tason 1. järjestelmä eli layer 1 lohkoketju. Bitocoinin päälle on kehitetty salamaverkko eli layer 2 ratkaisu, jossa voidaan siirtää todella halvalla ja nopeasti bitcoineja paikasta toiseen. Myös ethereumilla on skaalautumisratkaisuja, kuten polygon, jonka arvo noussut paljon 2021 aikana, Peura kertoo.

Pankit mukaan kryptosijoittamiseen

Pankit ovat osoittaneet kiinnostusta kryptosijoittamiseen. Kryptovaluutat kehitettiin alun perin siksi, että ne olisivat institutionaalisesti vapaita. Mitä pankkien mukaan tulo tarkoittaisi kryptomarkkinoille?

Peuran mukaan pankkien mukaantulo on mahdollisuus, sillä isot talouden toimijat tuovat kryptovaluuttatoimintaan luotettavutta, tunnettavuutta sekä parantavat kryptojen saatavuutta. 

– Monelle suomalaiselle voi olla suuri kynnys käyttää uusia palveluita, mutta jos oma pankki tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa kryptoihin, tuo se lisää sijoittajia kryptovaluuttojen pariin ja parhaassa tapauksessa kasvattaa kryptovaluuttojen arvoa, Peura sanoo.

Kryptoalusta Coinmotion on toiminut jo vuodesta 2012. Coinmotion toivottaa pankit mielellään tervetulleeksi kryptomarkkinoille eikä näe pankkeja uhkana liiketoiminnalleen.

– Pankit eivät ole realistinen uhka, sillä Coinmotionilla on hyvin paljon kokemusta alasta ja etumatkaa palvelujen kehittämisestä pankkeihin verrattuna. Mielestäni kilpailun sijaan pitäisi lisätä yhteistyötä, jolloin kryptojen liikkuminen ja saatavuus paranevat pankkien tulon myötä, Peura sanoo.

Lue lisää kryptovaluutoista aloittelijoille suunnatusta oppaasta.

Lue lisää

Takaisin blogiin