Panostatko huonekalussa kestävyyteen vai hetken huumaan?
Uutta huonekalua, esimerkiksi sohvaa tai ruokaryhmää, ostaessa kannattaa miettiä ostokriteerejä. Huonekaluissa ulkonäöllä on tietysti paljon väliä, koska kyse on oman kodin sisustukseen sopivasta tuotteesta.
Halpakin huonekalu voi olla erittäin tyylikkään näköinen. Mikäli se on kuitenkin tehty halvoista materiaaleista, sen ulkonäkö voi muuttua kuluneeksi jo lyhyen käyttöajan jälkeen. Mikäli materiaalit eivät ole myöskään kovin kestäviä, voi tuote rikkoutua helpommin ja nopeammin.
Esimerkiksi halpa sohvapöytä voi olla materiaaliltaan lastulevyä. Vastaavasti kalliimpi tuote voi olla valmistettu massiivipuusta (esim. koivu, mänty tai pähkinäpuu). Kun tuote on täyttä puuta, se on huomattavasti lastulevyä kestävämpää. Kostuessaan kunnolla käsitelty massiivipuu ei myöskään yleensä kärsi yhtä pahasti kuin lastulevy, joka voi turvota kastumisen jälkeen. Kolhutkin näkyvät maalatussa lastulevyssä helpommin, ja huonekalun osien jälkikiristely on usein lastulevyssä hankalampaa tai jopa mahdotonta tehdä kunnolla.
Toinen hyvä esimerkki on nahkasohva, jonka päällinen voi olla joko keinonahkaa tai aitoa nahkaa. Keinonahka alkaa käytössä ajan myötä halkeilla, kun taas aito nahka säilyy paremman näköisenä. Myös sohvan saumat voivat halpatuotannossa repeillä helpommin kuin laadukkaammissa vaihtoehdoissa. Valitse siis huonekalun materiaali harkiten.
Huomiota kannattaa lisäksi kiinnittää tuotteen mukavuuteen. Esimerkiksi sängyissä kalliimmat täytteet ovat yleensä vähemmän hiostavia, eivät painu käytössä ajan myötä kasaan ja ovat pehmeämpiä - tai tarpeesi mukaan jämäkämpiä. Nukkumismukavuudesta ei kannata tinkiä, joten sänkyostoksillakin laatutuotteiden valinta kannattaa.
Huonekaluostoksia tehdessä kannattaa näin ollen pohtia, säilyykö tuote ehjänä ja kulumattoman näköisenä ehkä vain vuoden vai jopa yli 10 vuotta. Uusien kalusteiden hankkiminen vaikkapa vuoden välein kuormittaa lompakkoa enemmän kuin kalliimman ja aikaa kestävän tuotteen ostaminen kerralla.