Kesärenkaiden ominaisuudet ja hinnat
Takaisin blogiin

Kesärenkaat - mitä pitää tietää ominaisuuksista ja hinnoista

Onko aika hankkia uudet kesärenkaat auton alle? Ehkä vanhat renkaasi alkavat jo olla liian sileät tai kovat. Koska renkaita käytetään useampi vuosi ja ne vaikuttavat merkittävästi ajoturvallisuuteen, ei päätöstä kannata tehdä hätiköiden tai ostaa ensimmäisiä vastaantulevia. Ennen kuin teet päätöksen uusista kesärenkaistasi, tutustu tarkemmin valittavissa oleviin vaihtoehtoihin ja renkaiden ominaisuuksiin. Vertailimme hinnat valmiiksi, joten tämän tekstin jälkeen olet valmis rengaskaupoille.

Talvirengaspakko päättyy helmikuussa ja kesärenkaisiin on siirryttävä viimeistään huhtikuun alussa. On siis oikea aika tutkia, missä kunnossa auton kesärenkaat ovat. Jos renkaat eivät ole enää priimakunnossa, kannattaa alkaa tutustumaan uusiin renkaisiin. Katso alta lista, mitä vanhoista kesärenkaista tulee tarkistaa.

Henkilöauton kesärenkaat ovat käyttökelpoiset, kun:

  • Pääurien syvyys kulutuspinnalla on ainakin 1,6–4 mm.
  • Pinta ei ole merkittävästi kovettunut. 
  • Rengas on 5-vuotias tai nuorempi.

Renkaat kuluvat ajomäärästä ja keleistä riippuen, mutta myös ikä heikentää renkaan ominaisuuksia, vaikka niillä ei ajettaisi kilometriäkään. Renkaiden materiaali kovettuu hiljalleen iän myötä ja sitä kannattaa tarkkailla, sillä kovettuneet renkaat eivät ole turvalliset, vaikka niiden kulutuspintaa olisi runsaasti jäljellä. Varsinkin haastavissa ajokeleissä, kuten sateella, renkaan joustavuus on tärkeää. 

Renkaissa on uusina yleensä 8 mm syvät pääurat. Nämä voivat kulua puoleen syvyydeltään, ja silti rengas on edelleen turvallinen. Minimissään urien syvyyden pitää olla 1,6 mm, mutta silloin ajoturvallisuus on jo heikentynyt merkittävästi. 

Ajokelien vaihtelut kuluttavat rengasta. Helteiden kuumentamat tiet ja runsaat vesisateet syövät renkaiden kulutuspintaa enemmän kuin leuto ja kuiva sää. Siksi kesärenkaita kannattaa tutkia silloin tällöin myös pitkin vuotta, ei vain keväisin tai syksyisin.

Renkaiden valitseminen

Renkaiden valinnassa on tärkeää löytää omaan autoon ja ajotyyliin sopivat renkaat. Tärkein tieto löytyy auton rekisteriotteesta - tarkista siitä, minkä kokoinen rengas sopii autoosi. Harkitse sitten ajotottumuksiasi. Ajatko lyhyitä matkoja vai pitkiä matkoja kerrallaan sekä kaiken kaikkiaan? Ovatko ajo-olosuhteet yleensä helpot vai vaativat?

Lyhyitä matkoja ajaville voi riittää renkaat edullisemmasta päästä. Pitkiä ja hankalampia reittejä ajaville taas Premium-luokan renkaisiin sijoittaminen on järkevää. Siinä, missä heikommilla ominaisuuksilla varustettu rengas kuluu nopeasti vaativassa käytössä, laadukkaampi rengas on valmis haasteisiin. 

Renkaan kilometritulos on ennuste siitä, kuinka pitkän matkan renkaalla voi ajaa, ennen kuin sallittu 1,6 mm urasyvyys alittuu. Paljon ajavalla tämä raja tulee luonnollisesti vastaan nopeammin kuin lyhyitä matkoja ja harvemmin ajavalla. 

Tarkemmin renkaan ominaisuuksiin voi syventyä märkäpidon ja vierintävastuksen kautta. Märkäpidon perusteella tiedät, kuinka hyvin rengas pitää märällä pinnalla. Vierintävastus taas kuvastaa sitä, kuinka kevyesti rengas pyörii. Mitä kevyemmin rengas pyörii, sitä huomaamattomampi on renkaiden vastus. Kun renkaat eivät vastusta pyörimistä, ajosta tulee taloudellisempaa.

Mitä renkaiden merkinnät tarkoittavat?

Kun alat tutustumaan uusiin renkaisiin, renkaiden merkinnät kertovat paljon tarpeellista tietoa. Kurkkaa tämä lista kaupoilla, jos jokin merkintä vaikuttaa hämmentävältä!

Renkaan koko
Merkintätapa: leveys millimetreinä / profiilisuhteen korkeuden suhde leveyteen prosentteina. Esimerkiksi merkintä 180/60 tarkoittaa, että renkaan leveys on 180 mm ja profiilisuhde korkeus 60 % renkaan leveydestä.

Renkaan tyyppi

Merkintätapa: Renkaan tunnus, vannekoko tuumina, kantavuustunnus, nopeustunnus. Esimerkiksi R 14 88 Q tarkoittaa, että vyörenkaan tyyppi on Radial, vannekoko on 14 tuumaa, kantavuustunnus 88 ja nopeustunnus Q. 

Nopeustunnukset

Nopeustunnukset ilmaistaan kirjaimilla, jotka symboloivat korkeinta sallittua ajonopeutta kilometreinä tunnissa. 

  • Q = 160 km/h
  • S = 180 km/h
  • T = 190 km/h
  • H = 210 km/h
  • V = 240 km/h
  • W = 270 km/h
  • Y = 300 km/h

Autonvalmistajat antavat suosituksia siitä, mikä nopeusluokituksen skaalalta on autollesi sopivin.

Polttoainekulutus

Renkaat vaikuttavat siihen, paljonko polttoainetta auto syö - jopa 20% auton kulutuksesta johtuu valituista renkaista. Kun renkaan vierintävastus on pieni, myös polttoaineenkulutus on pienempää ja samalla aiheutuu vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Pieni polttoainekulutus johtaa siis pulskempaan lompakkoon ja raikkaampaan ilmastoon. Renkaassa polttoaineen kulutus ilmoitetaan polttoainepumppu-symbolilla. 

Vierintävastus

Vierintävastus vaikuttaa polttoainekulutuksen lisäksi ajomukavuuteen. Vierintävastusta kuvataan renkaassa kirjaimella: A–G pienimmästä suurimpaan. A- ja G-luokan renkaan käytössä eroksi tulee noin puoli litraa polttoainetta sataa kilometriä kohden. 

Jarrutusmatka märällä alustalla

Pysähtyykö auto nopeasti märällä alustalla? Sadepilvi-kuva renkaassa kertoo jarrutusmatkan metreinä A–F-asteikolla. A-luokka on paras, F-heikoin, G-luokan renkaisiin ei parane edes koskea. Ero asteikon ääripäiden välillä on noin 10 metriä. 

Rengasääni

Äänisymboli osoittaa palkkeina, kuinka kova ääni renkaista lähtee auton ulkopuolelta mitattuna. Palkit kuvastavat äänen kovuutta desibeleinä, dB. Yksi palkki on hiljaisen renkaan merkki, kaksi ei niin hiljaisen ja kolme palkkia ylittää jo Euroopan maksimitason. Renkaiden äänitaso vaihtelee käytössä myös rengaspaineen mukaan. Jos rengas kuulostaa tavallista äänekkäämmältä, rengaspaineet voivat olla liian matalalla.  

Sisärengas

Sisärenkaattomassa renkaassa on merkintä tubeless. 

Kulumisvaroitin

Renkaassa on merkintä TWI, joka osoittaa renkaan kulumista. 

Valmistusaika

Renkaan valmistusaika ilmoitetaan vuosina ja viikkoina: viikon numero ja vuosi. Esimerkiksi 3219 tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 32 vuonna 2019. 

Hyväksytty malli

Hyväksyttyjä malleja ovat e, E ja DOT. Mikäli renkaassa on merkintä Regummerad. Se tarkoittaa, että renkaan pinta on pinnoitettu uudelleen, eli kyseessä ei ole uusi rengas.  

 Kuormitusluokka

Paljonko renkaiden päällä saa olla painoa? Pohdi auton painoa ja millaista Ikean-reissua olet suunnitellut. Merkintä XL kertoo, että rengas kuuluu korotettuun kuormitusluokkaan.

Kesärenkaiden hintavertailu

Nyt, kun tiedät millaisia renkaita haet, renkaiden vertailu käy helpommin ja voit keskittyä hintojen tutkimiseen. Vertailimme kahta yleistä kokoa kahdelta merkiltä kolmen viime vuoden ajalta. Katso alta esimerkit kesärenkaiden hinnoista:

Renkaan tyyppi ja valmistusvuosi Rengas  
  Summer Star 3+ Nokian Hakka/
205/55R16   (Hakka Green 2)
2018 340 € 470 €
2019 340 € 460 €
2020 330 € 475 €
225/45R17   (Hakka Blue 2)
2018 420 € 620 €
2019 420 € 600 €
    (Hakka Black  2)
2020 420 € 590 €

Summer Star on eurooppalainen, keskihintainen rengas. Nokian Hakka-renkaat edustavat premium-laadun renkaita. Vuonna 2020 Hakka Blue 2 -merkistä siirryttiin Hakka Black 2 -merkkiin. 

Hintaeroa keskihintaisten ja premium-renkaiden välillä on jonkin verran. Mutta jos etsit kulutusta kestäviä, pidempään luotettavia renkaita, hintaero kannattaa maksaa. Jos ajat paljon ja tingit renkaan laadusta, uusien renkaiden ostohetki tulee vastaan nopeammin. Jos taas ajat vähemmän, keskihintainen rengas on riittävä valinta.

Vuosittaista vaihtelua renkaiden hintojen välillä on viimeisten vuosien aikana näissä malleissa ollut erittäin vähäistä.

Muista, että tärkeimmät ohjeet autoosi sopiviin renkaisiin löydät valmistajalta ja rekisteriotteestasi. Muut valinnat ovat ajomukavuutta lisäävää plussaa. 

*Hinnat Teräs-Renkaan kesärengashinnastojen mukaan.

Takaisin blogiin