Jarvi
Takaisin blogiin

Kenelle lainojen yhdistäminen sopii ja ketkä yhdistävät velkoja eniten?

Lainojen yhdistäminen onnistuu nykyään kymmeniin tuhansiin euroihin asti. Kenelle lainojen yhdistäminen sopii, ketkä lainoja yhdistävät ja missä elämäntilanteissa velkojen yhdistämistä tyypillisesti tehdään?

Lainojen yhdistämisellä tarkoitetaan nykyisten luottokorttivelkojen, osamaksusopimusten tai muiden lainojen rahoittamista uudelleen. Lainojen yhdistämisen myötä kuluttajalle etsitään edullisemmat lainaehdot, eikä tarkoituksena ole kasvattaa avoimen lainan määrää tai lisätä velkaantumista – päinvastoin, lainojen yhdistämisellä voi säästää suuriakin summia, kun kaikki lainat on yhdistetty yhteen paikkaan.

Lainojen yhdistäminen on yksi yleisimmistä lainanhakutarkoituksista ja sen osuus on noin 40 % kaikista Sortterin palvelussa kilpailutetuista lainahakemuksista.

  • Lainojen yhdistäminen tarkoittaa nykyisten luottojen tai lainojen järjestelemistä paremmin ehdoin
  • Lainoja halutaan yhdistää keskimäärin 12 398 euron edestä
  • Tyypillinen lainoja yhdistävä henkilö tienaa 2646 euroa kuukaudessa
  • Eläkeläisten ja vakituisessa työsuhteessa olevien henkilöiden osuus on yli 84 %
  • Yhdistelylainasta lähes puolet käytetään luottokorttivelkojen maksamiseen

Lainojen yhdistämiseen käytetään keskimäärin 12 398 euroa

Sortter on kerännyt lainojen yhdistämisestä konkreettista statistiikkaa: mitä lainasummaan tulee, on keskimääräinen yhdistelylainan suuruus ollut alkuvuoden 2020 aikana 12 398 euroa ja laina-ajan pituus 73 kuukautta.

Yhdistettävien lainojen kappalemäärä puolestaan on ollut keskimäärin 1,69 ja niiden kuukausierät ovat olleet 607 euroa. Yhdistelylainoja käytetäänkin nykyään yhä useammin myös yksittäisten lainojen tai luottosopimusten uudelleen rahoittamiseen.

Tyypillinen lainoja yhdistävä henkilö on 44-vuotias mies (50,2 %) tai nainen (49,8 %), jolla on entuudestaan 0,94 luottokorttia.

Sortter julkaisi vuonna 2022 Tilastot-sivun, josta voi vapaasti tarkastella minkä suuruisia lainoja haetaan, ovatko lainanhakijat esimerkiksi työssäkäyviä vai eläkeläisiä, minkä ikäisiä hakijat ovat ja millaisella korolla lainoja on myönnetty tai onko lainahakemukset kenties hylätty.

Vakituisessa työsuhteessa olevat omistusasujat yhdistävät lainoja todennäköisemmin

Työtilannetta tarkasteltaessa voidaan havaita, miten yli 62 % lainoja yhdistävistä henkilöistä on vakituisessa työsuhteessa ja eläkeläisten osuus on puolestaan hieman alle 22 %. Yrittäjien, opiskelijoiden ja määräaikaisessa tai osa-aikaisessa työsuhteessa olevien henkilöiden osuus jää kukin alle 5 %:n.

Tuloluokittain tarkasteltuna lainoja yhdistävän henkilön kuukausiansiot ovat keskimäärin 2646 euroa. Yli 4000 euroa tienaavien palkansaajien osuus lainoja yhdistävistä henkilöistä on 9,49 %. Kuukausiansioilla on selvä vaikutus myös lainojen yhdistämiseen käytettävässä summassa, sillä yli 4000 euroa tienaavan henkilön yhdistelylainan koko on lähes 6000 euroa keskiarvoa suurempi.

Asumismuodollakin näyttäisi olevan vaikutusta siihen, kuinka innokkaasti lainoja halutaan yhdistää: omistusasujat yhdistävät lainansa noin 1,5 kertaa vuokra-asujia todennäköisemmin, kun taas vuokra-asujat puolestaan hakevat lainaa yleisemmin mm. sisustamista, ajoneuvon hankintaa tai lomailua varten.

Luottokorttien osuus yhdistelylainoista on yli 47 %

Lainojen yhdistäminen on ollut alkujaan ratkaisu korkeakorkoisten pikavippien tai osamaksusopimusten ehtojen kohtuullistamiseksi. Nykyään jo lähes puolet haettavista yhdistelylainoista kuluu luottokorttivelkojen poismaksamiseen, kun näiden osuus näyttelee yli 47 % eli 5839 euroa yhdistelylainojen lainasummista.

Luottokorttivelkojen osuus yhdistelylainoista

Yhdistelylainan suuruus ja luottokorttien osuus yhdistettävistä lainoista kuukausittain vuonna 2020

Luottokorttien yhdistämisen suosio selittynee osittain korttiluottojen hinnoittelulogiikalla: luottokorteissa ei tyypillisesti noudateta riskiperusteista hinnoittelua, vaan luoton korko on jokaisella asiakkaalla samalla tasolla tämän maksukyvystä tai luottoluokituksesta huolimatta.

Yhdistelylainojen korot puolestaan vaihtelevat hakijan mukaan asuntolainojen tavoin. Mitä maksukykyisempi henkilö haluaa yhdistää lainat, sitä pienemmällä korolla se onnistuu. Luottokorttien ja yhdistelylainojen välillä toisistaan poikkeava hinnoittelumalli on johtanut siihen, että korttiluoton poismaksaminen yhdistelylainalla tulee usein edullisemmaksi.

Kenelle lainojen yhdistäminen sopii?

Lainojen yhdistäminen voi tuoda merkittäviäkin säästöjä omaan talouteen silloin, kun sitä ei tarvitse tehdä pakkoraossa. Mitä parempi taloudellinen tilanne lainoja yhdistettäessä on, sitä pienemmällä korolla vanhat luotot voi maksaa velkojen maksamiseen tarkoitetulla yhdistelylainalla.

Lainojen yhdistämistä kannattaa harkita paitsi silloin kun lainoja on kertynyt useampia, niin myös silloin, kun olemassa olevan lainan korkotason tarkistamisesta on vierähtänyt aikaa. Yhdistelylainojen korot ovat olleet laskusuunnassa, kun yhä useampi pankki ja rahoituslaitos on alkanut tarjota lainojen yhdistämistä asiakkailleen.

Mitä lainojen suuruuteen tulee, ei lainojen yhdistäminen ole ainoastaan suuremmille lainoille sopiva ratkaisu: mitä useampi pieni laina on, sitä helpompaa niiden käsittely on, kun kaikki lainat yhdistetään yhdeksi isommaksi lainaksi.

Myös lisääntynyt kilpailu luottomarkkinoilla on painanut yhdistelylainojen korkoja alaspäin jo pidempään. Siksi lainojen kilpailuttaminen kannattaa: kilpailuttamalla lainat Sortterilla löydät aidosti edullisen vaihtoehdon. Sortter järjestää lainat edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan, joten löydät varmasti edullisimman lainan.

Artikkelia päivitetty 9.8.2022.

Takaisin blogiin