Lainaa joululahjaostoksiin – kannattaako se?
Takaisin blogiin

Lainaa joululahjaostoksiin – kannattaako se?

Vaikka joululahjabudjetti paisuisi odottamatta, lainaa ei kannata nostaa harkitsemattomasti. Luovuus joululahjoja mietittäessä sen sijaan ei maksa mitään.

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja tuo mukanaan myös joululahjoihin liittyvän pohdinnan. Vaikka yhä aiemmin kauppoihin ilmestyvät joulun sesonkituotteet ovat luoneet mielikuvan joulusta kulutusjuhlana, todellisuudessa kuluttajien tietoisuuden lisääntyminen vastuullisuudesta ja ekologisuudesta on vaikuttanut myös joululahjoihin. Lahjoja ostetaan edelleen, mutta valintoja tehdään entistä tietoisemmin ja harkitummin.

Monet haluavat yllättää läheisensä lahjoilla, joiden arvot vaihtelevat euroista satoihin euroihin. Lahjan valitsemisen lisäksi stressiä voi tuottaa lahjoihin kuluva rahasumma. Tänä jouluna rahankäyttöön vaikuttavat epäilemättä myös esimerkiksi maailman taloustilanteen epävakaa tilanne ja huoli tulevan talven sähkölaskujen suuruudesta.

Vaikka lainan nostaminen joululahjaostoksia varten voi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, lainaa kannattaa nostaa vain aitoon ja harkittuun tarpeeseen. Sen sijaan, että joululahjat rahoittaisi lainalla, kannattaa lahjabudjettia säätää sopivaksi omaan taloustilanteeseen.

Jos joululahjabudjetti ei tunnu riittävän, voi käyttää luovuutta ja tehdä osan lahjoista myös itse. Leipomukset, käsityöt ja erilaiset lupaukset yhteisistä hetkistä, kuten elokuvailloista tai omatekoisesta illallisesta, ovat loistavia esimerkkejä itse toteutettavista lahjoista.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 386 arvosteluun.
powered by

Nosta lainaa vain harkittuun tarpeeseen

Laina on kahden osapuolen, lainanantajan eli pankin ja lainanottajan välinen sopimus, jossa määritellään lainan ehdot. Lainanottajana sitoudut maksamaan lainaamasi pääoman sekä siihen liittyvät korot ja mahdolliset muut kulut etukäteen sovitun maksuohjelman mukaisesti.

Lainaa ei kannata koskaan hakea hetken mielijohteesta: vaikka voi olla turhauttavaa jättää täydelliseltä tuntuva lahja ostamatta hintalapun vuoksi, lahjan ostaminen ei ole lähtökohtaisesti järkevä peruste lainan ottamiselle. Lainaa haettassa on aina syytä tarkastella paitsi lainan tarvetta myös omaa taloustilannetta ja takaisinmaksukykyä.

Joskus joululahjaksi voivat kuitenkin sopia suuremmatkin hankinnat, ja mikäli investoinnin tekeminen on joka tapauksessa edessä, ei lainan nostaminen sen rahoittamiseksi ole poissuljettu vaihtoehto. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi vanhemmalla, joka haluaa ostaa lapselleen tietokoneen opiskelua varten tai kustantaa tälle ajokortin. Lainan ottaminen tarkasti harkitun hankinnan rahoittamiseksi ja antamiseksi nimenomaan joululahjana ei siis ole automaattisesti huono idea.

Jos harkitset lainan hakemista, aloita miettimällä sinulle sopivaa:

 • lainasummaa – Sortterin lainavertailupalvelun kautta voit hakea lainaa 1 000–60 000 euron suuruiselle summalle.
 • laina-aikaa – Sortterin kautta voit hakea laina-aikaa 1–15 vuoden välille.
 • maksuerää – lainaa maksetaan takaisin sovituissa kuukausierissä, vaikka yleensä lainaa voi lyhentää sovittua nopeammassa tahdissa.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Mitoita laina omaan taloustilanteeseesi

Vaikka lainan ottaminen vaatii aina tarkkaa harkintaa, laina on hyvä vaihtoehto useiden elämän suurempien investointien mahdollistamiseen. Loppujen lopuksi vain harva selviää täysin ilman lainaa, kun kyse on esimerkiksi asunnon tai uuden auton ostamisesta. 

 • Jotta lainan ottaminen ei kuormita talouttasi liikaa, kannattaa sinun laskea tulosi ja menosi
 • Mikäli sinulla on säästöjä, voit käyttää esimerkiksi osan niistä suunnittelemasi hankinnan rahoittamiseksi ja hakea lainaa jäljelle jäävän summan kattamiseksi. 
 • Mitoita hakemasi laina talouteesi niin, että pystyt lyhentämään sitä sovitussa aikataulussa, maksamaan elämäsi kustannukset, rahoittamaan ennakoimattomat hankinnat ja mahdollisuuksien mukaan myös säästää.

Sortterin lainalaskuri on hyvä apuväline sopivan lainasumman, laina-ajan ja kuukausierän kartoittamiseen. Voit syöttää laskuriin edellä mainittujen lisäksi lainan perustamiskustannukset ja tilinhoitomaksut. Tämän jälkeen näet kustannukset jaoteltuina ja pystyt vertaamaan niitä eri luvuilla täytettyyn lopputulokseen.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Huomioi todellinen vuosikorko hakiessasi lainaa

Lainan korko vaikuttaa suuresti lainan kokonaiskustannuksiin. Sortterin lainavertailussa mukana olevat pankit ja rahoituslaitokset myöntävät lainaa 4–20 % korolla. Lainan korko on usein sitä pienempi, mitä suurempaa lainasummaa haet. Myös maksuaika vaikuttaa lainan korkoon: lainan kokonaiskustannukset kasvavat samassa suhteessa kuin laina-aika pidentyy.

Todellinen vuosikorko ottaa huomioon kaikki lainan kulut eli koron lisäksi myös muut lainasta perittävät maksut tai palkkiot. Koron lisäksi pankkien on mahdollista periä muita maksuja, kuten lainan avauspalkkioita tai tilinhoitomaksuja korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Pankkien välillä voi olla suuriakin eroja lainojen hinnoittelussa. Osa pankeista voi tarjota lainaa pienellä korolla, mutta periä suurempia summia muista lainaan liittyvistä kuluista. Juuri tästä syystä lainojen vertailu kannattaa tehdä nimenomaan todellisen vuosikoron mukaan.

Kilpailuta lainat, niin et maksa turhasta

Lainat kannattaa aina kilpailuttaa, jotta välttyy maksamasta turhasta. Kun haet lainaa Sortterin palvelun kautta, pyydämme luottotarjoukset jopa yli 20 pankilta ja rahoituslaitokselta. Laitamme lainanmyöntäjät siis kilpailemaan keskenään, jotta löydät mahdollisimman edullisen lainan.

Kilpailutuksen ansiosta voit säästää satoja tai jopa tuhansia euroja laina-aikana. Vertailemme lainat aina asiakkaan etu edellä, minkä vuoksi järjestämme saamasi lainatarjoukset todellisen vuosikoron mukaan. Näin näet helposti, mikä saamistasi lainatarjouksista on aidosti edullisin. 

Lainojen kilpailuttaminen Sortterilla on:

 • Helppoa – saat yhdellä hakemuksella jopa 20 lainatarjousta.
 • Turvallista – palvelumme toimii salatussa ympäristössä ja tietosi pysyvät turvassa.
 • Läpinäkyvää – ilmoitamme kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä.
 • Maksutonta – kilpailutat lainat aina ilmaiseksi.

Yhdellä hakemuksella monta tarjousta!

Hae lainaa Sortterilta ja valitse edullinen vertailusta

Voit hakea lainaa Sortterin palvelussa, mikäli:

 • olet vähintään 20-vuotias
 • sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
 • olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti.

Suomalaisena lainavertailupalveluna olemme aina asiakkaidemme puolella – vain asiakkaan edun mukaisesti tehty lainavertailu tuo säästöjä lainakustannuksissa. Saat palvelumme kautta aina henkilökohtaisen lainatarjouksen, jota varten lainanmyöntäjä on arvioinut takaisinmaksukykysi. Tämän vuoksi lainahakemus on aina tärkeää täyttää huolellisesti.

Toimimme yhteistyössä vain luotettavien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa ilman turhia välikäsiä. Kerromme aina avoimesti, kenen kanssa teemme yhteistyötä, jotta sinun ei tarvitse huolehtia siitä, ketkä pääsevät käsiksi hakemuksesi tietoihin. Näet palvelussamme paitsi saamasi lainatarjoukset – myös tiedon lainanantajista, jotka eivät tehneet lainatarjousta hakemuksesi perusteella.

Näin haet lainaa Sortterilta:

 1. Täytä hakemus helposti netissä.
 2. Vertaile saamasi lainatarjoukset.
 3. Valitse sinulle parhaiten sopiva laina.
 4. Saat rahat tilillesi – usein jopa samana päivänä.
Takaisin blogiin