Hyvätuloisenkin on kannattavaa hakea lainaa
Takaisin blogiin

Hyvätuloisenkin on kannattavaa hakea lainaa

Lainaa haetaan palkkaluokasta riippumatta, sillä isommista elämän investoinneista selvitään harvemmin täysin ilman lisärahoitusta. Hyvät tulot parantavat mahdollisuutta lainan saamiseen ja helpottavat takaisinmaksusuunnitelman laatimista.

Lainoja haetaan monenlaisiin tarkoituksiin riippumatta siitä, millaiset tulot ovat. Elämän isompien hankintojen, kuten uuden ajoneuvon tai asunnon ostaminen, onnistuvat harvemmin täysin ilman lainaa. 

On myös hyvä miettiä, minkä verran omia säästöjä kannattaa laittaa kiinni isompiin investointeihin – joskus lainan ottaminen on jopa riskittömämpää, sillä se jättää tilille puskurirahaa pahan päivän varalle.

Laina on kahden osapuolen eli lainanantajan ja lainanottajan välinen sopimus, jossa lainanottaja sitoutuu maksamaan lainaamansa pääoman sekä siihen liittyvät kulut ja korot takaisin etukäteen sovitun aikataulun mukaisesti. Oikeanlaisen takaisinmaksusuunnitelman laatiminen onkin tärkeää, jotta lainan maksaminen takaisin mahtuu kuukausittaiseen budjettiin muiden arjen menojen rinnalle.

Lainan hakeminen Sortterin kautta on helppoa, nopeaa ja turvallista. Lainaa voi hakea omien tarpeiden mukaan joustavalla takaisinmaksuajalla.

Voit hakea lainaa Sortterin kautta, mikäli:

 • olet täysi-ikäinen
 • asut pysyvästi Suomessa
 • sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
 • sinulla on tili suomalaisessa pankissa
 • sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä.
 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 386 arvosteluun.
powered by

Lainaa haetaan, vaikka tulot olisivat suuret

Lainan hakeminen on Suomessa melko yleinen tapa rahoittaa suurempia investointeja. Sortterin Tilastot-sivu sisältää tietoa suomalaisten vakuudettomien lainojen hakemisesta, luottopäätöksistä sekä lainojen koroista, lainasummista ja laina-ajoista. Data on ollut saatavilla vuoden 2020 alusta lähtien ja se perustuu noin 250 000 luottohakemukseen, jotka on tehty Sortterin kautta.

Sortterin tilastojen mukaan vuosina 2020–2022 lainaa ovat hakeneet eniten (59 %) keskituloiset eli 2 000–4 000 euroa tienaavat. Keskituloisten lainojen hyväksymisaste oli 36 %. Yli 4 000 euroa tienaavia oli 11 % lainanhakijoista, ja heidän lainojen hyväksymisasteensa oli 45 %. 

Kun tarkastellaan yli 4 000 euroa tienaavia, lainanhakijoista:

 • 79 % on työelämässä
 • 15 % toimii yrittäjänä
 • noin joka kolmas on iältään 30–39- tai 40–49-vuotias.

Suurituloisten eli yli 4 000 euroa tienanneiden keskimääräinen haettu lainasumma on vaihdellut 15 000 ja 20 000 euron välillä. Vastaavasti keskimääräinen haettu laina-aika on ollut 73–95 kuukautta.

Suuremmat tulot helpottavat lainan saamista

Pankit ja rahoituslaitokset perustavat luottopäätöksensä hakijan kokonaisarviointiin. Osa pankeista saattaa esimerkiksi vaatia kilpailijaan nähden suuremmat tulot tai pidemmän työhistorian. Lainanmyöntäjä voi arvioida suurituloisen maksukyvyn paremmaksi pienituloiseen verrattuna, jolloin hänelle voidaan myöntää myös suurempi laina.

Luottopäätös perustuu hakijan maksukykyyn nimenomaan vakuudettomissa lainoissa. Hyvät tulot takaavat sen, ettet tarvitse lainalle vakuutta tai takaajaa. Näin sinun ei tarvitse pyytää esimerkiksi perheenjäsentäsi takaamaan lainaa.

Mitä varmempana pankki pitää lainatun rahan saamista takaisin, sitä pienempi korko sinun on lainanhakijana mahdollista saada. Pienikorkoinen laina onkin pankin osoitus luottamuksesta sinua kohtaan.

Lainasumma ja lainan maksuaika on määriteltävä aina omien tarpeiden mukaan. Sortterin kautta sinun on mahdollista hakea lainaa 1 000–60 000 euroa 1–15 vuoden maksuajalla. Sortterin yhteistyökumppaneina toimivat pankit ja rahalaitokset myöntävät lainat ilman vakuuksia ja takaajia.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Hyvä taloudellinen tilanne helpottaa lainan takaisinmaksua

Hyvä taloudellinen tilanne sekä säännölliset tulot helpottavat paitsi lainan saamista, myös sen maksamista takaisin. Maksuaika vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin, jotka kasvavat laina-ajan pidentyessä. Lainan voi myös maksaa takaisin nopeammin tai lyhentää sovittua suuremmissa erissä, jolloin lainasta maksettavat kustannukset jäävät pienemmiksi.

Laina-ajan vaikutus kuukausieriin ja lainan kokonaiskustannuksiin 4 % korolla:

LainasummaLaina-aikaKuukausieräLainan kokonaiskustannus
20 000 €4 vuotta451,58 €21 676 €
20 000 €8 vuotta243,79 €23 403 €
20 000 €12 vuotta175,11 €25 215 €

Mikäli tulot sen mahdollistavat, lainaa kannattaa pyrkiä lyhentämään mahdollisimman nopeasti. On kuitenkin muistettava budjetoida lainan takaisinmaksu niin, että rahaa jää myös muuhun käyttöön ja sitä on lisäksi mahdollista säästää. Niin sanottu puskurirahasto turvaa elämäsi yllättävät hetket, jolloin voit kattaa arjen pienet, yllättävät rahatarpeet säästöilläsi.

Voit selvittää lainaasi liittyvät kulut ja maksut, maksuerien määrän ja todellisen vuosikoron helposti Sortterin lainalaskurin avulla. 

Lainat kannattaa aina kilpailuttaa

Olivatpa omat tulot millaiset tahansa, ei lainasta kannata maksaa turhaan ylimääräistä. Sortterin lainavertailu on yksi Suomen kattavimmista – vertailussa on mukana yli 20 pankkia ja rahoituslaitosta. Kilpailuttamalla lainat kauttamme varmistut siitä, että löydät itsellesi edullisen ja tarpeitasi vastaavan lainan.

Järjestämme saamasi lainatarjoukset valmiiksi hintajärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan. Todellinen vuosikorko kertoo kaikki lainan kustannukset ja auttaa sinua valitsemaan aidosti edullisen lainan. Vaikka järjestämme lainatarjoukset halvimmasta kalleimpaan, jätämme lopullisen päätöksen sinulle.

Sortterin lainavertailussa pätevät reilun lainavertailun periaatteet. Saat meiltä aina henkilökohtaisen lainatarjouksen ja näytämme sinulle kaikki tarjousten yksityiskohdat. Meille asiakkaidemme etu on tärkeintä, minkä vuoksi huolehdimme siitä, että saat aina parhaat lainatarjoukset ja tietosi pysyvät turvassa.

Lainojen kilpailuttaminen Sortterilla on:

 • maksutonta – lainan hakeminen on aina ilmaista
 • nopeaa – saat ensimmäiset lainatarjoukset heti hakemuksen jätettyäsi
 • helppoa – tavoitat yhdellä hakemuksella kymmeniä lainanmyöntäjiä
 • turvallista – Sortter toimii yhteistyössä vain luotettavien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Hae lainaa Sortterin palvelussa

Lainan hakeminen Sortterin kautta onnistuu helposti sähköisellä hakemuksella. Yhteistyökumppanimme tekevät lainapäätökset lähes aina heti hakemuksen lähettämisen jälkeen, sillä lainapäätös perustuu hakemuksella annettuihin ja ulkoisista rekisteristä haettuihin tietoihin.

Automaattinen päätöksenteko helpottaa lainan saamista mahdollisimman nopeasti, mutta korostaa lainahakemuksen huolellisen täyttämisen merkitystä. Tarkasti täytetty lainahakemus takaa sen, että pankki voi antaa sinulle paremman ja edullisemman lainatarjouksen.

Osa pankeista haluaa nähdä todistuksen hakemuksessa ilmoitetuista tuloista ennen lainan siirtämistä tileille. Tällaista tilannetta varten kannattaa ottaa pyydetyt dokumentit esiin ajoissa – yleisimmin pyydetty dokumentti on palkka- tai eläkelaskelma.

Lainatarjousten vertailun jälkeen saat tehdä valinnan oman aikataulusi mukaan. Kun haluat allekirjoittaa sopimuksen, se onnistuu helposti ja turvallisesti verkkopankkitunnuksilla. Lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen rahat siirretään tilillesi, jopa saman päivän aikana.

Takaisin blogiin