Huonot säästövinkit – onko niitä?
Mediassa huonot säästövinkit näyttäytyvät usein joko aivan äärimmäisinä tai niin itsestäänselvinä, ettei niistä ole juurikaan hyötyä omassa arjessa.
Joku aika sitten internetin villitsi hurja sähkönsäästövinkki, jossa kodin lämmitys käännettiin hyvin alhaiselle, ja lämpimänä pysyi pystyttämällä teltan olohuoneeseen ja nukkumalla siinä. Harva kuitenkin ottaa tätä vinkkiä heti ensimmäisenä käyttöön, vaikka voisihan se olla ihan hauska kokeilu noin seikkailumielessä.
Koska talouden hallinta puhututtaa tällä hetkellä monia, koostimme alle muutaman säästövinkin, joita kuulee usein puhuttaessa arjessa säästämisestä. Arvioimme myös, ovatko neuvot todella toimivia vai eivät. Onko olemassa huonoja säästövinkkejä?
1. Säästövinkkien klassikko: jätä erikoiskahvi ostamatta
Ehkä useimmiten törmää tähän säästövinkkiin sosiaalisen median keskustelupalstoilla sekä sanomalehtien artikkeleissa. Kahvilasta ostettua erikoiskahvia pidetään turhana luksuksena, jonka voi yhtä hyvin jättää pois.
Erikoiskahvista luopumisen säästövaikutukset riippuvat tietenkin siitä, kuinka usein kahvilasta nappaa mukaan cappuccinon tai macchiaton.
Jos kahvin ottaisi mukaan kahvilasta kaikkina työpäivinä, tulisi yhteenlaskettuna summaksi noin 660 euroa vuodessa. Kotona keitetyn kahvin vuosikustannus on noin kahdenkymmenen euron luokkaa.
Ero on merkittävä, mikäli ostaa take away -kahvin jokaisena arkipäivänä. Suurin osa ostaa kuitenkin erikoiskahvin vain silloin tällöin, jolloin kahvin hinta ei kaada taloutta. Ja mikäli kodin suodatinkahvi maistuu kitkerältä, mutta caramel latte nostaa itsen arjen yläpuolelle, on se varmasti myös hinnan arvoista.