Huonot säästövinkit syynissä
Takaisin blogiin

Huonot säästövinkit syynissä

Media on pullollaan pieniä arjen säästövinkkejä, joista pitäisi olla hyötyä tässä taloudellisessa tilanteessa. Vinkkejä jaetaan nyt siinä määrin, että niihin alkaa jo vähitellen tympääntyä. Triviaalit säästövinkit ärsyttävät varsinkin silloin, kun todella toivoisi neuvoja oman talouden hallintaan. Mitkä säästövinkit todella toimivat, ja mitkä eivät?

Huonot säästövinkit – onko niitä?

Mediassa huonot säästövinkit näyttäytyvät usein joko aivan äärimmäisinä tai niin itsestäänselvinä, ettei niistä ole juurikaan hyötyä omassa arjessa.

Joku aika sitten internetin villitsi hurja sähkönsäästövinkki, jossa kodin lämmitys käännettiin hyvin alhaiselle, ja lämpimänä pysyi pystyttämällä teltan olohuoneeseen ja nukkumalla siinä. Harva kuitenkin ottaa tätä vinkkiä heti ensimmäisenä käyttöön, vaikka voisihan se olla ihan hauska kokeilu noin seikkailumielessä.

Koska talouden hallinta puhututtaa tällä hetkellä monia, koostimme alle muutaman säästövinkin, joita kuulee usein puhuttaessa arjessa säästämisestä. Arvioimme myös, ovatko neuvot todella toimivia vai eivät. Onko olemassa huonoja säästövinkkejä?

1. Säästövinkkien klassikko: jätä erikoiskahvi ostamatta

Ehkä useimmiten törmää tähän säästövinkkiin sosiaalisen median keskustelupalstoilla sekä sanomalehtien artikkeleissa. Kahvilasta ostettua erikoiskahvia pidetään turhana luksuksena, jonka voi yhtä hyvin jättää pois.

Erikoiskahvista luopumisen säästövaikutukset riippuvat tietenkin siitä, kuinka usein kahvilasta nappaa mukaan cappuccinon tai macchiaton.

Jos kahvin ottaisi mukaan kahvilasta kaikkina työpäivinä, tulisi yhteenlaskettuna summaksi noin 660 euroa vuodessa. Kotona keitetyn kahvin vuosikustannus on noin kahdenkymmenen euron luokkaa.

Ero on merkittävä, mikäli ostaa take away -kahvin jokaisena arkipäivänä. Suurin osa ostaa kuitenkin erikoiskahvin vain silloin tällöin, jolloin kahvin hinta ei kaada taloutta. Ja mikäli kodin suodatinkahvi maistuu kitkerältä, mutta caramel latte nostaa itsen arjen yläpuolelle, on se varmasti myös hinnan arvoista.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

2. Kerää pulloja ja kääri panteista hyvät rahat

Otsikoissa näkyy silloin tällöin huimia summia, joita pullonkerääjät ovat saaneet kiertäessään puistoja esimerkiksi vapun jälkeen. Pullopantteja on palautettu jo siinä määrin, että se on herättänyt keskustelua siitä, pitäisikö pullojen palauttaminen olla verotettavaa tuloa.

Pullojen palauttamisesta tulee hyvä mieli, kun panttikuitti näkyy heti ruokaostosten loppukuitissa kauppareissulla. Pullojen kerääminen on samalla myös hyvää luonnolle, kun pullot ja tölkit eivät jää maahan makaamaan, vaan ne päätyvät kierrätykseen ja jatkokäyttöön.

Pullojen kerääminen on myös hyvä tapa opettaa lapselle rahan arvoa.

Pullopanttien säästöt ovat kuitenkin lopulta melko minimaaliset, varsinkin jos summan suhteuttaa aikaan, jota pullojen kerääminen vaatii. Välillä onkin hyvä suhteuttaa saatavaa säästöä siihen tarvittavan ajan menetykseen.

3. Kerää marjoja, sienestä ja leivo oma leipäsi

Suomen metsät ovat täynnä ilmaista ruokaa, kunhan sitä vain kävisi keräämässä.  Leipäainekset voivat usein löytyä omista kaapeista, kunhan alkaisi vain leipomaan.

Oma asuinpaikka vaikuttaa kuitenkin suuresti siihen, onko marjassa tai sienessä käyminen varteenotettava säästövinkki. Jos sattuu asumaan aivan metsän vieressä, on sieneen tai marjaan helppo mennä. Tutusta metsästä voi myös jo tunnistaa ne parhaimmat apajat, jolloin lyhyessäkin ajassa voi löytää hyvän saaliin.

Kaupunkilaisella taas sienestämiseen voi liittyä hankalaa matkantekoa julkisilla tai bensan kuluttamista, mikäli lähimetsään kulkee autolla. Voitto riippuu myös paljolti siitä, millaisen saaliin retkeltään saa. Metsän antimien poimiminen toimii siis ehkä lähinnä mukavana ulkoiluna, mutta pelkässä säästömielessä sillä ei ole juurikaan vaikutusta ruokakuluihin.

Leivän leipomisen säästö on myös minimaalinen, mutta palkaksi voi ennemminkin saada itselleen rentouttavan pienen hetken ja ihanan tuoksun kotiin.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

4. Älä osta turhaa ja muut itsestään selvät säästövinkit

Ehkä ärsyttävimmät säästövinkit ovat niitä kaikista itsestään selvempiä. Toki itsestää nselvätkin vinkit voivat olla tärkeitä ja toimivia, mutta ne eivät ehkä tuo lisäarvoa silloin, kun toivoisi apua oman talouden hallintaan.

Itsestäänselviä vinkkejä ovat muun muassa:

  • Älä osta ylimääräistä.
  • Tarkastele kilohintaa.
  • Suosi sesonkituotteita.

“Älä osta ylimääräistä” kuulostaa lähinnä hyvin ympäripyöreältä säästövinkiltä, sillä ylimääräinen tai turha merkitsevät eri ihmisille eri asioita. Se herättää myös mielikuvan siitä, että säästämisen pitäisi johtaa mahdollisimman yksinkertaiseen elämään, jolloin säästämisen aloittaminen voi tuntua liian raskaalta. Neuvo on myös melko itsestään selvä, mikäli rahaa ei ole käytettävissä mihinkään ylimääräiseen.

Joskus on kuitenkin hyvä tarkistaa, löytyykö itseltään joitain niin sanotusti turhia kulutustottumuksia. Moni maksaa esimerkiksi miltei huomaamattaan suoratoistopalveluista, joita ei tulekaan käytettyä. Kuntosalijäsenyyttäkään ei ehkä kannata ylläpitää, mikäli salilla ei tule käytyä.

Kilohinnan tarkastelu ja sesonkituotteiden suosiminen taas kuuluu tavallisen kaupassakävijän arkirutiiniin, jolloin säästövinkki ei tuo juurikaan lisäarvoa.

Säästäminen on pitkän tähtäimen projekti

Edellä olevat, niin sanotut “huonot säästövinkit” eivät toimi siitä syystä, että niiden hyötyä ei juurikaan huomaa arjessa. Säästäminen on pitkän tähtäimen projekti, eikä halvemman kahvin valitseminen juurikaan näy omassa lompakossa.

Toki pienillä ja yksittäisilläkin teoilla on vaikutusta, varsinkin jos ne kulkevat vaivattomasti ja huomaamatta mukana arjessa. Tärkeintä on olla johdonmukainen ja pyrkiä tekemään valintoja “isossa kuvassa”. Miten esimerkiksi asumisen kulut vertautuvat take away -kahveista aiheutuviin kuluihin?

Henkilökohtainen budjetti voi olla hyvä apukeino omien tulojen ja menojen kartoittamisessa. Budjetointi vaatii hieman selvittelyä, ylläpitämistä sekä päivittämistä erityisesti muuttuvassa taloustilanteessa. Budjetti auttaa oman talouden hallinnassa, ja se voi tuoda myös taloudellista mielenrauhaa, kun tuloista ja menoista pysyy tarkemmin perillä.

Kun oman talouden hallinta todella mietityttää

Triviaalit säästövinkit voivat tuntua ikäviltä, mikäli talousahdinko on todellinen ongelma omassa arjessa.

Ylimääräisen rahan sijoittaminen ei onnistu, jos ylimääräistä rahaa ei jää. “Älä osta turhaa” -säästövinkki taas voi johtaa ajatteluun, että koskaan ei saisi ostaa itselleen mitään mukavaa, tai ostoksesta pitäisi tällöin tuntea huonoa omaatuntoa.

Median huonot säästövinkit eivät kuitenkaan ole ainoa apu oman talouden hallintaan. Tukea ja apua voi ja kannattaa aina hakea, mikäli taloustilanne on aidosti huono.

Tulojen ja menojen kartoittaminen ja oman talouden hallinta tuo taloudellista mielenrauhaa omaan arkeen.

Takaisin blogiin