Häissä pätee vanha sananlasku: "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty"!
Takaisin blogiin

Häiden järjestäminen – hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Jokainen naimisiin menevä haluaa hääpäivänsä olevan erityinen, ikimuistoinen ja omannäköinen päivä. Jotkut haluavat panostaa hääasuihin, osa haluaa hemmotella häävieraita erikoisella ruualla ja juomalla kun taas toiset haluavat tarjota erityisiä ohjelmanumeroita kuten ilotulituksen tai taikuriesityksen.

Pienellä budjetilla voi saada hohdokkaat häät ja isolla budjetilla vielä hohdokkaammat häät. Oli hääjuhlasta tulossa millainen tahansa, täsmällisellä suunnittelulla pääsee jo pitkälle eikä yllätyksiä pääse käymään. Rahoitustakin kannattaa miettiä heti alussa kuntoon ja yksi hyvä vaihtoehto on häälaina, jos omat säästöt eivät riitä. Kannattaa jo heti alkuun käydä katsomassa lainalaskurista millaisia kuukausieriä ja maksuaikoja erilaiset lainamäärät antavat.

Häiden budjetti

Ennen budjetin rakentamista kannattaa määrittää ne asiat, jotka ovat juuri hääparille tärkeitä asioita. Häiden kustannukset voivat nousta huomattavan korkealle jo suunnittelun alkumetreillä ja jostain rahat on löydettävä tai unelmien päivän sisällöstä saattaa joutua tinkimään. Jos omat säästöt tai sukulaisten avustukset eivät vielä riitä unelmien päivään, on kulutusluotto tai laina varteenotettavia vaihtoehtoja, kun niiden kuukausierät ovat maltilliset. Kannattaakin miettiä budjetti häille jo alkumetreillä ja pyrkiä pysymään budjetin asettamissa raameissa. Budjettiin kannattaa laittaa ainakin seuraavat asiat:

  • juhlapaikka
  • kukat ja muut koristelut
  • tarjoilut
  • valokuvaaja
  • hääpuvut
  • sormukset
  • kampaukset/meikit
  • juhlabändi/ muut esiintyjät
  • kutsu- ja kiitoskortit
  • vieraiden kuljetukset

Tästä voi lukea kolmen parin kokemukset, millaiset häät saa esimerkiksi noin 13 000 eurolla, 11 000 eurolla tai 8000 eurolla.

Juhlapaikan sijainti ja varustelutaso

Vihki- ja juhlapaikka kannattaa varata hyvissä ajoin. Mitä lähempänä isoja kaupunkeja aikoo juhlansa järjestää, varsinkin kesäaikaan, sitä aikaisemmassa vaiheessa kannattaa alkaa etsimään paikkaa ja tehdä varaus. Vihki- ja juhlapaikan sijainti myös määrittää sen, tarvitaanko vieraille kyydityksiä. Jos haluaa bändin tai muun esiintyjän juhliin kannattaa varmistaa, että juhlapaikassa on riittävästi tilaa esiintyjille.

Itse tehden vai ostamalla?

Aika moni koristelee juhlapaikan kukilla, kynttilöillä ja valonauhoilla. Hääkimppua ja kukkavieheitä tilatessa voi tilata kukat myös juhlapaikan koristeluun. Juhlapaikasta voi kysyä, löytyisikö heiltä lainattavia koristeita. Yksi vaihtoehto on liittyä esim. Facebookissa ryhmiin, joissa myydään käytettyjä koristeita. Näin voi säästää mukavan summan ja samalla tehdä ekoteon.

Kun juhlapäivämäärä on päätetty ja vihki- ja juhlapaikka on varattu, on aika lähettää kutsukortit. Kutsukortit voi tehdä itse, jos on valmis askartelemaan ja sillä voikin säästää pienen summan. Nykyään voi ostaa valmiita kutsupohjia ja samalla teemalla olevia kiitoskortteja, jolloin säästää aikaa ja vaivaa, kun kaikki tulee kotiin valmiiksi painettuna kirjekuoria myöden.

Nopeat syövät parhaimmin

Pitopalvelu kannattaa etsiä ja varata hyvissä ajoin. Harva pitopalvelu pystyy hoitamaan useita hääruokailuja yhden päivän aikana. Kannattaa miettiä millaisen elämyksen ruokailulla haluaa luoda ja mihin on oikeasti varaa. Jos varattu juhlapaikka ei pysty itse tarjoamaan juhlaruokailua, heillä saattaa olla tiedossa joku lähialueen palveluntarjoaja. Suositeltu pitopalvelu todennäköisesti tuntee juhlapaikan varustelutason ja osaa operoida vaivattomasti paikan päällä. Pitopalvelun kanssa kannattaa sopia ainakin seuraavista asioista:

  • menu ja mahdolliset erityisruokavaliot
  • juomat
  • hääkakku
  • muut makeat tarjottavat
  • iltapala
  • pöytiintarjoilu vai noutopöytä

Pitopalvelun suhteen joutuu melko usein tekemään kompromisseja. Joko heillä ei ole tarjolla sitä mitä pari haluaa tai sitten haluamastaan menusta juomineen joutuu pulittamaan paljon rahaa. Jos ruoka on merkittävä osa hääjuhlaa eikä siitä haluta tinkiä, kannattaa harkita esimerkiksi häälainan ottamista. Lainalaskurilla voi helposti laskea millä summalla ja takaisinmaksuajalla unelmamenu olisi toteuttavissa.

Älä tingi ammattitaitoisesta hääkuvaajasta

Ikimuistettava juhlapäivä halutaan tallentaa valokuvien ja videoiden muodossa, jolloin rakkauden täyteiseen päivään voi palata vielä vuosienkin jälkeen. Kannattaa alkaa etsimään mahdollista valokuvaaja jo hyvissä ajoin. Parhaat kuvaajat viedään päältä ensimmäisenä, koska harvemmin yksi kuvaaja ehtii dokumentoimaan monia häitä yhden päivän aikana. Ammattitaitoiseen valokuvaajan kannattaa panostaa ja olla valmis maksamaan hänen palveluistaan. Näin unelmien päivä tulee taltioitua taidokkaasti.

Say yes to the dress!

Varsinkin morsiamelle hääpuvun valinta on tärkeä asia. Jokainen morsian haluaa tuntea olevansa kauneimmillaan hääpäivänään. Oikean puvun löytyminen voi olla tuskallinen ja kallis taival. Valinnan vaikeutta ei helpota yhtään se, että internetisä löytyy muutamalla klikkauksessa toinen toistaan upeampia luomuksia. Tv:n esittämät hääpuku-realityt luovat illuusion helposta prosessista, jossa lopulta koko makutuomaristo itkee onnesta morsiamen kanssa, kun se täydellinen puku on löytynyt. Sulhasen kannattaa harkita laadukkaan puvun ostamista, koska sille löytyy varmasti käyttöä vielä häidenkin jälkeen. Jos hääpukujen hinnat hirvittävät, vaihtoehtona voi miettiä pukujen vuokraamista tai ostamista käytettynä. Unelmapuvuista ei kuitenkaan kannata tinkiä, koska se voi harmittaa jälkikäteen. Kun unelmien puku löytyy, kannattaa harkita esimerkiksi kulutusluottoa sen rahoittamiseksi.

Kultaa, valkokultaa, timantteja, helmiä

Vanhan sanonnan mukaan kihlasormuksen tulisi maksaa yhden kuukauden palkkaa vastaava summa. Vihkisormuksen kanssa ei pääsekään enää samalla budjetilla – siihen pitäisi varata 3 kuukauden palkka. Suomalaisen keskipalkka kuukaudessa on hieman yli kolme tuhatta euroa, joten vihkisormukseen pitäisi varata noin kymppitonni riihikuivaa. Onneksi tästä iän ikuisesta matemaattisesta kaavasta on päästy yli vuosien saatossa. Nykyään pari on yleensä jo etukäteen sopinut budjetin, minkä sisällä halutaan pysyä ja myyjä osaa näin tarjota oikean hintaisia sormuksia. Olipa sormus sitten kuorrutettu timanteilla tai helmillä, sen merkitys on huomattavasti rahallista arvoa tärkeämpi.

Huomenlahja – taloudellista turvaa vai kiitos rakkaudesta?

Huomenlahjan historiaa alkaa ajasta, jolloin naimisiinmeno ei ollut tae vaimolle perinnön saamisesta – jos aviomiehelle sattui jotain, miehen vanhemmat perivät omaisuuden. Siksipä mies antoi huomenlahjaksi esimerkiksi palan maata ja torpan, jotta vaimolla ja lapsilla olisi jonkinlainen taloudellinen turva. Nykyään huomenlahja on enemmän kiitos rakkaudesta ja lupauksesta jakaa loppuelämä puolison kanssa ja lahjan saa niin morsian kuin sulhanen. Perinteisesti molemmille on hankittu jonkinlainen koru. Mutta yhteinen matka, hemmotteluhoito, tatuointi tai vaikka valokuva parista sopii mainiosti huomenlahjaksi.

Realistisesti kohti ikimuistoista päivää

Jokainen hääpari haluaa omannäköiset ja ikimuistoiset häät. Onkin siis tärkeää määrittää ne asiat, jotka halutaan omiin häihin. Kun tärkeät asiat on listattu, pitää määritellä budjetti. Tässä vaiheessa pitää olla realistinen, mihin rahat riittävät, avustavatko vanhemmat tai mahdollisesti muu suku hääjuhlan kustannuksissa. Häälaina on erinomainen vaihtoehto, jos ei halua tiukalle säästökuurille. Useat luotonmyöntäjät tarjoavat häitä varten tarkoitettuja kulutusluottoja. Markkinoiden lainatarjoukset voi kätevästi ja luotettavasti kilpailuttaa Sortterin luottolaskurilla. Siirry vertailemaan häälainoja tästä.

Takaisin blogiin