Häämatkan suunnittelu – parhaat vinkit
Takaisin blogiin

Häämatkan suunnittelu – parhaat vinkit

Häämatka on yksi elämän tärkeimmistä ja ihanimmista matkoista. Odotukset matkan suhteen ovat korkealla ja häämatkaan halutaan yleensä panostaa enemmän kuin muihin lomareissuihin. Matkan halutaan suuntautuvan jonnekin erityiseen paikkaan, minne ei muuten tulisi lähdettyä. Etsittekö valkeita hiljaisia hiekkarantoja, kaupungin sykettä shoppailumahdollisuuksineen vai kenties ekstremeä vuorikiipeilyn muodossa? Napatkaa häämatkan suunnitteluun parhaat vinkit alta ja tehkää unelmistanne totta.

Häämatkakohde – lähelle vai kauas, ylellisesti vai edukkaasti?

Häämatkan suunnittelu kannattaa aloittaa vähintään puoli vuotta aikaisemmin. Tarkan ajankohdan määrittäminen matkalle helpottaa lento- ja hotellivarauksien tekemistä. Yleensä matkakohde on jo melko kirkkaana parin mielessä. Joskus tilanne kuitenkin voi olla se, että vaihtoehtoja on liikaa tai sitten ei ole mitään käryä, minne haluaisi lähteä. Häämatkakohteen valinnan suhteen kannattaa miettiä, mitä matkalta haluaa:

 • kaukokohde, lähikohde Euroopassa vai kotimaa
 • lämpöä, turkoosia merta, eksotiikkaa
 • hemmottelua, luksusta
 • seikkailua, kuten vaellus, vuorikiipeily, safari tai purjehdus
 • omatoimimatka reppureissareina
 • ruokapainotteinen matka: kokkauskurssi, viinitilavierailu, viskitislaamokierros

Jos vaihtoehtoja on liikaa, kannattaa vaikka tehdä lista kaikista kohteista ja lähteä tutkimaan jokaista kohdetta erikseen ja eliminoida kohde kerrallaan, kunnes jäljelle jää yksi. Jos mielessä ei ole mitään erityistä häämatkakohdetta, voi inspiraatiota hakea vaikka matkamessuilta. Myös häämessuilla matkatoimistot ovat esittelemässä häämatkakohteitaan, joten saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla käydessäsi häämessuilla: hääideat ja -matkaideat.

Häämatkabudjetti

Häämatkabudjetti kannattaa miettiä hyvissä ajoin häämatkaa varten. Häämatkan suhteen ei kannata alkaa pihistelemään, koska se on kuitenkin niin ainutlaatuinen matka. Ei pidä myöskään laskea sen varaan, että häälahjaksi saadut rahat riittäisivät koko reissun rahoittamiseen. Mitä erityisemmän matkan haluaa, sitä isompi budjetti pitää varata. Kannattaa käydä vertaamassa, millaisia kulutusluottoja on tarjolla ja mahdollistaa unohtumaton matka järkevällä matkalainalla. Budjettiin kannattaa laskea ainakin seuraavat asiat:

 • lennot
 • hotellimajoitus
 • lentokenttäkuljetukset
 • ruokailut, jos ei varaa all inclusive-hotellia
 • nähtävyyksien sisäänpääsymaksut
 • aktiviteetit lomakohteessa esim. sukellusretki ja hemmotteluhoidot
 • mahdolliset shoppailut ja tuliaiset
 • vakuutukset

Alla vielä konkreettisia suuntaa antavia esimerkkejä kolmen eri hintaluokan häämatkasta. Hinnat sisältävät lennot ja majoituksen.

 • 1500 €: Kotimaa, Euroopan kohteet kuten Pariisi ja Kreeta
 • 3000 €: Yhdysvallat esim. New York ja Thaimaan Koh Samui
 • 5000 €: Barbados, Tahiti, Etelä-Afrikka ja Malediivit

Lopulliset matkakustannukset määrittyvät kuitenkin vasta, kun olette päättäneet ajankohdan, matkan pituuden ja päättäneet majoituksen tasosta. Kaukokohteet ja ylellisyys sekä high season-ajalla matkustus maksavat aina enemmän. Tarjoushaukalla on loistavat mahdollisuudet päästää esimerkkihintojen alle, kun vain seuraa tarjouksia ja vertailee.

Häämatkaohjelman suunnittelu

Kun häämatkan ajankohta on päätetty ja matka varattu, voi viimein alkaa suunnittelemaan itse ohjelmaa matkalle. Kannattaa etukäteen tutustua matkakohteeseen ja sen tarjontaan. Rantalomakohteissa selvittäkää parhaat rannat, joissa pääsee kokemaan jotain ainutlaatuista. Tutkikaa, millaisia nähtävyyksiä alue tarjoaa ja kannattaako esimerkiksi vuorata auto ja ajaa kohteesta etäämmälle tutkimaan aluetta laajemmin. Herkullisimmat ruokapaikat ja viihtyisimmät baarit löytää etsimällä netistä arvosteluja. Jos haluatte varata hemmotteluhoitoja, ne kannattaa varata etukäteen.

Matkavakuutus turvaksi

Budjettiin kannattaa laskea vähän ekstraa yllätyksiä varten. Matkalta saattaa löytyä joku kalliimpi tavara tai vaate, jonka ehdottomasti haluaa. Ikävien yllätysten varalle, kuten kännykän katoamisen tai vakavan ruokamyrkytyksen, mikä vie sairaalahoitoon, voi varautua hankkimalla kattavan matkavakuutuksen. Vaikka matkavakuutus korvaakin sairaalareissut, ne pitää pystyä maksamaan jo matkakohteessa.

Passi, viisumi, rokotukset ja matkustajailmoitus

Tarkistakaa, että passit ovat voimassa. Joihinkin maihin matkustaessa, passin tulee olla voimassa vielä 6kk matkan jälkeenkin. Uuden passin saa nopeasti poliisin sähköisen asioinnin kautta. Selvittäkää myös, tarvitseeko matkakohteeseen viisumia. Viisumin saamisessa voi kestää viikkoja, joten varatkaa viisumien hankkimiseen riittävästi aikaa.

Mihin tahansa matkustaessa varmistakaa, että perusrokotukset ovat ajan tasalla. Tarkistakaa, onko matkakohteessanne maakohtaisia rokotussuosituksia. Esimerkiksi Afrikan maihin matkustaessa suositeltava rokotusarsenaali on melko kattava ja osa rokotuksista annetaan useamman pistoksen sarjana. Joten kannattaa selvittää rokotusasiat hyvissä ajoin.

Matkustajailmoitus kannattaa tehdä aina, mutta varsinkin riskialttiille alueille matkustaessa. Matkustajailmoituksen voi näppärästi tehdä ulkoministeriön sähköisessä palvelussa tai tekstiviestillä. Matkustajailmoituksella varmistetaan, että kriisi- ja hätätilanteissa ulkoministeriöllä on tiedossa matkustajien yhteys- ja matkatiedot.

Paikallinen valuutta ja paikalliskulttuuri

Tarkistakaa, mikä on häämatkakohteen paikallinen valuutta. Samalla kannattaa selvittää, millainen hintataso kohteessa on, näin pystytte vielä tarvittaessa tarkentamaan matkabudjettianne. Valuuttamuuntimen avulla pääsee nopeasti kärryille, mikä on valuuttakurssi. Rahaa voi vaihtaa matkakohteessa, mutta on parasta varautua vaihtamalla rahaa jonkin verran jo kotimaassa. Joissakin maissa ei ole edelleenkään yleistä maksaa luottokortilla, siksi kannattaa varautua käteisellä rahalla. Muistakin maan tavoista ja kulttuurista kannattaa ottaa selvää, koska matkakohteessa saattaa olla erityisvaatimuksia pukeutumisen tai liikkumisen suhteen. Esimerkiksi joissakin arabimaissa ei ole hyväksyttävää naisille kulkea ilman pään suojaamaa huivia. Tutustukaa paikalliskulttuuriin, niin säästytte mahdollisilta ikäviltä yllätyksiltä.

Nauttikaa matkasta!

Päivää ennen matkalle lähtöä, voitte kirjautua lennolle sisään. Vielä kannattaa tarkistaa, että kaikki tarvittava on pakattu matkalle ja matkustusasiakirjat ovat hyvässä tallessa. Viimein, kun olette kirjanneet ruumaan menevät matkalaukut ja olette menneet läpi turvatarkastuksen, voitte nauttia varsinaisesta matkahuumasta.

Onnistuneen häämatkan jälkeen on mukava palata arkeen. Häämatkan muistot kannattaa taltioida esimerkiksi kuvakirjan muodossa. Jos vieraanne osallistuivat matkan kustannuksiin, on hyvien tapojen mukaista sujauttaa kiitoskortin mukana esimerkiksi kuva häämatkalta.

Ikimuistoista häämatkaa teille!

Sortter auttaa toteuttamaan unelmienne häämatkan vertaamalla lomalainat puolestanne!

Takaisin blogiin