Pariterapialla kommunikaatiosolmut auki
Takaisin blogiin

Ensitreffit alttarilla – Pariterapialla kommunikaatiosolmut auki

Jokaisessa parisuhteessa syntyy joskus solmuja. Elämä tuo mukanaan tilanteita, jotka vaativat pariskunnalta muuntautumiskykyä, taitoa kuunnella toista ja kykyä tehdä kompromisseja. Pakkaa sekoittaa entisestään puolisoiden erilaiset odotukset ja vaikeus käsitellä asioita rakentavasti.

Jokaisessa parisuhteessa syntyy joskus solmuja. Elämä tuo mukanaan tilanteita, jotka vaativat pariskunnalta muuntautumiskykyä, taitoa kuunnella toista ja kykyä tehdä kompromisseja. Pakkaa sekoittaa entisestään puolisoiden erilaiset odotukset ja vaikeus käsitellä asioita rakentavasti. Ensitreffit alttarilla -sarjan pariskunnat ovat siinä mielessä onnellisessa asemassa, että heillä on apunaan koko ajan kolme asiantuntijaa auttamassa solmujen avaamisessa. Hyvään pariterapiaan kannattaakin satsata heti, kun omat tuntemukset kertovat, että parisuhde ei voi hyvin. Akuuteissa tilanteissa terapeutin palvelut kannattaa rahoittaa omista säästöistä tai luottokortilla, joissakin tapauksissa kulutusluotto on myös järkevä ratkaisu – parisuhdeterapia on aina hyvä sijoitus yhteiseen elämään, varsinkin äkillisissä tilanteissa.

Syyt hakeutua pariterapiaan

Pariterapiaan hakeudutaan monista erilaisista syistä johtuen. Riitaista elämää saatetaan kestää melko pitkäänkin ennen kuin ymmärretään tai kehdataan hakea apua, vaikka parhaat tulokset saavutetaan sitä nopeammin mitä aikaisemmassa vaiheessa terapiaan hakeudutaan. Parisuhteessa olevat haasteet eivät tarvitse olla isoja, kun terapiaan kannattaa hakeutua. Alla listattuna syitä, miksi parisuhdeterapiaan yleensä hakeudutaan:

  • halu parantaa parisuhdetta
  • kommunikaatio-ongelmat
  • pettäminen
  • riitely
  • työelämän ja perhe-elämän yhdistämisen tuomat haasteet
  • työttömyys
  • riippuvuusongelmat

Oma kokemus tilanteen kuormittavuudesta on jo riittävä syy hakeutua terapiaan. Eli ei kannata jäädä haasteiden kanssa liian pitkäksi aikaa painimaan vaan hakea rohkeasti apua.

Mistä löytää apua parisuhdekiemuroihin?

Kunnat ja kaupungit tarjoavat perheneuvolan kautta apua parisuhdehaasteisiin. Tarjolla on niin pariterapiaa kuin perheneuvontaa, mutta ne ovat pääsääntöisesti tarkoitettu lapsiperheille. Kirkon parineuvonta auttaa avo-, avio- ja seurustelupareja pääsääntöisesti maksuttomasti. Maksuttomissa palveluissa on yleensä pitkät jonot ja akuutissa tilanteessa apua kannattaa hakea yksityiseltä palveluntarjoajalta.

Mitä pariterapia maksaa?

Yksityisiä terapeutteja voi hakea esimerkiksi Suomen pariterapiayhdistyksen sivuilta. Pariterapian hinnat vaihtelevat noin sadasta eurosta kolmeensataan euroon/ tunti riippuen terapeutin sijainnista ja koulutuksesta. Mitä nopeammin löydätte sopivan pariterapeutin auttamaan, sitä paremman tuloksen terapiasta saa. Pariterapiaan voi hakeutua myös lääkärin lausunnolla, jolloin maksuihin on mahdollista saada Kelalta korvausta.

Miten valita hyvä pariterapeutti?

Hyvän pariterapeutin löytäminen voi olla haastavaa. Valinnan ensimmäinen kriteeri on terapeutin koulutus. Valitkaa sellainen terapeutti, joka on koulutukseltaan psykologi tai psykoterapeutti eli terveydenhuollon virallinen ammattilainen. Virallisten asiantuntijoiden työtä valvoo sosiaali- ja terveysviranomainen. Parisuhdeneuvojan tai parisuhdevalmentajan nimikettä voi käyttää kuka tahansa, eikä heitä koske samat laissa määritellyt vastuut, vaitiolovelvollisuus tai ammattietiikka kuin virallisilla asiantuntijoilla.

Kannattaa varmistaa, että valitulla psykologilla tai psykoterapeutilla on kokemusta nimenomaan parisuhdeongelmien hoidossa. Kelakorvauksen kannalta on oleellista, että terapeutti on Kelan rekisterissä paripsykoterapeutti tai perhepsykoterapeutti, jolla on täydennyskoulutus parien hoitoon. Ellei toimija ole Kelan rekisterissä, ei Kelan korvausta ole mahdollista saada.

Joskus terapeutin valinta voi viedä aikaa, kun joutuu kokeilemaan useampia terapeutteja ennen kuin sopiva löytyy. Kannattaa kysellä suosituksia tutuilta tai etsiä tietoa internetistä. Suosituimmille terapeuteille voi olla hankala saada aikaa ja kannattaa siinä tapauksessa kysyä suosituksia suoraan kyseiseltä terapeutilta.

Hyvän terapeutin kanssa:

  • lähestymistapa on molempien puolisoiden mieleen,
  • puhuminen on luontevaa ja helppoa,
  • tulee kuulluksi ja ymmärretyksi sekä
  • keskustelu on tasapuolista.

Mitä parisuhdeterapiassa tehdään?

Parisuhdeterapian tavoitteena on luoda turvallinen ja luottamuksellinen ympäristö, missä pariskunnat pystyvät avautumaan parisuhteen haasteista. Terapeutti arvioi aluksi pariskunnan lähtötilanteen. Yhdessä pariterapeutin kanssa määritellään terapialle tavoite ja keinot, joilla lähdetään etenemään kohti tavoitetta. Tavoitteena voi olla esimerkiksi parisuhteen jatkaminen tai sen miettiminen kannattaako jatkaa, avioeron välttäminen tai avun saaminen eroamiseen.

Terapia on pääasiassa keskustelua ja kuuntelua. Terapeutti voi teettää erilaisia harjoituksia sekä antaa myös kotitehtäviä. Terapeutin työ on auttaa paria keskustelemaan, käsittelemään riitaa aiheuttavia asioita, joista on koitunut esimerkiksi pettymystä tai katkeruutta. Hän myös varmistaa, että molemmat puolisot tulevat kuulluksi ja auttaa ymmärtämään tilannetta kummankin puolison kannalta. Hän ylläpitää tasapainoa keskusteluissa sekä tuo uusia näkökulmia tilanteen tarkastelemiseksi.

Terapian kesto on aina yksilöllistä. Toiset parit saavat avun jo ensimmäisen viiden istunnon aikana, toiset tarvitsevat kymmenen istuntoa. Osa pariskunnista saattaa käydä terapiassa vuosia ennen kuin solmut saadaan aukeamaan.

Kommunikaatiosolmujen avaamista ja laatuaikaa

Viidennessä Ensitreffit alttarilla -jaksossa Marianna Stolbow tapaa parit ja auttaa pareja kommunikaatiosolmujen avaamisessa. Parit ovat saaneet Mariannalta tehtäväkseen ottaa yhteiskuvan jokaisena päivänä – kuvien kautta päästään tarkastelemaan hetki hetkeltä intensiivisen tutustumisjakson alkutaipaleen tunnelmia. Tapaaminen helpottaa pareja päästämään irti onnistumisen paineista. Treffeillä parit nauttivat yhteisestä laatuajasta romanttisissa merkeissä.

Arjen pieniin, mutta yllättäviin menoeriin luottokortti on erittäin oiva ratkaisu. Se voi olla tapa rahoittaa pariterapia tai romanttinen laatuaika treffien muodossa. Luottokortti otetaan yleensä siitä pankista, missä muutenkin asioidaan. Luottokortit kannatta kuitenkin kilpailuttaa, koska niiden hinnoissa on huomattavia eroja. Lue lisää luottokorteista ja niiden hintaeroista täältä.

Ihannetilanteessa terapia ja laatuaika rahoitetaan omista säästöistä, mutta aina se ei ole kuitenkaan mahdollista. Jos sinulta löytyy useampi luottokortti, laina tai kulutusluotto, voit maksaa ne kerralla pois yhdellä edullisemmalla lainalla. Yhdistämällä lainat, voit säästää korkokustannuksissa, mutta myös lainanhoitokuluissa, kun maksettavana ei ole useamman lainan hoitokuluja. Käy lukemassa yhdistelmälainojen hyödyistä täältä.

Sortterin maksuton lainanvertailupalvelu kerää luotettavimmilta pankeilta ja rahoituspalveluyhtiöiltä koosteen lainatarjouksista, jotka vastaavat parhaiten hakijan tarpeita. Palvelu ei velvoita sinua hyväksymään lainatarjouksia, joten voit vertailla niitä huoletta. Siirry vertailemaan lainoja tästä.

Takaisin blogiin