Krypto-ETF:n vahvuudet ja heikkoudet
Krypto-ETF on monien kovasti odottama rahasto, joka avaa sijoittajille uusia mahdollisuuksia digitaalisten valuuttojen maailmassa. Krypto-ETF.ään sisältyy kuitenkin sekä hyötyjä että haittoja, jotka voivat vaikuttaa siihen, onko sijoittajan kannattavampaa sijoittaa bitcoin-ETF:ään vai suoraan Bitcoiniin.
Krypto-ETF:n vahvuudet
- helppous
- hajauttaminen
- turvallisuus
Krypto-ETF voi hyödyttää sijoittajia ennen kaikkea helppoudellaan. Tähän asti kryptovaluuttoihin sijoittamisen aloittamiseksi on täytynyt rekisteröityä kryptovaluuttapörsseihin ja opetella niiden toimintaperiaatteet, mikä on voinut vähentää joidenkin sijoittajien intoa sijoittaa kryptovaluuttaan.
Toisaalta nykyään myös suora sijoittaminen kryptovaluuttoihin on jo tehty helpoksi ja kaupankäynti on mahdollista jopa kotisohvalta omalla puhelimella.
ETF-rahasto voi kuitenkin luoda ennen kaikkea turvallisuutta kryptosijoittamiseen, sillä ostaessaan kryptovaluuttaa sijoittajan täytyy olla valmis sitoutumaan riskeihin, joita ei ole perinteisessä pörssissä. On esimerkiksi useita tapauksia, joissa kryptotileiltä on varastettu varoja.
Turvallisuuden maksimoimiseksi kryptovaluuttojen säilyttämiseen voi tietysti käyttää monimutkaisella salasanalla suojattua offline-lompakkoa, mutta salasanan unohtuessa lompakon sisältöä ei saa koskaan takaisin. Sen vuoksi krypto-ETF tarjoaakin monille sijoittajille ennen kaikkea tutun ja turvallisen tavan sijoittaa.
ETF:ssä sijoittajan varat ovat myös hajautettu automaattisesti. Toisin sanoen uusi ETF sisältää lohkoketju-teknologiaan ja kryptovaluutan louhintaan keskittyvien yhtiöiden osakkeita eli sijoitus on automaattisesti hajautettu, kun puolestaan sijoittamalla suoraan kryptoihin sijoittaja sitoo varojaan kerralla vain yhteen kohteeseen.
ETF:n mahdollistama automaattinen hajauttaminen voi siis vähentää kryptosijoitusten suurta arvon heilahtelua.
Krypto ETF:n heikkoudet
- hallinnointipalkkiot
- ei seuraa Bitcoinin hintaa täydellisesti
- ei mahdollisuutta sijoittaa eri kryptovaluuttoihin
- ei mahdollista Bitcoinin omistamista
Kyrpto-ETF:n helppouden kääntöpuolena ovat rahastosta varainhoitajalle maksettavat hallinnointipalkkiot. Uuden krypto-ETF:n hallinnointimaksut ovat 0,75 % eli esimerkiksi 1 000 euron sijoituksesta menee vuodessa 7,5 euroa kuluja. Suorassa kryptosijoittamisessa hallinnointimaksuja ei yleensä ole, vaan kuluja syntyy vain tehdyistä toimeksiannoista.
Bitcoinin hintaa mukaileva ETF ei myöskään seuraa Bitcoinin hintaa täydellisesti. Kuten sanottua, EU:n markkinoille tulevan krypto-ETF uskotaan kykenevän seuraamaan Bitcoinin arvoa parhaimmillaan 90 prosenttisesti. Mutta koska ETF sisältää useita eri sijoituskohteita, eivät Bitcoinin arvossa tapahtuvat muutokset välttämättä näy vastaavasti rahaston arvossa.
ETF myös sivuuttaisi mahdollisuuden treidata kryptovaluuttoja keskenään. Merkittävä osa kryptosijoittamista on se, että esimerkiksi Bitcoinia voi helposti vaihtaa toiseen kryptovaluuttaan, kuten Ethereumiin. Bitcoin-ETF ei luonnollisesti sisällä tämän kaltaista mahdollisuutta, sillä rahastosijoittaja ei suoraan omista Bitcoinia eikä mitään muutakaan digitaalista valuuttaa.
ETF:n ongelma onkin myös se, että sijoittaja ei omista kryptovaluuttaa, mikä osaltaan poistaa tärkeän elementin kryptovaluuttojen pääasiallisesta tarkoituksesta. Digitaaliset valuutat toimivat ennen kaikkea irrallisena perinteisestä talousjärjestelmästä ja oleellinen osa kryptovaluuttojen kiinnostavuutta on juuri niiden irrallisuus yleisestä säätelystä. Krypto-ETF puolestaan on nimenomaan säännelty sijoitusinstrumentti, mikä siten sivuuttaa yhden kryptovaluuttojen keskeisimmistä ominaisuuksista.