Mistä syksyn energiansäästössä on kyse?
Takaisin blogiin

Mistä syksyn energiansäästössä on kyse?

Energiansäästöstä on puhuttu tänä syksynä huomattavasti enemmän kuin ennen, ja pian kaikki suomalaiset halutaan mukaan säästötalkoisiin. Lue, mitä kaikkea tämän taustalla on.

Sähkön, lämmön ja polttoaineiden hinnat ovat tänä vuonna olleet korkeammalla kuin aikoihin – sen huomaamiselta on tuskin kukaan voinut välttyä. Suurin osa myös tietää, että hintojen korotukset ovat seurausta Venäjän tuontienergiasta irtautumisesta. 

Hintojen nousun takia itse kullakin on varmasti käynyt mielessä, kuinka energiaa voisi säästää. Sähkön hinta on jo moninkertaistunut siitä, mitä se oli esimerkiksi vuosi sitten, ja monessa kotitaloudessa tulevan talvikauden sähkölämmityksen kustannukset kauhistuttavat jo etukäteen. Oman lisänsä kokonaisuuteen on tuonut inflaatio, jonka ansiosta kulut suhteessa tuloihin ovat aiempaa suuremmat. 

Tänä syksynä energiansäästöstä on kuitenkin alettu puhua muustakin kuin rahansäästön näkökulmasta: mikäli kulutus jatkuu entisellään, energian saatavuudessa saatetaan ensi talvena kohdata ongelmia. Jos sähkö ei riitä kaikkiin tarpeisiin, sitä saatetaan joutua jopa säännöstelemään toteuttamalla sähkökatkoja.

Astetta alemmas -kampanja kehottaa energiansäästöön

Jotta sähkön säännöstelyltä vältyttäisiin, Suomen valtio aloittaa 10.10.2022 Astetta alemmas -energiansäästökampanjan, jolla suomalaisia kannustetaan tekemään nopeita ja konkreettisia toimenpiteitä energian säästämiseksi. Kampanjan on suunnitellut valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

Astetta alemmas -kampanjan tarkoitus on kannustaa kaikkia suomalaisia säästämään energiaa. Kampanja ei rajoitu pelkästään kuluttajiin, vaan myös organisaatioita ja yhteisöjä haastetaan mukaan tekemään omat energiatekonsa.

Kampanjan tavoite on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa. Sähkön käyttöä halutaan rajoittaa erityisesti vuorokauden huippukulutustunteina, arkisin klo 8–10 ja 16–18. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön kulutushuippujen madaltaminen.

Vaikka yksittäisten ihmisten tekemät energiansäästötoimet ovat pieniä, viiden miljoonan suomalaisen yhteisellä panoksella voidaan saavuttaa tuntuvia säästöjä. Lisäksi kulutuksen vähentämisen kautta voidaan vaikuttaa energian hintoihin: kun kysyntä vähenee, energian hinnat markkinoilla todennäköisesti laskevat ja inflaatio hidastuu.

Vastaavanlaisia energiansäästötoimia on toteutettu jo monissa muissa EU-maissa. Suomessa kampanja on haluttu ajoittaa lämmityskauden alkamiseen, sillä se on energian riittävyyden kannalta kriittisintä aikaa. Mikään ei kuitenkaan estä ottamasta kampanjan energiansäästövinkkejä käyttöön jo nyt, sillä hyödyt näkyvät suoraan omissa sähkölaskuissa.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Konkreettiset vinkit energiansäästöön kotitalouksissa

Astetta alemmas -kampanjan suositukset eivät ole mitenkään uusia ja mullistavia, vaan pikemminkin maalaisjärjen mukaisia keinoja, jotka nyt kannattaa ottaa johdonmukaisemmin käyttöön. Kampanjassa annetaan muun muassa seuraavia säästövinkkejä:  

Astetta energiatehokkaampi omakotitalo 

 • Laske omakotitalon huonelämpötiloja, vähennä lämpimän veden käyttöä lyhentämällä suihkuaikoja ja käytä tulisijoja lämmitykseen sähkön ohella. 
 • Harkitse ilmalämpöpumpun hankintaa suoran sähkölämmityksen tilalle, mikäli sinulla ei sellaista vielä ole.
 • Kotoa poissa ollessasi alenna sisälämpötilaa käyttämällä kotona- tai poissa-kytkintä.
 • Tarkista vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän säädöt ja huolehdi, että se toimii oikein. 
 • Alenna käyttövesivaraajan lämpötilaa, mikäli lämpimän veden määrä riittää – ei kuitenkaan alle +55 °C.

Astetta parempi ajoitus

 • Siirrä omaa sähkönkäyttöäsi muihin ajankohtiin kuin arkipäivän kulutushuippuihin, jotka ovat aamulla klo 8–10 ja alkuillasta klo 16–18. 
 • Hyödynnä tässä kodinkoneiden ajastustoimintoa ja laitteiden aikaohjausta: ajoita esimerkiksi pyykinpesu, lämminvesivaraajan toiminta ja sähköauton lataus johonkin muuhun ajankohtaan kuin aamuun tai alkuiltaan.
 • Sammuta ja irrota verkkovirrasta kaikki sähkölaitteet, joita et käytä. 

Astetta alempi huonelämpö

 • Alenna sisälämpötilaa kaikista asuinhuoneista yhdellä asteella ja aputiloista, kuten varastoista ja autotalleista, vielä reilummin. 
 • Älä pidä ovia ja ikkunoita auki tarpeettomasti, jotta lämpöä ei kulu hukkaan. 

Astetta lyhyempi suihku

 • Peseytymiseen kuluu suurin osa lämpimästä vedestä, joten lyhennä suihkuaikaa ja vältä veden turhaa valutusta saippuoinnin aikana. 
 • Säädä suihkun tehoa pienemmälle ja hanki vettä säästävät hanat sekä suihkupäät.
 • Jos mahdollista, vähennä hiustenpesukertoja.
 • Ohjeista myös lapsia veden säästämiseen.
 • Ota ammekylvyn sijaan suihku, niin vettä kuluu vain noin viidennes kylpyveden määrästä.

Astetta alempi lattialämmitys

 • Alenna lattialämmityksen lämpötilaa niin, että se tuntuu paljaan jalan alla haalealta, ei kuumalta.
 • Ajasta lattialämmitys vain niihin aikoihin, jolloin huonetta käytetään eniten, ja sulje se kokonaan pidemmän kotoa poissaolon ajaksi.
 • Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni, ettei lämpö karkaa muihin huoneisiin.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Energiansäästö hyödyttää sekä lompakkoa että ympäristöä

Kansallisten energiansäästötalkoiden tärkein tavoite on varmistaa sähkön riittävyys, mutta samalla kuitenkin saavutetaan muitakin hyötyjä. Motivoivin syy ottaa energiansäästökeinot käyttöön on monelle varmasti rahallinen säästö, sillä se on korkeiden energiahintojen aikana enemmän kuin tervetullut. 

Yksinkertaisilla muutoksilla kuluja on mahdollista pienentää huomattavasti – esimerkiksi huone­lämpötilan laskeminen jo yhdellä asteella laskee lämmitys­kuluja 5 prosenttia. Motiva arvioi, että energiankäyttö­tapoja muuttamalla kotitaloudet voivat pienentää energian­kulutustaan yhteensä jopa 10–20 prosenttia.

Energiankulutuksen vähentäminen on myös tärkeä ekologinen panostus, ja ilmastonäkökulmastakin energiansäästö ja energiatehokkuuden parantaminen ovat välttämättömiä. Monet ympäristöasiat tiedostavat ihmiset pyrkivät jo pienentämään omaa hiilijalanjälkeään, ja kotitalouden energiansäästötoimenpiteet ovat hyvä keino jatkaa tällä tiellä. 

Säästä siellä, missä pystyt – kilpailuta lainat Sortterilla 

Kun energian hinnat ovat korkeat ja inflaatio nakertaa taloutta, kaikki järkevät säästömahdollisuudet kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Energiatehokkuutta parantavien hankintojen tekeminen voi myös nyt olla erittäin perusteltua, vaikka lainarahoituksellakin.  

Jos harkitset lainan ottamista, muista aina kilpailuttaa lainat. Se on pieni vaiva, joka voi tuoda sinulle suuren rahallisen säästön. Lainojen kulut ja korot vaihtelevat eri pankkien ja rahoituslaitosten välillä, ja kilpailutuksen kautta voit saada satojen tai jopa tuhansien eurojen säästöt laina-aikana.

Mikäli sinulla on jo lainoja, ne kannattaa yhdistää yhdeksi edullisemmaksi yhdistelmälainaksi. Näin voit säästää lainakustannuksissa, kun sinun ei tarvitse maksaa monen eri lainan kuluja. Yhdelle isommalle lainasummalle voit myös saada edullisemman koron.

Takaisin blogiin