Kryptosijoittaminen
Takaisin blogiin

Bitcoin edelleen suosituin kryptovaluutta – sijoittamisessa ajallinen hajauttaminen kannattaa

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen kiinnostaa yhä useampia ihmisiä, erityisesti bitcoinin julkisuuden myötä. Mitä aloittelijan on hyvä tietää tämän hetken kryptovaluuttamarkkinoista?

Bitcoin oli ensimmäinen kryptovaluutta, joka ilmestyi sijoitusmarkkinoille vuoden 2009 aikoihin. Yli 10 vuotta myöhemmin eletään jo kryptovaluuttabuumia eikä kryptovaluuttoihin liittyvältä uutisoinnilta voi välttyä. 

Coinmotionin community manager Pessi Peura kertoo, miten kryptovaluuttoihin sijoittaminen eroaa osakesijoittamisesta, kannattaako bitcoiniin enää sijoittaa ja mitä kryptosijoittamisen saralla tapahtuu tällä hetkellä.

Kryptovaluutta on matalan kynnyksen sijoituskohde

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen eroaa osakesijoittamisesta erityisesti kohteiden valinnassa sekä ajallisessa hajauttamisessa. Kryptovaluutat ovat korkeamman riskin sijoituskohde kuin osakkeet tai rahastot, mutta kertasijoitus voi olla huomattavasti pienempi kuin osakesijoittamisessa.

 – Kryptovaluuttoihin sijoittamisessa on korkeampi volatiliteetti eli arvon heilahtelu, mikä tekee kryptovaluutoista korkean riskin sijoituskohteen erityisesti lyhyellä aikavälillä. Kryptomarkkinoiden kasvaessa arvon heilahtelu on kuitenkin hieman tasaantunut, Peura sanoo.

Siksi sijoittajan voi olla kannattavaa aloittaa kryptoihin sijoittaminen pienellä ajallisella hajautuksella, jolloin sijoituksen keskihinta tulee pidemmältä aikaväliltä. Näin arvon heilahtelu tasoittuu. Kryptoihin sijoittaessa kertasijoitus voi olla niinkin pieni kuin 10 euroa.

– Tyypillisintä on aloittaa sijoittaminen 50–100 euron välillä, mikä tekee kryptoista matalan kynnyksen sijoituskohteen, Peura sanoo.

Kryptioihin sijoittamisessa ei ole olemassa alarajaa, mutta joitakin palvelukohtaisia eroja voi löytyä. Lisäksi kryptoihin voi tehdä kuukausisäästösopimuksen, jolloin kuukausittain tietyllä summalla euroja ostetaan automaattisesti ennalta valittuja kryptovaluuttoja.

Miten kryptovaluutan tuotto muodostuu?

Suurin ero kryptosijoittamisessa ja osakesijoittamisessa on erityisesti siinä, miten tuotto muodostuu. Osakkeet tuottavat tasaista tuottoa osinkojen muodossa. Sen sijaan kryptot tuottavat ainoastaan arvonnousun kautta.

– Kryptojen tuottomahdollisuutta on kritisoitu. Siksi kryptolainat on tuotu uutena tuotteena, joka mahdollistaa myös jatkuvan tuoton. Sijoittaja voi lainata omistamiaan kryptojaan, joista maksetaan hänelle korkoa. Näin sijoittaja voi saada osinkojen kaltaisesti tuottoa, Peura sanoo.

Kryptovaluuttojen sijoitushorisontti eroaa myös osakesijoittamisesta. Sanotaan, että osakkeen arvo kaksinkertaistuu keskimäärin noin 10 vuodessa. Kryptovaluuttojen suhteen arvonnousu ja sen säilyttäminen on epävarmempaa.

Jos hyvin käy, kryptosijoittamisesta muodostuneita voittoja on mahdollista kotiuttaa lyhyelläkin aikavälillä. Toukokuussa 2021 nähty raju noin 21 000 euron pudotus bitcoinin arvossa kuitenkin osoittaa, että kryptovaluuttojen arvonmuutos voi olla huomattavasti suurempaa kuin osakkeiden.

– Jos katsoo bitcoinin historiallista kurssia, on nähtävissä, että sen arvo kasvaa aalloittain. Joukossa on useita piikkejä, mutta myös laskusuhdanteita. Historiallisessa valossa kolmen vuoden sijoituksen jälkeen on toistaiseksi aina ollut voitolla. Historia ei kuitenkaan ole tae tulevaisuudesta, Peura kertoo. 

Kannattaako bitcoiniin enää sijoittaa?

Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta ja sen arvon noususta on uutisoitu paljon viime vuosina mediassa. Moni vasta kryptoihin aloitteleva sijoittaja saattaa pohtia, että kannattaako bitcoiniin enää sijoittaa, kun sen arvo on jo kymmenissä tuhansissa euroissa.

– Bitcoin on suosituin kryptovaluutta ja se nauttii selvästi ensimmäisen liikkujan edusta. Bitcoiniin on sijoitettu eniten ja sen on myös eniten käytetty kryptovaluutta. Lisäksi bitcoinilla on eniten uskottavuutta ja luotettavuutta – bitcoin on yksityissijoittajien suosiossa ja myös pankit ovat kiinnostuneet siitä valuuttana, Peura sanoo.

Peuran mukaan bitcoin on historian valossa menestynein kryptovaluutta, jonka huippuarvoksi eri asiantuntijat ovat arvioineet jopa yli 100 000 euroa.

Bitcoineja on olemassa 21 miljoonaa kappaletta

Uusia bitcoineja syntyy 10 minuutin välein louhimalla. Louhijat saavat palkkioita uusien bitcoinien luomisesta markkinoille. Bitcoineja on kuitenkin rajallinen määrä – mitä kryptovaluutan arvolle tapahtuu, kun kaikki bitcoinit on luotu?

Tällä hetkellä bitcoineja on jo luotu noin 18,7 miljoonaa. Arvion mukaan kaikki 21 miljoonaa bitcoinia on luotu vuoteen 2140 mennessä.

– Bitcoinin arvolle tekee hyvää, kun uutta valuuttaa ei enää synny. Silloin bitcoin on entistä niukempi resurssi, Peura kertoo.

Uusien bitcoinien määrä vähenee ajan myötä, jolloin myös niiden louhimisesta maksetaan vähemmän palkkioita. Neljän vuoden välein bitcoinien luohimisesta maksettavien palkkioiden arvo puolittuu.

Tulevaisuudessa palkkiomalli muuttuu ja suuntautuu enemmän verkon ylläpitämiseen ja turvallisten siirtojen varmentamiseen. Tarkoituksena on, että kryptovaluuttasiirtojen varmentajat saavat siirroista pieniä palkkioita, kun virtuaalivaluutat siirtyvät tililtä tai lompakosta toiseen. Bitcoin jatkaa siis toimimista hieman erilaisella palkkiomallilla, kun louhimisen sijaan palkkion saa siirron varmentamisesta.

Ethereumin kurssi on noussut – toiseksi suurin krypto

Ethereum on kasvattanut nopeasti arvoaan ja saavuttanut toiseksi suurimman kryptovaluutan aseman. Ethereum on markkina-arvoltaan toiseksi suurin, moninkertaisesti suurempi kuin kolmanneksi suurin kryptovaluutta.

– Ethereum on älysopimusalusta, ja moni kryptovaluutta on luotu sen pohjalta. Moni kryptovaluutta sekä erilaiset palvelut perustuvat ethereumiin ja sen lohkoketjuun, Peura sanoo.

Bitcoin ja Ethereum kilpailevat suurimman krypton paikasta. Kesäkuussa 2021 Ethereumin arvo oli noussut peräti 1 000 % vuoden takaiseen verrattuna.

– Moni odottaa, että ethereum nousee suuremmaksi kuin bitcoin. Ethereum on jo ottanut paljon bitcoinia kiinni arvonnousussa. On kuitenkin vaikea arvioida, että milloin se tapahtuu ja tapahtuuko lainkaan, Peura sanoo.

Elon Musk twiittaa, meemikryptot trendaa

Keväällä 2021 keskustelua ovat herättäneet Elon Muskin erityisesti bitocoinin kurssia heilauttelevat twiitit sekä niin kutsutut meemikryptot, kuten dogecoin. Mitä julkisuudessa paljon puhutuista ilmiöistä pitäisi ajatella?

Elon Musk on noussut suureen asemaan, mitä tulee hänen twiittiensä talousvaikutuksiin. Kun Musk lisäsi #bitcoin Twitter-profiiliinsa alkuvuonna 2021, bitcoinin arvo nousi noin 20 %. Myöhemmin Muskin myytyä bitcoinosuuksiaan toukokuussa 2021 bitcoinin arvo laski peräti 40 % huippuarvostaan.

– Musk on kritisoinut erityisesti bitcoinin energiankulutusta. On totta, että bitcoin kuluttaa sähköä, mutta sen avulla verkko on turvallinen ja toimii luotettavasti. Lisäksi sen avulla on saatu pankeista riippumaton rahajärjestelmä. Lausunnot aiheuttavat etenkin lyhyen aikavälin heilahteluita, mutta se voi myös vaikuttaa mielikuviin yleisesti bitcoinista ja kryptoista, Peura sanoo.

Elon Musk on myös vauhdittanut meemikrypto dogecoinin arvonnousua twiittaamalla kryptoista. Dogecoin on vuonna 2013 luotu pitkäaikainen kryptovaluutta.

– Dogecoin luotiin aikoinaan huumorimielessä, mistä myös sen nimi ja logokin kertovat. Dogecoin on toimiva kryptovaluutta, ja sen siirrot ovat nopeat ja halvat, Peura kertoo.

Arvon heilahtelu on suurta erityisesti dogecoinin kohdalla, suurempaa kuin bitcoinin tai ethereumin. Dogecoin on yksi eniten nousseita kryptovaluuttoja, jonka arvonnousu on yllättänyt myös analyytikot.

– Dogecoinin sijoituskäyttäytyminen muistuttaa hyvin vahvasti samaa ilmiötä, mikä on ollut osakemarkkinoilla esimerkiksi GameStop-osakkeen tiimoilta. Dogecoin on erityisesti reddit-sijoittajien suosikki, Peura kertoo.

Kannattaako pienempiin kryptovaluuttoihin sijoittaa?

Kryptovaluuttoja on CoinMarketCapin mukaan olemassa noin 10 000 erilaista.

– Todellisuudessa kryptovaluuttoja on paljon enemmän, sillä kuka tahansa ohjelmointitaitoinen voi luoda oman kryptovaluutan. Uuden kryptovaluutan luominen tapahtuu kopioimalla toisen kryptovaluutan toimintamekanismi, tekemällä siihen muutoksia ja laskemalla sen sitten markkinoille, Peura kertoo.

Peura varoittaa aloittelijoita siitä, että pienten kryptovaluuttojen kanssa kannattaa olla varovainen. Hype pienempien kryptovaluuttojen potentiaalista sekä haave nopeasta rikastumisesta voi saada aloittelevan kryptosijoittajan ottamaan tarpeettomia riskejä.

Uusien kryptovaluuttojen kanssa voi olla erilaisia haasteita, kuten arvon putoaminen tai koko kryptovaluutan katoaminen markkinoilta.

– Aloittelevan sijoittajan on turvallisempaa katsoa erilaisten top-listojen kärkipäätä ja pysytellä tunnetuimmissa kryptovaluuttoissa. Monissa isoissa kryptoissa on huikeita kasvulukemia, joten on järkevämpää pysytellä 100 suurimman kryptovaluutan parissa, Peura sanoo.

Coinmotionin valikoimassa on tällä hetkellä 9 eri kryptovaluuttaa, joista löytyy kaikki tunnetuimmat kryptovaluutat. Peuran mukaan uudet tulokkaat voivat toki nousta top-listoille ja tuoda markkinoille jotain uutta, mutta hyvien pienten kryptojen löytäminen on kuin lottoamista.

– Coinmotion ottaa mukaan aika maltillisesti uusia kryptovaluuttoja. Teemme aina hyvän taustatyön valuutan toimivuudesta sekä järjestelmän käytettävyydestä. Lisäksi asiakaskysyntä vaikuttaa valikoimaan. Uusia korkean riskin kryptoja tai hypen mukaan emme kuitenkaan tuo uusia kryptoja valikoimaan, Peura sanoo.

Kuinka sijoittaa kryptoihin?

Kryptoihin sijoittaminen eroaa monelta osin osakesijoittamisesta, mutta samankaltaisia piirteitä myös löytyy. Kryptosijoittaminen on korkean riskin sijoitustoimintaa, jolloin valuutan arvo voi nousta tai laskea. Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös kryptosijoittamisessa on olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.

Korkeaa arvon vaihtelua voi kuitenkin tasata tekemällä kuukausittain toistuvia kertasijoituksia. Lisäksi tuottoa voi saada arvonnousun lisäksi myös kryptolainoista maksettavasta korosta.

Kryptoihin sijoittaminen tiivistettynä:

  • korkea arvon vaihtelu
  • pieni kertasijoitus
  • ajallinen hajautus pienentää sijoittamisen riskiä
  • tuottoa arvonnoususta tai kryptolainoista
  • bitcoin on suosituin krypto
  • ethereum ja bitcoin kilpailevat suurimman asemasta
  • hypeen kannattaa suhteutua varauksella
  • aloittelevan sijoittajan kannattaa valita tunnettuja kryptoja

Lue lisää kryptovaluutoista Sortterin verkkosivuilta, kuten 4 harhakäsitystä kryptoista.

Ajankohtaista

Takaisin blogiin