Avioehto on puolisoiden välinen sopimus, jolla sovitaan omaisuuden jakamisesta avioliiton purkautuessa avioeron tai kuoleman vuoksi.
Jos avioehtoa ei ole, puolisoilla on lain mukaan avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että avioliiton päättyessä – joko avioeroon tai kuolemaan – omaisuus jaetaan tasan puolisoiden kesken. Avioehtoa siis tarvitaan, kun halutaan sopia jaosta jotenkin toisin.
Avio-oikeudella tai avioehdolla ei kummallakaan ole vaikutusta avioliiton aikana vaan ainoastaan avioerotilanteessa tai toisen puolison kuollessa. Mikäli avioehtoa ei ole, puolisoiden yhteenlaskettu omaisuus jaetaan puoliksi. Jotta omaisuus saadaan puolitettua tasan, enemmän omistava puoliso maksaa tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle. Avioehdolla puolisot voivat poistaa avio-oikeuden toistensa omaisuuteen kokonaan tai osittain.
Avioehdon voi tehdä myös rekisteröidyssä parisuhteessa, jossa omaisuus yhtä lailla jaettaisiin avioliittolain mukaisesti parisuhteen purkautuessa.
Avioehtosopimukset ovat yleistymään päin, ja nykyään noin kolmannes pareista tekee avioehdon. Tähän asiaan on todennäköisesti vaikutusta esimerkiksi sillä, että naimisiin menevät parit ovat keskimäärin aiempaa vanhempia. Omaisuutta on ehtinyt kertyä enemmän, lapsiakin voi olla jo ennestään ja tulevaisuus halutaan turvata järkevästi.