Korot nousevat ja inflaatio jyllää – auttaako yhdistelylaina?
Takaisin blogiin

Korot nousevat ja inflaatio jyllää – auttaako yhdistelylaina?

Tällä hetkellä monet tekijät vaikuttavat siihen, että kotitalouksien rahatilanne on kiristynyt. Maailmalla on tapahtunut paljon ja markkinoiden epävarmuus heijastelee muun muassa hintoihin. Kun menot kasvavat, on entistä tärkeämpää arvioida oman talouden kestävyyttä ja karsia turhia kuluja. Yhdistelmälaina on yksi vaihtoehto.

Ensin tuli maailmanlaajuinen pandemia, joka vaikutti monella tasolla, muun muassa talouteen. Yksi sen vaikutus on raaka-ainepula ja sen aihettama hintojen nousu. Se heijastelee koko teollisuuden ja tuotannon ketjuun ja sitä kautta lopulta kuluttajatuotteisiin. Vuonna 2022 Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan, mikä on osaltaan lisännyt joidenkin raaka-aineiden tai materiaalien saatavuusongelmia sekä aiheutti EU-alueella energiakriisin. 

Tällä hetkellä kotitalouksien rahatilanteeseen vaikuttavat muun muassa:

Arkihyödykkeiden hintojen kallistuminen 

Hintojen kallistuminen näkyy kaikkien rahapussissa – ruoka, asuminen ja autoilu muodostavat ison osan arjen kuluistamme. Ruoan hinta on noussut näistä viime aikoina eniten, ja monissa perheissä suositut raaka-aineet, kuten jauhot, kananmunat ja kana, ovat kallistuneet vuoden aikana selvästi. 

Energiakriisi

Energian saatavuuden haasteet alkoivat Venäjän toimien myötä, sillä suurin osa EU:ssa käytetystä kaasusta toimitetaan EU:n ulkopuolelta. Kaasun hinnan raju nousu on vaikuttanut myös sähkön hintaan. Suomessa sähkön hinnan nousu kuritti varsinkin menneenä talvena monia omakotiasujia, jolloin sähkölasku saattoi viedä huomattavasti aiempaa isomman osuuden tuloista kuin aiemmin. Lisäksi sähkön hinnan nousu on lisännyt tuotannon ja teollisuuden kustannuksia, joka heijastelee tuotteiden hintoihin. 

Inflaatio

Inflaatio tarkoittaa yleistä palveluiden ja tavaroiden hintatason nousua pitkäaikaisesti ja yhtäjaksoisesti. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että rahan arvo laskee. Samalla summalla et saakaan enää ostettua samoja tuotteita kuin aiemmin. Euroopassa inflaatio lähti nousuun vuonna 2021, vaikuttaen myös Suomessa hintoihin. Kun hinnat nousevat, syntyy myös paine nostaa palkkoja, mikä lisää entisestään inflaatiota.

Korkojen nousu

Ohjauskorkojen nostaminen on vastareaktio inflaatiolle: sen tarkoituksena on hillitä inflaatiota. Keskuspankit määrittävät ohjauskorot, jotka ohjaavat Suomessakin asuntolainojen korkoja. Euribor on euromaiden yhteinen viitekorko, jota käytetään usein lainojen ja talletusten viitekorkona. Moni asuntolaina on sidottu 12 kuukauden euriboriin. Vuodelle 2023 on odotettavissa 12 kuukauden euriborin nousua korkeammalle kuin moniin vuosiin, mikä nostaa asuntolainojen kokonaiskustannuksia.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 408 arvosteluun.
powered by

Karsi turhat menot ja säilytä maksukykysi

Kun hinnat nousevat ja tuovat epävarmuutta talouteen, on hyvä tehdä tilannearvio omasta rahatilanteesta: miten säilytän maksukyvyn, missä kuluissa ja ostoissa voin säästää? Voit vaikuttaa moniin kustannuksiin ja kuluihin harkitsemalla eri hankintojen tai menojen tarpeellisuutta, esimerkiksi voisiko osan automatkoista korvata pyörällä liikkumalla. 

Turhien kulujen karsimiseksi eri tuotteiden ja palveluiden hintojen vertailu kannattaa: isommissa ostoissa se voi mahdollistaa heti säästöjä, kun taas pienissä ja usein tehtävissä ostoissa säästö voi kertyä ajan kanssa. Samalla tulee tarkemmin seurattua ylipäätään, mihin rahaa kuluu.

Omaa taloutta tarkasteltaessa kannattaa myös käydä läpi mahdolliset lainat, kuten luottokorttivelat, osamaksusopimukset tai kulutusluotot. Mitä kaikkia lainoja on ja millaiset korot sekä muut kulut niissä on? Useiden eri lainojen koroista ja kustannuksista voi syntyä suuria summia, joissa voi olla mahdollisuus tehdä säästöjä.

Eri lainoja on mahdollista yhdistää yhdistelmälainalla. Se tarkoittaa sitä, että maksat aiemmat velat yhdellä uudella lainalla. Se ei pienennä kokonaisvelkasummaa, mutta ehdot ovat edullisemmat. Yhdistelylainan avulla voi säästää lainan kokonaiskustannuksissa. 

Yhdistelmälaina tuo omaan talouteen

 • joustavuutta
 • säästöjä
 • hallittavuutta.

Useiden eri lainojen sijasta yksi laina mahdollistaa kuukausibudjetoinnin nykytilanteeseen sopivaksi. Se tuo myös joustavuutta talouteen: sen sijaan, että olet sidottu useisiin eri kiinteisiin lyhennyksiin, maksat vain yhden lainan lyhennystä summalla, joka sopii omaan tämänhetkiseen taloudelliseen tilanteeseen.

Yhdistelmälaina tuo säästöjä alhaisemman koron myötä. Alimmillaan korko voi olla 4 %, kun taas esimerkiksi luotto- tai osamaksulainoissa se voi olla jopa 20 %.  Koron lisäksi säästöä tulee siinä,  ettet maksa useita eri tilinhoitomaksuja tai muita lainoihin mahdollisesti liittyviä kuluja. Säästöt koroissa ja muissa kuluissa mahdollistavat myös sen, että voit lyhentää nopeammin varsinaista lainapääomaa, kun rahat eivät mene eri kuluihin.

Yhtä lainaa on helpompi hallita kuin montaa eri lainaa. Yhdistelylainassa sinulla on vain yksi lainasopimus ja yhden lainan ehdot. Sinun on helpompi hahmottaa, mitä maksat, kuinka paljon ja mitä kuluja lainaan kuuluu. Näin kuukausittainen budjettisi pysyy paremmin hallinnassa.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logo

Kilpailuta yhdistelylainat – säästät suuria summia

Mikäli sinulla on useita eri lainoja ja harkitset  yhdistelmälainaa sinulle sopivana ratkaisuna, on seuraava askel kilpailuttaa lainantarjoajat. Näin varmistat, että löydät sinulle sopivimman ja edullisimman ratkaisun. Eri pankeilla ja rahoituslaitoksilla on eroja esimerkiksi myönnetyissä koroissa ja muissa lainan ehdoissa.

Yhdistelylainan korkoon vaikuttavat haettu lainasumma, oma maksukykysi sekä lainan myöntävä pankki tai rahoituslaitos. Rinnakkaishakija kuten avo- tai aviopuolis,  voi myös alentaa myönnettävää korkoa.

Kilpailuttaminen ei ole niin vaikeaa, kuin miltä se saattaa kuulostaa. Sen sijaan, että sinun tarvitsee itse kontaktoida ja pyytää tarjouksia eri pankeilta tai rahoituslaitoksilta, voit hyödyntää Sortterin palvelua. Sen avulla kilpailutat yhdistelmälainat nopeasti ja helposti yhdellä hakemuksella sekä täysin maksutta. 

Kilpailuttaessasi yhdistelylainat, ota huomioon seraavat seikat:

 • Eri lainojen kokonaissumma jää alle 60 000 euron.
 • Olet vähintään 20-vuotias.
 • Sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot.
 • Sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. 

Kilpailuttamalla yhdistelylainat Sortterilla saat tarjoukset jopa yli 20 eri lainantarjoajalta. Voit kätevästi vertailla niitä keskenään, sillä näet selkeästi kaikki lainojen ehdot ja kulut. Lainojen kilpailuttaminen ei myöskään sido sinua ottamaan yhdistelylainaa. Mikäli jokin tarjouksista on sinulle sopiva, voit ottaa yhdistelmälainan ja hyödyntää sen etuja oman talouden tasapainottamisessa.

Takaisin blogiin