Oletko miettimässä uusien auton kesärenkaiden ostamista?

Kesärenkaiden vaihto lähestyy – oletko valmistautunut mahdolliseen menoerään?

Lämpimät ilmat tuntuvat tulevan vuosi vuodelta aikaisemmin, ja lumet alkavat sulaa ennen kuin talvet kunnolla alkavatkaan. Talvirenkaiden käyttöpakko loppuu lain mukaan helmikuun loppuun, jonka jälkeen kannattaa kuitenkin harkita vielä onko aiheellista vaihtaa kesärenkaat alle. Kesärenkaiden vaihtoon tulee varautua hyvissä ajoin, ettei mahdollisesti uusien kesärenkaiden ostamiseen menevä summa pääse yllättämään ja aiheuttamaan ikävää lovea lompakkoon.

Onko uusien kesärenkaiden vaihto ajankohtaista?

1. kesäkuuta 2020 voimaan astuvan uuden tieliikennelain myötä renkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuvat, sillä se edellyttää käyttämään talvirenkaita, jos ajo-olosuhteet sitä edellyttävät. Kelin ollessa huono laki edellyttää käyttämään talvirenkaita marraskuun alusta aina maaliskuun loppuun. Jos tie on kuiva, voit ensi talvena ajaa aurinkoisena joulukuisena päivänä kesärenkailla. Nastattomia talvirenkaita eli kitkarenkaita saat käyttää myös silloin, kun nastallisten talvirenkaiden sallittu käyttöaika on jo ohi tai ei ole vielä alkanut.

Hyvät renkaat ovat turvallisuustekijä

Kesäkauden lähestyessä on aika tarkistaa vanhat kesärenkaat ja vaihtaa ne tarvittaessa uusiin. Uusia renkaita hankkiessa kannattaa muistaa, että halvimmat renkaat eivät ole aina lopulta ne edullisimmat, sillä usein laadukkaat renkaat kestävät tuhansia kilometrejä pidempään ja säilyttävät ominaisuutensa paremmin. Ajamisen turvallisuuden kannalta hyvässä kunnossa olevat kesärenkaat ovat olennainen asia, sillä jos renkaiden urat eivät ole tarpeeksi syvät, voi kulumisuriin kertyvä vesi tai sulavan lumen muodostama loska tuoda haasteita renkaiden kyvylle säilyttää pito tiehen. Urien riittävä syvyys on helppo tarkistaa, tarvitset siihen vain kahden euron kolikon. Aseta kolikko renkaan uraan, ja jos kolikon hopeareunus mahtuu kokonaan uraan, on urasyvyyttä jäljellä vähintään neljä millimetriä. Renkaiden vaihtamiseen ja kunnon tarkistamiseen löytyy lisää keinoja Liikenneturvan sivuilta.

Hyödynnä ajoitus uusien renkaiden hankinnassa

Ovatko kesärenkaasi siinä kunnossa, että niillä ajaa turvallisesti vielä yhden kesän? Moni rengasliike myy sesongin loputtua renkaat huomattavillakin alennuksilla, eli kesärenkaita kannattaa mahdollisesti tiedustella rengasliikkeistä juuri ennen talvirengassesongin alkua ja päinvastoin, jolloin kauppias tekee tilaa uusille renkaille. Hyödynnä siis mahdolliset alennukset ja tee rengashankinnat kuumimman sesongin ulkopuolella.

Millä kesärenkaiden hankinta kannattaa rahoittaa?

Kesärenkaiden ostajalle tulee väistämättömästi eteen renkaiden maksaminen. Laskun määrä vaihtelee mm. renkaiden valmistajan, myyjän sekä renkaiden lukumäärän perusteella. Rengasliikkeet hyväksyvät yleisimmät maksutavat (käteinen tai kortti), mutta muitakin vaihtoehtoja on olemassa.

Useimmissa rengasliikkeissä on mahdollista maksaa liikkeen omalla osamaksujärjestelyllä, jos kertamaksu ei houkuta tai ole muuten mahdollinen. Osamaksu on kätevä tapa jakaa yllättävä menoerä pienempiin summiin suoraan rengasliikkeen kanssa, mutta maksuehtoja ei pääse kilpailuttamaan ja rahoitus voi tulla loppupeleissä suhteellisen kalliiksi.

Luottokortti on suurella osalla käytössä päivittäin, ja sillä maksamalla saa pankista riippuen noin kuukauden verran korotonta maksuaikaa. Jos tiedät takaisinmaksun hoituvan tässä ajassa, on luottokortti hyvä vaihtoehto. Mikäli tarvitset maksuaikaa, tutustu myös vakuudettomiin kulutusluottoihin, jotka voivat tulla luottokorttia halvemmaksi. 

Vakuudeton kulutusluotto on mainio vaihtoehto rengasliikkeiden tarjoamille osamaksutavoille. Yleensä maksuajat ovat lyhyitä ja lainasummat suhteellisen pieniä, jolloin takaisinmaksukaan ei kestä yleensä kuin maksimissaan muutaman vuoden. Kulutusluottoa voi hakea myös ilman takaajia tai vakuuksia. Niin luottokorttien kuin kulutusluottojenkin korkojen ja ehtojen välillä voi olla paljonkin eroavaisuuksia, jonka vuoksi ne kannattaa kilpailuttaa mahdollisimman monen pankin sekä rahoituslaitoksen kautta. Sortterin avulla voit vertailla ja kilpailuttaa useita luottokortteja ja kulutusluottoja eri pankeilta sekä rahoituslaitoksilta ilmaiseksi. Käy katsomassa, minkälaiset ehdot saisit itsellesi uusiin kesärenkaisiin ennen kuin kesä pääsee yllättämään!