Asuntolainan erilaiset lyhennystavat
Asuntolainaa voi lyhentää muutamalla erilaisella lyhennystavalla.
Yleinen tapa on niin sanottu annuiteettilaina, jolloin laina-aika sovitaan lainaa otettaessa. Laina-aika pysyy aina samana vaikka korkotaso muuttuisikin. Toisin sanoen, kun korkotaso nousee, myös kuukausierä nousee. Vastaavasti kuukausierä laskee, kun korkotasokin tulee alemmas. Matalien korkojen aikaan on hyvä varmistaa, kuinka pankki suhtautuu negatiivisiin eli nollan alapuolelle laskeviin viitekorkoihin.
Toinen lyhennystapa on tasaerälaina. Tasaerälainan hyvä puoli on sen ennakoitavuus: jos korkotaso kasvaa, lainan kuukausierä ei muutu, mutta laina-aika vastaavasti pitenee. Kun korkotaso laskee, laina-aikakin lyhenee.
Kolmas – joskin hieman harvemmin käytetty tapa – on valita tasalyhenteinen laina. Tällöin maksetaan joka kuukausi saman verran lyhennystä, jonka päälle maksetaan korko. Jos kyseessä on esimerkiksi 100 000 euron laina, jolla on 10 vuoden maksuaika ja 1 %:n korko, kuukausierä saadaan jakamalla saldo 10 vuodelle, eli se olisi noin 833 euroa kuukaudessa. Tämän päälle tulee aina korko, joka ensimmäisenä kuukautena lasketaan koko 100 000 euron summasta, eli olisi noin 1000 euroa vuodelle, ja 12 kuukaudelle jaettuna korko olisi 83 euroa.
Ensimmäisen kuukauden kuukausierä olisi siis 833 euroa + 83 euroa = 916 euroa. Tästä eteenpäin koron osuus pienenee kuukausi kuukaudelta pääoman pienentyessä.