Aave on suomalainen kryptovaluutta
Takaisin blogiin

Aave on suomalainen kryptovaluutta

Tiesitkö, että suomalaislähtöinen kryptovaluutta Aave on kasvanut yhdeksi maailman suosituimmista hajautetun rahoituksen palveluista?

Aave on suomalaislähtöinen kryptovaluutta, joka mahdollistaa rahan lainaamisen tai sijoittamisen ilman kolmansia osapuolia, kuten pankkeja tai muita rahoituslaitoksia.

Aaveen lainauspalvelu toimii Ethereumin platformissa, jossa sillä on oma AAVE-niminen tokeninsa.

Aave perustettiin vuonna 2017 

Aaveen juuret ovat Suomessa. Alun perin nimellä ETHLend tunnetun kryptovaluutan perusti suomalainen Stani Kulechov. Hän keräsi vuonna 2017 ICO-joukkorahoituksen avulla 16,2 miljoonaa dollaria luodakseen hajautetun lainapalvelun. 

Tänä päivänä Aaveen pääkonttori sijaitsee Lontoossa, josta käsin se palvelee kasvavaa kansainvälistä asiakaskuntaansa. Aaveen perustanut Kulechov toimii yhä yrityksen toimitusjohtajana.

Mihin kategoriaan Aave kuuluu? 

Monet ihmiset ajattelevat, että kaikki kryptovaluutat toimivat bitcoinin tapaan virtuaalisina maksuvälineinä. Tämä olettamus on kuitenkin väärä, sillä kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen toisistaan poikkeavaan kategoriaan.

Kategoriat

  • Valuutat: toimivat maksuvälineinä ja arvonsäilyttäjinä
  • Platformit: ovat ikään kuin iOS:n ja Androidin kaltaisia itsenäisiä ekosysteemejä ja käyttöjärjestelmiä, joiden sisään voidaan rakentaa uusia applikaatioita tai platformin sisäisiä kryptovaluuttoja. 
  • Tokenit: suomennettuna token tarkoittaa polettia. Tokenit ovat yksittäisen platformin sisällä toimivia kryptovaluuttoja, joita ei varsinaisten kryptovaluuttojen tapaan ole tarkoitettu yleisiksi maksuvälineiksi.  

Aaveen lainauspalvelu toimi kokonaisuudessani Ethereumin platformissa, jossa sillä on oma AAVE-niminen tokeninsa. Tämä palvelun sisäinen kryptovaluutta on sijoittajalle tärkeä monellakin tapaa. 

  1. Rahan sijoittaminen tai lainaaminen palvelusta edellyttää AAVE-tokenien omistamista. AAVE toimii siis ikään kuin lainauspalvelun polttoaineena. 
  2. Mitä enemmän omistat AAVE-tokeneita, sitä enemmän sinulla on päätösvaltaa Aaveen kehityksestä, kuten lainojen koroista. Aaveen päätöksenteko on siten hajautettu tokenien omistajille. 

Tokenit toimivat myös lainojen maksun turvamekanismina, mikäli kryptomarkkinat romahtaisivat. 

Mitä DeFi tarkoittaa? 

Aave on yksi maailman suosituimmista DeFi-palveluista. DeFI tulee englannin kielen sanoista Decentralized Finance, joka tarkoittaa finanssimaailman hajautettuja rahoituspalvelusovelluksia. 

DeFi-palveluiden ideana on luoda perinteisestä pankkimaailmasta riippumaton finanssialan sektori. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun finanssipalvelut tuodaan hajautetun lohkoketjun päälle, ei ole enää tarvetta pankkien kaltaisille kolmansille osapuolille. 

Lohkoketjuteknologian ansiosta DeFi mahdollistaa kaikille avoimet ja tehokkaasti toimivat pankkipalvelut. DeFi-palveluiden avulla myös ne ihmiset, jotka ovat pudonneet perinteisten pankkijärjestelmien ulkopuolelle, voivat saada pankkipalveluita ja esimerkiksi korkoa talletuksilleen.

Aaveen toimintaperiaate on avoimuus

Avoimuus on myös yksi Aaveen suurimmista valttikorteista. Palvelu toimii avoimen lohkoketjun avulla, joten sen toiminta on täysin läpinäkyvää sen asiakkaille. Sijoittamalla AAVE-tokeneihin olet aina tietoinen palvelun kehityksestä ja voit osallistua myös sen päätöksentekoon. 

Aaveen järjestelmä on täysin hajautettu, eikä se itse hallinnoi käyttäjien palveluun tallettamia kryptovaluuttoja. Aave eroaakin perinteisistä finanssipalveluista myös siten, että palveluun talletettujen kryptovaluuttojen omistusoikeus säilyy koko ajan palvelun käyttäjillä.

Miten Aaveen lainauspalvelu toimii? 

Aaveen toiminta perustuu kahteen pankkimaailmasta tuttuun toimintoon, eli:

  1. lainojen myöntämiseen
  2. korkojen maksamiseen

Aaveen lainaustoiminta vaatii toimiakseen sijoittajia, jotka tallettavat varojaan palveluun. Varojen tallettamisesta sijoittajille maksetaan talletusta vastaava määrä korkoa tuottavia aTokeneita, jotka mahdollistavat korkotuoton kerryttämisen palvelusta.

Aaveen DeFi-palvelusta on mahdollista myös nostaa lainaa. Aave tarjoaakin täysin automatisoidun lainapalvelun, jossa kuka tahansa voi nostaa lainaa kryptovaluuttoina ilman perinteisistä pankeista tuttua byrokratiaa. 

Vakuusarvon mahdollinen putoaminen hoidetaan ylivakuuttamalla, eli vakuuksien määrän on oltava huomattavasti lainan määrää suurempi. Esimerkiksi 5 000 dollarin talletusta vastaan voi ottaa lainaa 1 000 dollaria. 

Aave tukee tällä hetkellä noin 20 kryptovaluuttaa ja palvelun valikoima kasvaa jatkuvasti.

Aave sijoituskohteena 

Useiden asiantuntijoiden mukaan DeFi-palvelut mullistavat tulevaisuudessa tapamme käyttää pankkipalveluita. Aave puolestaan on yksi kryptoalan arvostetuimmista DeFi-palveluista, joten siihen kohdistuu luonnollisesti runsaasti odotuksia myös sijoittajien keskuudessa. 

Aaveeseen sijoittaminen tapahtuu ostamalla Aaveen edellä mainittua AAVE-tokenia, jonka kurssikehitys riippuu vahvasti siitä, miten hyvin ihmiset omaksuvat niin Aaveen kuin DeFi-palvelut omakseen.  

Mikäli ihmiset siirtyvät käyttämään DeFi-palveluita, kasvaa myös Aave-protokollan suosio ja siten AAVE-tokenin kurssi.

Aaveen kurssi

Kuvan lähde: CoinMarketCap

Aaveen kurssikehitys 

Markkina-arvoltaan yli kolmeen miljardiin kasvaneen Aaveen kurssi on ollut vahvassa nousussa vajaan parin vuoden ajan. Kesällä 2020 DeFi-palveluiden suosio lähti kasvuun, jolloin myös Aaveen kurssi nousi lyhyellä aikavälillä voimakkaasti. 

Tammikuun alussa 2022 Aaveen kurssi on kaukana kurssin All Time High -lukemasta, joka oli toukokuun 18. toukokuuta 2021 noin 667 dollaria. Vaihteluistaan huolimatta Aaveen arvo on pysynyt suhteellisen korkealla. 

Luonteeltaan Aave on sellainen kryptovaluutta, jonka arvo saattaa nousta silloin kuin muut kurssit tippuvat. Tämä johtuu siitä, että sijoittajat voivat pantata sijoituksensa Aaveen omille korkotileille.

Mistä Aavetta voi ostaa? 

Aaveen ostaminen on helppoa. Arvostettuna ja verrattain pitkäikäisenä kryptovaluuttana sitä löytyy suurimmista kryptovaluuttapörsseistä, kuten FTX:stä, Binancesta, Huobista,  Krakenista ja myös monista perinteisistä pörsseistä. 

Kryptovaluuttoja ostaessa on hyvä muistaa, että niiden hinnat voivat vaihdella voimakkaasti ja sijoittamiseen liittyy aina myös suuria taloudellisia riskejä. 

Ostettuja kryptovaluuttoja voi säilyttää pörssin lompakossa, mutta turvallisuuteen panostavalle on olemassa omalle tietokoneelle asennettavia hardware-lompakoita, joita kutsutaan myös kylmiksi lompakoiksi.

Vertaile kryptotoimijoiden palvelut Sortterilla 

Oletko kiinnostunut kryptovaluutoista, mutta et ole varma, miten päästä sijoittamisessa alkuun? 

Kryptovaluutoista kiinnostuneiden kannattaa tutustua Sortterin sijoituspalveluiden vertailuun, jossa tuodaan esille niin kotimaisia kuin ulkomaisia kryptotoimijoita. Vertailusta saat tietoa muun muassa tarjolla olevasta kryptovalikoimasta sekä tilinavaukseen liittyvistä asioista.

Näin voit helposti löytää omiin tarpeisiisi sopivan kryptopörssin ja päästä alkuun kryptovaluuttoihin sijoittamisessa.

Lue lisää

Takaisin blogiin