Usein kysyttyjä kysymyksiä lainasta
Takaisin blogiin

9 usein kysyttyä kysymystä lainasta – lainan hakeminen, myöntäminen ja takaisinmaksu

Lainan hakemiseen voi liittyä monenlaisia pohdintoja, ja se on ymmärrettävää – onhan kyseessä yleensä suuri summa rahaa. Tässä blogitekstissä vastaamme kysymyksiin, joita kuluttajat pohtivat usein.

Mikä pankki myöntää helpoiten lainaa?

Mitä helppous sinulle merkitsee? Onko se vaivatonta hakemuksen täyttämistä? Vai haluatko, että pankki myöntää lainaa matalalla kynnyksellä?

Pankit ja rahoituslaitokset voivat käyttää kymmeniä tai jopa satoja eri mittareita pohtiessaan, myöntävätkö he sinulle luottoa. Myös hakemuksella on suuri painoarvo, ja lainahakemuksen huolellinen täyttäminen helpottaa ja nopeuttaa lainapäätöksen saamista. 

Erilaisia tietoja yhdistelemällä pankki arvioi, kuinka maksukykyinen olet. Jos sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä, lainan saanti on yleensä melko helppo prosessi missä tahansa pankissa.

Kun asioit oman pankkisi kanssa, muista huomioida lainan kustannukset euroissa korkoprosentin sijaan.

Kuka yksityinen lainaa rahaa?

Ihmiset ovat kautta aikojen lainanneet rahaa toisilleen ilman, että välissä on pankkia. Tällöin puhutaan vertaislainasta.

Yksityisten lainan myöntäjien lisäksi markkinoilla on pankkeja ja rahoituslaitoksia, jotka toimivat yksityisesti ja lainaavat rahaa yksityishenkilöille. Luotonmyöntäjien välillä on kova kilpailu, joten edullisin laina saattaakin löytyä entuudestaan täysin tuntemattomalta lainanantajalta. Kannattaakin edetä lainan hakemisessa avoimin mielin.

Mistä sitten kannattaa ottaa lainaa? Lainaa ei kuitenkaan kannata ottaa mistään vaan. Oikea rahoitusvaihtoehto löytyy kilpailuttamalla, ilmoittamalla oikeat tiedot lainanantajalle sekä vertailemalla lainatarjouksia.

Sortterin lainavertailu on yksi Suomen kattavimmista, ja toiminta laajeni entisestään alkuvuodesta 2021. Käytännössä hakemasi lainan kilpailuttamiseen voi osallistua jopa 20 yksityistä luotonmyöntäjää, jotka kilpailevat juuri sinun asiakkuudestasi. Näin sinun on mahdollista löytää laina hyvillä lainaehdoilla. 

Sortterin palvelussa ovat mukana seuraavat pankit ja rahoituslaitokset: POP-pankki, Resurs Bank, Kaarna, Avida, Bigbank, Nordax Bank, TF Bank, Balanzia, Fellow Finance, Fixura, My Lender, Laina.fi, Lainaamo, Risicum, Credigo, Credit24 ja Halino. 

Vuoden 2021 alussa palvelumme täydentyi entisestään Instabankin ja Komplett Bankin myötä. Lisäksi vuoden 2020 lopulla vertailuun liittyi myös norjalainen Lea bank.

Kuinka paljon voin saada lainaa?

Laina on aina sitoumus, joka täytyy maksaa takaisin. Lainasummaa pohtiessa onkin kysyttävä itseltään, mihin tarpeeseen etsit lainaa. Kun tarve on selvillä, voit testata sopivan lainasumman, kuukausierän ja laina-ajan lainalaskurin avulla.

Palvelussamme voit vertailla lainoja aina 60 000 euroon saakka, mutta sinun on mahdollista hakea lainaa vaikkapa 2 000 euroa.

Lainan suuruuteen vaikuttaa muun muassa hakijan takaisinmaksukyky, jonka pankit pyrkivät mahdollisimman tarkkaan hahmottamaan. Jos pankki myöntää sinulle lainan, laskelman avulla selvitetään, kuinka paljon pankki on valmis lainaamaan sinulle rahaa.

Mitä pankki tarkistaa lainaa hakiessa?

Pankit muodostavat lainapäätöksen lainahakemuksen tietojen avulla. Hakemuksen lisäksi luotonmyöntäjillä on käytössään mittava määrä asiakastietoa niin omissa kuin ulkoisissakin rekistereissä. Ulkoisia rekistereitä ovat muun muassa Asiakastieto, Bisnode ja Lowell.

Pankki tarkistaa lainaa hakiessa:

 • hakijan maksuvaran
 • hakemuksen tietojen paikkansa pitävyyden 
 • luottotiedot
 • maksuhistorian
 • muut velat tai vastuut
 • mahdolliset maksuviiveet.

Yllä olevat asiat voivat vaikuttaa positiiviseen luottopäätökseen. Lainahakemuksessa puolestaan kysytään yleensä perustietoja, kuten elämäntilannetta, asumismuotoa, siviilisäätyä, tuloja ja menoja ja sitä, haetko lainaa yksin vai yhteishakijan kanssa. 

Miten lainaa haetaan?

Lainaa haetaan vierailemalla fyysisesti pankissa tai täyttämällä lainahakemus netissä. Nykyään monet kuluttajat hoitavat raha-asioita mielellään netin välityksellä.

Kun haet luottoa, se kannattaa kilpailuttaa usean pankin tai rahoituslaitoksen kesken. Kilpailuttaminen onnistuu maksutta Sortterin palvelussa. Löydät lainat helposti vertailtavaksesi pankeilta ja rahoituslaitoksilta vain yhdellä hakemuksella.

Kun olet päättänyt sopivan lainan, voit allekirjoittaa lainatarjouksen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Laina saapuu viimeistään kahden vuorokauden kuluessa, ja parhaassa tapauksessa saat lainan heti tilillesi.

Miksi lainaa – mihin voin hakea lainaa?

Lainaa voi hakea lähes mihin tahansa tarpeeseen – arjen välttämättömyyksiin tai unelmien toteuttamiseen. Erilaisia lainoja on olemassa moneen eri tarpeeseen.

Meidän avullamme voit kilpailuttaa esimerkiksi:

 • autolainan
 • remonttilainan
 • lainan lomaa varten
 • venelainan
 • lainan tonttia tai kiinteistöä varten
 • yhdistelylainan
 • lainan yritystoimintaa varten
 • lainan mökki- ja vapaa-ajan asuntoa varten
 • häälainan
 • lainan moottoripyörää varten
 • sisustuslainan
 • lainan arjen hankintoja tai välttämättömyyksiä varten.

Lisäksi lainaa voi hakea hankintojen lisäksi esimerkiksi perintöveron maksamiseen.

Sortterin kautta voit kilpailuttaa lainan aina 60 000 euroon saakka. Järjestämme lainatarjoukset aina todellisen vuosikoron mukaisesti, jolloin lainan todelliset kustannukset käyvät selväksi. Näin lainojen vertailu on helppoa ja läpinäkyvää.

Kuinka paljon yksi ihminen voi saada lainaa?

Lainan suuruus riippuu monesta tekijästä, kuten pankista ja hakijan taustatiedoista. Luonnollisesti esimerkiksi asuntolaina on yksi elämän suurimpia lainoja, jolloin lainasumma voi kivuta satoihin tuhansiin euroihin.

Se, kuinka paljon lainaa saa yksin, riippuu monesta tekijästä, kuten:

 • tulojesi ja menojesi määrästä
 • haetko lainaa yksin vai yhteishakijan kanssa
 • koulutustaustasi
 • haettavasta lainasummasta ja laina-ajasta
 • pankki- ja luottokorttitiedoista
 • yleisestä elämäntilanteesta
 • asumismuodosta
 • olemassa olevista lainoista
 • pankin omista säädöksistä.

Usein lainasummat ovat melko kohtuullisia, esimerkiksi 2 000 euroa vaikkapa remonttia varten. Sortterin kautta lainaa on mahdollista saada vakuudetonta lainaa korkeintaan 60 000 euroa ja yrityslainaa jopa 250 000 euroon asti ilman reaalivakuuksia.

Kuinka paljon lainaa kannattaa ottaa?

Lainaa kannattaa ottaa vain sen verran kuin tarpeesi vaatii. Sopivan summan tunnistat siitä, että kuukausittain lyhennys kulkee sujuvasti mukana arjessasi aiheuttamatta sen suurempia heilahduksia taloudellesi. 

Yksi tapa mitoittaa sopiva luoton määrä on verrata korkoja ja lyhennyksiä omiin tuloihisi. 

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että lainan takaisinmaksuun saisi mennä noin 30–40 prosenttia esimerkiksi palkasta, jonka saat käteen palkkapäivänä. Tällöin sinulle jää rahaa muuhun elämiseen ja yllättäviinkin menoihin, ja talous pysyy tasapainossa.

Loppupeleissä päätät kuitenkin itse, kuinka paljon olet valmis ottamaan lainaa ja maksamaan takaisin kuukausittain. Pankki tekee lopullisen päätöksen siitä, paljonko se on valmis myöntämään sinulle lainaa, ja kuinka paljon lainaa saat.

Milloin hakea lainaa?

Lainan hakemiselle ei ole mitään tiettyä ajankohtaa, vaan sekin riippuu pitkälti omasta tarpeestasi. Tarve hakea lainaa voi olla yllättävä tai pidemmän harkinnan tulos.

Jos autosi hajoaa yllättäen, autolainan hakeminen voi tulla ajankohtaiseksi. Toisaalta olet saattanut pohtia jo monta vuotta kodin remonttia, ja päätät vihdoinkin hakea remonttilainaa.

Lainaa ei kannata ottaa, jos velkataakka on jo entuudestaan suuri. Ainoana poikkeuksena tässä on yhdistelylaina: yhdistämällä lainat voit pienentää kuukausittaisia lainakustannuksiasi yhdistämällä pienemmät luotot ja osamaksut yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Yli varojensa eläminen ei kuitenkaan ole koskaan kannattavaa.

Lainaa voi sen sijaan hakea hyviin ja välttämättömiin tarkoituksiin, kuten autoon tai asuntoon. Asuntosi saattaa myös jossain vaiheessa päätyä sijoitusasunnoksi, jolloin se tuottaa tasaista tuloa sinulle.

Hae lainaa Sortterin avulla – kilpailutamme pankit puolestasi

Kilpailuttaminen kannattaa aina, koska edullisimman ja kalleimman lainatarjouksen välillä voi olla suurikin hintaero.

Kun verrataan edullisinta ja kalleinta lainatarjousta keskenään, ero voi olla jopa 1 038 euroa. Kukapa meistä haluaisi maksaa turhasta?

Kaikki yhteistyökumppanimme ovat turvallisia luotonantajia, joten voit huoletta kilpailuttaa lainasi palvelussamme vaikkapa heti!

Takaisin blogiin