Lomareissu edessä? Nappaa vinkit mitä kannattaa ottaa huomioon ennen reissua
Takaisin blogiin

7 asiaa, jotka lomalle lähtijän kannattaa ottaa huomioon

Loma on usein pitkän haaveilun ja odotuksen tulos, ja päivät ennen reissua kuluvatkin pakkauspuuhissa sekä loma-aktiviteettien suunnittelussa. On kuitenkin asioita, jotka jokaisen lomailijan kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi mahdollisen sairastumisen tai vaikkapa passin katoamisen vuoksi. Tässä kirjoituksessa vinkkaamme seitsemän käytännön vinkkiä, jotka huomioiden voit lomailla entistä rauhallisemmin mielin.

1. Muista matkavakuutus

Vahinko ei tule lomallakaan kello kaulassa, vaan äkillinen sairastuminen tai loukkaantuminen voi sattua myös kesken reissun. Yksityiset lääkäri- ja sairaanhoitopalvelut maksavat usein maltaita. Hanki siis matkavakuutus ennen matkaa ja ota matkavakuutustodistus mukaan reissuun. Voit ostaa joko matkakohtaisen, määräaikaisen matkavakuutuksen tai jatkuvan matkavakuutuksen, mikäli reissuja kertyy vuosittain useampi. Vertaile eri vakuutustarjousten sisältöjä ja korvaussummia hintojen lisäksi.

2. Varmista passisi voimassaolo hyvissä ajoin ennen matkaa

Passin toteaminen vanhentuneeksi juuri ennen odotettua lomaa ei ole mukava tilanne kenellekään ja aiheuttaa lisästressiä lomavalmistelujen keskelle. Varmista siis passisi voimassaolo riittävän aikaisin, jotta mahdollinen matkustusasiakirjan uusiminen ei mene ajallisesti liian tiukille.  Huomioi, että joissakin maissa passin tulee olla voimassa tietty aika matkan jälkeen. Tarkista myös, tarvitsetko matkakohteeseesi viisumin.  

3. Tee matkustusilmoitus ulkoministeriölle

Omatoimimatkaajan tai riskialttiille alueelle reissaavan kannattaa ehdottomasti tehdä matkustusilmoitus ulkoministeriölle, jotta tavoittaminen kriisin tai hätätilanteen tapahtuessa onnistuisi helpommin. Ulkoministeriön matkailijan päätöksenteon tueksi tarkoitettuja matkustustiedotteita maan tai alueen yleisestä turvallisuustilanteesta on järkevää seurata jo luonnollisesti matkakohdetta valitessa sekä ennen matkalle lähtöä.

4. Varaa mukaan riittävä määrä käteistä

Korttimaksaminen on huomattavasti yleisempää Suomessa ja muissa pohjoismaissa kuin vaikkapa Keski-Euroopassa, joten ainoastaan käteisen käyminen maksuvälineenä voi yllättää. Nosta käteistä siis jo kotimaassa ja ota etukäteen selvää mahdollisista nostokuluista, mikäli käteistä rahaa on tarkoitus nostaa vasta perillä – oman pankin sekä nostoautomaattiyhtiön mahdollisesti perimät nostokulut voivat olla huomattavia. Nosta rahaa ainoastaan luotettavan oloisista automaateista. Seteleiden määrä kannattaa kuitenkin pitää maltillisena jo oman turvallisuuden vuoksi.

5. Muista kaksi maksukorttia ja suosi luottokortilla maksamista

Moni matkaa riskialttiisti vain yhden kortin turvin, eikä ota huomioon kortin rikkoontumisen tai katoamisen mahdollisuutta. Hanki siis massiivisen käteisvarannon sijasta toinen maksukortti, jota voit säilyttää eri paikassa kuin varsinaista pankkikorttiasi, kuten vaikkapa hotellihuoneen tallelokerossa. Maksa kortilla aina paikallisessa valuutassa, jolloin pankkisi tai korttiyhtiösi huolehtii valuutanvaihdosta yleensä kauppiaan käyttämiä vaihtokursseja huokeammin. Luottokortti on kätevä maksuväline reissatessa muun muassa sen tarjoaman maksuajan vuoksi ja moni hotelli sekä autovuokraamo itseasiassa kelpuuttaa vain luoton maksutavaksi. Käytetty luotto on kuitenkin järkevä maksaa kokonaisuudessaan takaisin reissun jälkeen, jotta se ei kerrytä korkoa. Pankit tarjoavat luottokorteilla tehdyille ostoille noin 30 päivää korotonta maksuaikaa. Mikäli korttisi katoaa tai varastetaan, tulee se kuolettaa välittömästi. Tällöin mahdolliset väärinkäytökset eivät ole enää kontollasi, kun olet ilmoittanut tapahtuneesta asianmukaisesti. Seuraa aktiivisesti korttitapahtumiasi esimerkiksi mobiilipankista, jolloin oudot korttiveloitukset paljastuvat välittömästi.

6. Pakkaa tärkeät tavarat käsimatkatavaroihin

Matkustatko lentäen ja sinulla on ruumaan menevä matkalaukku? Vaikka usean lentokentän matkatavaraprosessit sujuvat kuin tanssi, voi laukunkin kanssa käydä huono tuuri sen jäädessä pois lennoltasi. Pakkaa siis käsimatkatavaroihin ainakin tärkeät lääkkeet, hygieniatarvikkeita sekä varavaatekerta, jotta pärjäät tilanteessa, jossa matkalaukku ei saapunutkaan kanssasi matkakohteeseen. Esimerkiksi muutaman päivän kaupunkilomilla saatat saada ruumalaukkusi pahimmillaan vasta lähtöpäivänä. Muista säästää kaikki kuitit, mikäli sinun tulee tehdä hankintoja matkasta jääneen laukun vuoksi, sillä korvausta voi hakea jälkikäteen joko lentoyhtiöltä tai matkavakuutusyhtiöltäsi. 

7. Kopioi tai kuvaa tärkeät asiakirjat sekä selvitä, kuinka toimia niiden kadotessa

Moni ei tule ajatelleeksi, että tärkeät dokumentit, kuten passi, viisumi ja matkaliput kannattaa kopioida tai kuvata varmuuden vuoksi. Jos esimerkiksi passisi katoaa, on asian selvittäminen usein helpompaa kopion kanssa kuin ilman. Säilytä kopioimiasi asiakirjoja eri paikassa kuin alkuperäisiä. Esimerkiksi passin katoamisen vuoksi sinun tulee tehdä rikos- tai katoamisilmoitus paikalliselle poliisille, jonka jälkeen voit hakea uutta passia Suomen edustuston passinmyöntöpisteestä. Jos Suomella ei ole edustustoa kyseisessä maassa, tulee sinun kääntyä toisen EU-maan puoleen saadaksesi hätämatkustusasiakirjan. 

Onko matkasi vielä suunnitteluvaiheessa ja etsit edullisinta lomalainaa? Sortterin avulla tavoitat kymmeniä lomalainanmyöntäjiä ja vertailet vaivattomasti saamiasi tarjouksia. Ilmainen palvelumme järjestää lainatarjoukset valmiiksi hintajärjestykseen, jolloin edullisimman vaihtoehdon löytäminen käy helposti.

Takaisin blogiin