Samsung Galaxy Note 20 -puhelin tukee nopeaa 5G-tekonologiaa
Takaisin blogiin

5G-puhelinliittymä – mikä se on?

5G-teknologia on mobiilidatayhteyksien uusinta uutta tekniikkaa, jota sanotaan myös viidennen sukupolven datayhteydeksi. Puhelinliittymissä tämä tarkoittaa käytännössä nopeampia ja luotettavampia yhteyksiä. Kun nopeus vähintäänkin kymmenkertaistuu, työnteko sujuu yhtä hyvin etänä kuin toimistolla tai jopa junassa: 5G-yhteyden ollessa käytössä kohde voi liikkua jopa 500 kilometriä tunnissa ilman että yhteys merkittävästi huononee. 5G-puhelinliittymä mahdollistaa esimerkiksi korkealaatuisemmat videot, pätkimättömät striimaukset sekä sujuvan pilvipalveluiden käytön. 5G-verkon käyttö ei kuitenkaan rajoitu vain puhelimiin, vaan se luo kokonaan uudenlaisia mahdollisuuksia, jotka tulevat näkymään niin teollisuudessa kuin tavallisen ihmisen arjessa. Syntyy uusia palveluja, ja internet tulee osaksi monia arjen esineitämme. Kuten suuret muutokset aina, myös tämä voi aiheuttaa joissakin ihmisissä epävarmuuden tunteita.

Mitä on 5G-teknologia?

Vuonna 2010 Suomessa lanseerattiin 5G:n edeltäjä, 4G. 5G-teknolgia on suora jatke edeltäjälleen. Se mahdollistaa jopa kymmen- tai satakertaiset tiedonsiirtonopeudet. Myös vasteaika pienenee: tavoitteena on saada maksimissaan neljän millisekunnin vasteaika. Tämä on tärkeää lyhyttä vasteaikaa vaativissa toiminnoissa, kuten esimerkiksi verkkopelaamisessa tai monissa teollisuuden tehtävissä. Tämä mahdollistaa myös itseajavat autot. 5G:n sanotaankin mullistavan kuluttajan elämää eniten sillä, mitä kaikkea se tuo älypuhelinten lisäksi. Se mahdollistaa verkkoon liitettävien laitteiden räjähdysmäisen kasvun, ja tulevaisuudessa uskotaan, että lähes kaikki sähkölaitteet ja autot tulevat olemaan verkossa. Tulevaisuudessa 5G:n kehitys näkyykin eniten juuri esineiden internetissä (Internet of Things, IoT). Internetissä tulevat olemaan niin leivänpaahdin, jääkaappi kuin hammasharjakin.

Miten 5G eroaa 4G:stä?

5G-puhelin on käytännössä vielä harvinainen, mutta operaattorit tarjoavat kuitenkin jo 5G-liittymiä asiakkailleen. Jotta tällaisesta liittymästä pääsee hyötymään, pitää kuitenkin olla yhteensopiva päätelaite ja oleskella alueella, jolla 5G on käytössä. Jos laitteen ostoa harkitsee ja miettii kannattaako se, on hyvä punnita siitä tulevia hyötyjä. Suurin ero 4G:n ja 5G:n välillä on nopeudessa. 5G tarjoaa vähintään kymmenkertaiset tiedonsiirtonopeudet edeltäjäänsä verrattuna. Se lupaa apua verkon ruuhkiin, ja tavalliselle kuluttajalle se parantaa erityisesti suoratoistopalveluiden toimivuutta. Verkkopelaaminen ja virtuaalitodellisuus hyppäävät kokonaan uudelle tasolle. Todelliset hyötyjät 5G:stä ovat kuitenkin yritykset. 5G mahdollistaa verkon viipaloinnin eli liikenteen joustavan eriyttämisen. Esimerkiksi toimitiloihin ei enää tarvita monimutkaisia kiinteitä tietoliikenneyhteyksiä, sillä palvelut voidaan toteuttaa 5G-infrastruktuurin varaan.

5G-teknologia ja -verkot maailmalla

Jos 5G on viidennen sukupolven datayhteys, tarkoittaa se sitä, että sukupolvia on ollut tätä ennen jo neljä. Ensimmäinen oli vuonna 1981 käyttöön otettu NMT. Laajamittainen 5G:n kehittäminen aloitettiin maailmalla vuonna 2014. Ensimmäisiä 5G-teknologiaa hyödyntäviä mobiililiittymiä otettiin käyttöön 2018 kokeilumielessä Yhdysvaltojen Los Angelesissa, Sacramentossa, Houstonissa ja Indianapolissa. Vuoden 2020 aikana vauhti on kiihtynyt koko ajan, ja erityisen nopeaa kehitys on ollut monissa Aasian maissa, kuten Etelä-Koreassa. 5G puhelinliittymä on vielä suhteellisen harvinainen, mutta arvioidaan, että vuonna 2025 maailmassa olisi jo 2,6 miljardia 5G:n tilaajaa. Kehitys eri puolilla maailmaa tapahtuu hieman eri tahtiin. Esimerkiksi Euroopassa kehityksestä ollaan oltu jo huolissaan, sillä vanha manner on tuntunut jäävän eturivin maiden jälkijunaan.

5G-teknologia, -verkot ja -liittymät Suomessa

Vaikka kehitys Euroopassa on ollut muuta maailmaa hitaampaa, kuuluu Suomi 5G:n edelläkävijöihin koko maailmassa. Maailman ensimmäinen kaupallinen 5G-verkko avattiin Tampereella vuonna 2018, ja sen jälkeen verkkoa on rakennettu muihin suurimpiin kaupunkeihin kuten Helsingin seudulle, Turkuun ja Ouluun. Tämän jälkeen ovat olleet vuorossa tiheimmin asutut haja-asutusalueet pääosin Etelä-Suomessa. Maaseudulle 5G:n tuloa saadaan odotella vielä tovi. Verkkoa rakennetaan kuitenkin koko ajan, ja sen pitäisi olla aika lailla valmis vuoteen 2025 mennessä. Suomalainen 5G-osaaminen on niin korkealla tasolla, että sitä on viety myös ulkomaille. Suomalaisilla asiantuntijoilla on kysyntää omien rajojen ulkopuolellakin. Suomen 5G-verkon tilanne on itse asiassa hyvä moniin muihin maihin verrattuna: kattava 4G-verkon pohja on vähentänyt investointien tarvetta.

Minkälainen puhelin tarvitaan 5G-verkon käyttöön?

Vanha puhelin tulee toimimaan myös 5G-verkon aikakaudella, sillä 4G-verkko on käytössä 5G:n rinnalla vielä vuosia. Jos kuitenkin haluaa siirtyä uudelle 5G-aikakaudelle, tarvitaan siihen 5G-verkkostandardia tukeva laite. Puhelimen vaihto tulee siis ajankohtaiseksi. Suurin osa puhelinvalmistajista esittelee uudet mallinsa vuoden 2020 aikana, jotka tukevat 5G-teknolgiaa. Merkittävin ero 5G-puhelimen ja vanhan puhelimen välillä on 5G:n latausnopeus, joka lähentelee kahden gigabitin sekuntinopeutta. Se avaa mahdollisuuksia erityisesti yrityksille, mutta houkuttelee myös tavallisia kuluttajia. Ihmisestä on tullut kärsimätön; enää ei haluta odotella, vaan latausten halutaan valmistuvan saman tien. Kun kysyntä kasvaa ja malleja tulee markkinoille entistä enemmän, myös kuluttajahinnat tulevat alaspäin. 5G-puhelinten suosio onkin nyt merkittävässä kasvussa. Eletään murrosaikaa.

Mitkä operaattorit tarjoavat 5G-liittymiä?

Suomessa 5G-liittymiä myyvät tällä hetkellä operaattorit Elisa (ja Saunalahti), DNA ja Telia. Tarjolla on laadukkaita liittymiä, joilla surffaa nauttien uusista, jopa 1 000 Mbit/s nopeuksista. Tämä tuo parannusta erityisesti nettipelaajille ja innokkaille videoiden katselijoille, mutta myös etätöiden tekeminen onnistuu nopeiden yhteyksien myötä paremmin ja tehokkaammin. Ruuhkille ja katkoksille voi sanoa hyvästit. Yrityksille on tarjolla erityisiä bisnespaketteja. Puhelinliittymien ohella operaattorit myyvät 5G-verkon nettiyhteyksiä koteihin. Näiden huippunopeiden liittymien etuna on kaiken muun lisäksi se, että kotiin saadaan valokuidun veroinen laajakaista edullisesti ilman, että tarvitaan tuhansien eurojen alkuinvestointeja. Toimintavarmuus paranee, ja nettiin kytkettävien laitteiden määrän kasvaessa ne voidaan kaikki kytkeä verkkoon ilman ongelmia.

5G tulee mullistamaan maailmaa. Se mahdollistaa vallankumouksia niin liikenteessä, energiantuotannossa kuin maataloudessakin. Myös lääketieteelle se avaa uusia mahdollisuuksia. Tulevaisuuden kuvana nähdään jopa etäkirurgia, jossa lääkäri voisi suorittaa kirurgisia operaatioita simuloidussa virtuaaliympäristössä ollessaan itse eri paikassa kuin potilas. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kuitenkin, vaikka 5G on vielä alkutaipaleellaan, puhutaan jo myös seuraavan sukupolven eli 6G:n tulemisesta. Tämä 400 gigabitin sekuntinopeuksiin vievä teknologia lähtisi liikkeelle joidenkin arvioiden mukaan aikaisintaan vuonna 2025, ja sen käyttöönotto olisi kenties ajankohtaista 2030-luvulla. Tämän mukanaan tuomat entistäkin suuremmat taajuudet, kaistat ja siirtonopeudet mahdollistaisivat esimerkiksi langattoman tekoälyn. Ennen kuin päästään näin pitkälle, pitää kuitenkin viimeistellä 5G:n standardointi. Sitä ovat operaattorit tekemässä parhaillaan.

Halvin 5G-puhelinliittymä

Oletko harkitsemassa päivittää puhelinliittymääsi tukemaan nopeaa 5G-teknologia. Sortterin puhelinliittymävertailusta löydät parhaat 5G-puhelinliittymien tarjoukset.

Takaisin blogiin