Puhelin ja pariskunta
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

5G-liittymät vertailussa

Puhelinliittymissä on eroja ja niitä kannattaa ehdottomasti vertailla. 5G-liittymiä on melko kattavasti jo tarjolla, mutta niiden tarpeellisuutta kannattaa miettiä, sillä ne ovat hieman kalliimpia kuin 4G-liittymät.

5G-teknologia on mobiilidatayhteys, joka tarkoittaa nopeampia ja luotettavampia yhteyksiä. 2010 Suomessa lanseerattiin 4G ja sen jatkeena toimii 5G – entistä parempi versio aikaisemmasta liittymästä. 5G:n ominaisuudet nopeuttavat yhteyttä, jota tarvitaan niin työnteossa kuin vapaa-ajalla. 5G-teknologia tuo tullessaan aimo annoksen nopeutta puhelimesi nettiyhteyteen.

5G-verkon kuuluvuus ei vielä kata koko Suomea. Kuuluvuus vaihtelee jonkin verran operaattoreiden kesken – yhdessä kunnassa toimii yhden operaattorin verkko ja toisessa toisen. Kaukana tiheästi asutuista alueista ja isoista kaupungeista asuvien kannattaa selvittää oman alueensa 5G-verkon toimivuus ennen 5G-liittymän hankintaa.

5G-verkon mukana tulevat hyödyt

Uusi 5G-teknologia mahdollistaa kolme verkkoyhteyksien kannalta merkittävää asiaa, jotka tekevät siitä paremman kuin edeltäjänsä:

  1. Erittäin nopea nettiyhteys. Nykyisten 4G-liittymien maksiminopeus on noin 200 mbit/s, kun taas 5G mahdollistaa jopa 1000 mbit/s:n nopeuden. Ainoastaan valokuituyhteyksillä on mahdollista saavuttaa sama nopeus.
  2. Alhainen vasteaika. Vasteaika tarkoittaa sitä aikaa, jossa verkko reagoi käskyihin ja toimintoihin. 5G-verkossa vasteaika on vain noin 1 millisekuntia, kun taas 4G:ssä vasteaika on noin 100 millisekuntia. Tämä mahdollistaa esimerkiksi laitteiden ohjaamista reaaliajassa etänä.
  3. Laajempi kaista. 5G-verkon välityksellä on mahdollista liikuttaa dataa jopa kymmenen kertaa enemmän kuin 4G-verkossa, koska 5G-verkon kapasiteetti on paljon isompi. Tämä tarkoittaa, että kaista ei ruuhkaudu, vaikka käyttäjiä olisi paljon. 

Eniten 5G-tekniikasta hyötyvät yritykset. Verkon käytöllä on suuri merkitys IOT:lle (Internet Of Things), sillä 5G-verkkoon voidaan liittää erilaisia laitteita runsas määrä. Mitä enemmän laitteita on liitetty, sitä enemmän tulee dataa, mutta 5G-verkko jaksaa helposti ja nopeasti siirtää dataa. Saatua dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi pankkitoiminnassa, terveydenhuollossa tai teollisuudessa.

Kuluttajalle 5G-verkko tuo nopeutta, jota kuluttajat nykyaikana vaativat. Todellisuudessa 5G-verkon vaatimaa nopeutta olevia palveluita on melko vähän. Parhaimman vasteen 5G-liittymä tuo striimaukseen ja videoiden katseluun. Tästä huolimatta liittymän vaihtaminen voi olla hyödyllistä, sillä nykyinen 4G-verkko on ruuhkainen, kun taas 5G-verkkoa käyttämällä tästä ei joudu kärsimään.

Operaattorit, jotka tarjoavat 5G-liittymiä

Elisa tarjoaa kolmea erilaista 5G-liittymää, jotka eroavat netin maksiminopeuden osalta. Kattavin paketti sisältää 1000 Mbit/s-enimmäisnopeuden ja kaksi muuta sisältävät 600 Mbit/s ja 300 Mbit/s. Kaikissa vaihtoehdoissa on rajaton netin käyttö Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Lisäksi sopimukseen sisältyy rajaton määrä puheaikaa ja tekstiviestejä. 

Telialta löytyy myös kolme erilaista 5G-liittymää, jotka myös eroavat ainoastaan maksiminopeuden osalta. Liittymissä on 1000 Mbit/s, 450 Mbit/s ja 300 Mbit/s nopeudella olevia vaihtoehtoja. Telian liittymä sisältää myös rajattoman netin käytön Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltiassa ja puheaika sekä tekstiviestit sisältyvät hintaan.

DNA:lla on tarjolla kolme 5G-puhelinliittymää asiakkailleen rajattomalla netin käytöllä Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltiassa. Lisäksi myös puheluita ja tekstiviestejä on rajattomasti. Isoin paketti sisältää 1000 Mbit/s-nopeuden, toisessa on 400 Mbit/s:n nopeus ja pienin paketti sisältää maksimissaan 200 Mbit/s nopeuden.

LiittymäNetin maksiminopeus Rajaton netti (Suomi, Pohjoismaat, Baltia) Rajattomat puhelut ja tekstarit EU-data / kk € / kk
ELISA         
Huoleton 5G 300M300 Mbit/s X X 24 Gt 31,99
Huoleton 5G 600M600 Mbit/s X X 27 Gt 36,99
Huoleton 5G 1000M1000 Mbit/s X X 33 Gt 49,99
TELIA         
Rajaton 5G 300 M300 Mbit/s X X 24 Gt 29,99
Rajaton 5G 450 M450 Mbit/s X X 30 Gt 32,99
Rajaton 5G 1000 M1000 Mbit/s X X 33 Gt 44,99
DNA         
Rajaton 5G 200M200 Mbit/s X X 22 Gt 29,9
Rajaton 400M400 Mbit/s X X 24 Gt 31,99
DNA Rajaton 5G 1000M1000 Mbit/s X X 33 Gt 49,9

Taulukon tiedot on kerätty 18.5.2022 verkkosivuilta löydettyjen hintatietojen perusteella.

5G-liittymä vaatii oikeanlaisen puhelimen

Uuden 5G-verkon käyttöönotto vaatii laitteen, joka tukee 5G-verkkostandardia. Toki 5G-liittymä toimii myös 4G-puhelimessa, mutta nopeammasta liittymästä saa enemmän irti käyttämällä liittymää 5G-puhelimessa, sillä 5G-liittymät saavat enemmän nopeutta käyttönsä kuin muut liittymät. Paras yhdistelmä on siis käyttää 5G-liittymän kanssa 5G-puhelinta.

5G-verkko ei ole saatavilla vielä kattavasti ympäri Suomen, vaan ainoastaan isoimmissa kaupungeissa ja tiheästi asutuilla alueilla. Tästä syystä 4G-liittymän käyttö on vielä yleistä, eikä se ole katoamassa pitkään aikaan. 4G-liittymä toimii kuitenkin 5G-puhelimessa.

Miksi puhelinliittymät kannattaa vertailla ja kilpailuttaa?

Puhelinliittymä on tärkeä asia monen arjessa. Välillä on hyvä miettiä, onko nykyinen liittymä markkinoiden edullisin tai sinun tarpeitasi vastaava. Ominaisuuksista, joita ei käytä, ei myöskään kannata maksaa.

Puhelinliittymien vertailu on kannattava tapa päästä selville, mikä on itselleen sopivin ja edullisin puhelinliittymä. Moni olettaa, että vanhan liittymäsopimuksen umpeutuessa sama operaattori tekee hyvän tarjouksen uudelleen. Näin harvoin kuitenkaan on: operaattori ei tarjoa uutta edullista sopimusta ennen kuin sopimuksen irtisanoo. Irtisanomisen jälkeen alkaa usein aggressiivinen kamppailu asiakkuuden pelastamiseksi.

Oman puhelimen käyttöä kannattaa arvioida, jotta pystyy määrittämään, millainen liittymä olisi paras. Enimmäkseen liittymät ovat toistaiseksi voimassa olevia, mutta niiden hinta muuttuu ensimmäisen 12 kuukauden jälkeen kalliimmaksi. Suomessa on useampi operaattori, joiden tarjoamat liittymät eroavat toisistaan moneltakin osin, ja niiden vertailu voi olla hankalaa.

Sortter puhelinliittymien vertailussa

Sortterin puhelinliittymien vertailussa ovat mukana tunnetuimmat puhelinoperaattorit: DNA, Elisa, Telia ja Moi Mobiili. Vertailu on tehty sinulle helpoksi, sillä olemme keränneet operaattoreiden tarjoamat hinnat ja liittymien ominaisuudet yhdelle sivulle. Mukana on myös muutama 5G-liittymätyyppi.

Vertaile liittymät sivuillamme. Valittuasi sopivimman liittymän voit siirtyä tekemään sopimuksen operaattorin omille sivuille.

Vertaile ja kilpailuta liittymät jo tänään ja vaihda edullisempaan!

author image

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin