Nainen puhelimella
Takaisin blogiin

5 väitettä lainalaskurista – totta vai tarua?

Lainalaskuri on näppärä apuväline lainanoton suunnitteluun. Laskureihin liittyy kuitenkin vääriäkin uskomuksia, jotka on syytä oikaista. Kokosimme tähän artikkeliin viisi väitettä Sortterin lainalaskurista ja vastasimme niihin.

Erilaisten laskureiden käyttö on hyvä tapa arvioida ratkaisuja järkevästi jo ennen niiden tekemistä. Esimerkiksi lainan ottaminen on päätös, jota kannattaa puntaroida tarkkaan. Tässä kohtaa lainalaskuri on kätevä työkalu: sen avulla voit suunnitella ennakkoon lainasi lyhentämistä ja hahmottaa selkeämmin sen vaikutuksia talouteesi. 

Useimpien pankkien ja rahoituslaitosten sivuilta löytyy nykyään lainalaskuri, johon pyydetään syöttämään lainasumma, laina-aika tai kuukausierä ja mahdollisia muita lainaan liittyviä tietoja. Niiden perusteella lainalaskuri antaa suuntaa antavat arviot lainan maksuaikataulusta ja kustannuksista.

Myös Sortterin sivuilla on lainalaskuri, mutta mitä se tarkalleen kertoo ja mihin sitä kannattaa käyttää? Tässä artikkelissa käymme läpi tavallisimpia lainalaskuria koskevia väitteitä sekä kerromme, mitkä niistä pitävät paikkansa ja mitkä taas eivät.

1. Lainalaskuri sitoo ottamaan lainaa 

Tarua. Lainalaskuri on tarkoitettu avuksesi, kun suunnittelet lainan ottamista, mutta se ei sido sinua ottamaan lainaa. Voit käyttää lainalaskuria minkä tahansa lainan kuukausierien, kokonaiskustannusten tai sinulle sopivimman laina-ajan arvioimiseen. 

Lainalaskurilla voit vapaasti testailla, kuinka esimerkiksi laina-ajan muuttaminen vaikuttaa kuukausierään tai minkä verran koron nouseminen nostaa lainan kokonaiskustannuksia.

Mitä paremmin tutustut erilaisiin mahdollisuuksiin ja vaihtoehtoihin lainalaskurin kautta, sitä todennäköisemmin osaat valita omaan maksukykyysi ja tilanteeseesi sopivan lainan sekä lainanlyhennyssuunnitelman.  

2. Lainalaskuriin täytyy syöttää paljon tietoja 

Osittain totta. Lainalaskurissa kysytään viittä asiaa: lainasummaa, laina-aikaa, korkoa, lainan perustamiskustannuksia sekä tilinhoitomaksujen määrää. Kaikki nämä tiedot ovat välttämättömiä, jotta laskuri pystyy antamaan luotettavan tuloksen.

Lainalaskurissa ei siis kysytä mitään, mitä lainan kokonaiskustannusten laskemiseen ei tarvittaisi. Sinun ei tarvitse syöttää lainalaskuriin mitään henkilökohtaisia tietojasi, vaan pelkästään lainaan liittyviä yksityiskohtia. 

Vasta siinä vaiheessa, kun kilpailutat lainat Sortterilla, lainahakemuksessa kysytään tarkemmin tietojasi. Lainalaskuri on siis eri asia kuin lainojen kilpailuttaminen.   

3. Lainalaskuri ei kerro kaikkia kuluja 

Tarua. Kun täytät kysytyt tiedot Sortterin lainalaskuriin oikein, se kertoo sinulle luotettavasti kaikki lainan kulut. Laskuri myös erittelee lainan kulut niin, että pystyt hahmottamaan ne selkeästi ja vertailemaan eri lainoja keskenään.

Lainalaskurilla saat selville korkojen kokonaiskustannukset, tilinhoitomaksujen kokonaiskustannukset sekä lainan ja lainakustannusten yhteismäärän. Mikä tärkeintä, laskuri laskee lainan todellisen vuosikoron, joka sisältää nimelliskoron lisäksi myös muut lainasta aiheutuvat kustannukset. Todellinen vuosikorko on luotettavin vertailuluku, kun haluat löytää edullisimman lainan.  

Kulujen lisäksi lainalaskuri kertoo myös muut olennaiset lainaan liittyvät tiedot. Saat sillä selville kuukausierän suuruuden ja maksuerien määrän valitsemallasi laina-ajalla. Jos esimerkiksi haluat mitoittaa kuukausieräsi tietyn suuruiseksi, laskurissa voit säätää laina-aikaa juuri sopivan pituiseksi siihen nähden.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktiaBank NorwegianNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

4. Lainalaskureita on paljon 

Totta. Lainalaskurit ovat nykyään suosittuja, sillä ne auttavat lainanottajaa päätöksenteossa. Laskureita on myös olemassa paljon erityyppisiä.

Osa lainalaskureista on tarkoitettu nimenomaan tietyntyyppisen lainan kustannusten laskemiseen: esimerkiksi asuntolainan, autolainan tai kulutusluoton. Laskureissa voi olla eroja myös siinä, millä tavalla ja kuinka tarkasti ne ilmoittavat lainan kustannukset. 

Sortterillakin on useita erilaisia laskureita, jotka auttavat lainojen kustannusten arvioimisessa. Käytettävä laskuri kannattaa valita aina sen mukaan, mitä tietoja tarvitsee. 

Asuntolainalaskuri on nimensä mukaisesti tarkoitettu asuntolainan kustannusten laskemiseen. Sen avulla voit arvioida, millaiseen asuntoon sinulla on kokonaisuudessaan varaa. Asuntolainalaskuri ottaa huomioon muun muassa korkomarginaalin, nimelliskoron, lainasumman sekä laina-ajan. 

Todellinen vuosikorko -laskuri sinun kannattaa ottaa avuksi silloin, kun haluat saada selville  saamiesi lainatarjousten todelliset vuosikorot. Näin pystyt vertailemaan lainoja helpommin keskenään, vaikka niiden kulut muodostuisivat erilaisista kustannuseristä.  

Korkolaskuri puolestaan laskee lainallesi henkilökohtaisen koron, johon vaikuttavat muun muassa tulosi ja asumismuotosi. Arvio on suuntaa-antava, mutta sen avulla voit jo hiukan ennakoida, mille tasolle lainasi korko tulisi asettumaan.

5. Lainalaskuri kertoo, saatko lainaa

Tarua. Lainalaskurin antama tulos ei ole koskaan tae lainan saamisesta, vaan sen tarkoitus on auttaa sinua lainasi kulujen arvioinnissa. Laskurin kautta ei välitetä lainahakemusta pankeille, vaan hakemus on aina tehtävä erikseen. Lainahakemukseen myös tarvitaan enemmän tietoja kuin lainalaskuriin. 

Lainalaskurista voi kuitenkin olla paljonkin hyötyä oman maksukyvyn arvioimisessa. Kun olet sen avulla jo etukäteen laskenut, millaisen kuukausierän oma taloutesi kestäisi hyvin, pystyt tekemään realistisempia valintoja lainahakemusta täyttäessäsi ja laina-aikaa sekä lainasummaa päättäessäsi. Silloin myös lainahakemuksesi tulee todennäköisemmin hyväksytyksi.

Hyödynnä Sortterin lainalaskuria matalalla kynnyksellä

Kun suunnittelet lainan ottamista, sinun kannattaa aloittaa sinulle sopivien kustannusten arvioiminen lainalaskurin avulla. Laskuri on helppokäyttöinen, täysin ilmainen ja vapaasti kenen tahansa hyödynnettävissä. Se ei myöskään millään tavalla sido ottamaan lainaa juuri Sortterilta.

Sortterin lainalaskurilla sinun on helppo vertailla, miten vaikkapa laina-ajan muutokset vaikuttavat lainan kokonaiskuluihin. Pitkä laina-aika pienentää kuukausittaisia lyhennyseriä, mutta kerryttää samalla korkokustannuksia pidemmältä ajalta. Laskurin avulla näet nopeasti, miten lainan hinta muuttuu, kun lyhennät tai pidennät laina-aikaa.

Voit käyttää Sortterin lainalaskuria apuna yhtä hyvin kulutusluottojen ja joustoluottojen kuin luottokorttien tai osamaksujenkin kustannusten laskemisessa. Erityisesti osamaksusopimusten kuluja on usein hankalaa vertailla, mutta Sortterin lainalaskurilla ne asettuvat helposti hahmotettavaan muotoon.

Sortterin lainalaskuria voit hyödyntää 1 000–250 000 euron lainojen kokonaiskustannusten laskemiseen. Korkeintaan 60 000 euron lainat voit myös hakea ja kilpailuttaa Sortterin kautta.

Löydä sinulle edullisin laina Sortterin avulla

Lainan hakeminen omasta pankista ei välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä jostain muualta saatat saada lainan edullisemmilla ehdoilla ja nopeammin.

Myös lainansaannin mahdollisuutesi ovat sitä paremmat, mitä useammalle pankille ja rahoituslaitokselle lainahakemuksesi lähetät. Sortterin kautta tavoitat yhdellä maksuttomalla hakemuksella kerralla kymmeniä eri luotonantajia, joiden lainatarjouksista voit valita itsellesi edullisimman ja sopivimman. 

Kokeile lainalaskuria jo tänään ja kilpailuta lainat kätevästi Sortterin palvelussa!

Takaisin blogiin