4 faktaa lainalaskurista
Takaisin blogiin

4 faktaa lainalaskurista

Tiedätkö, mistä lainasi hinta koostuu? Monelle lainanhakijalle voi tulla yllätyksenä, että lainan hintaan vaikuttavat muutkin seikat kuin pelkkä lainan korko. Lainalaskuri on loistava apuväline, kun pohdit lainasi kustannuksia.

Olet varmastikin törmännyt netissä erilaisiin laskureihin. Onko esimerkiksi prosenttilaskuri sinulle tuttu? Entä lainalaskurit?

Suurin osa pankeista ja lainojen kilpailutuspalveluista tarjoaa lainalaskureita, jotka auttavat hahmottamaan lainan kuluja. Prosenttilaskurit sen sijaan auttavat esimerkiksi yrittäjiä laskemaan oman työnsä kustannuksia.

Oli laskuri mikä tahansa, niiden suosioon on yksinkertainen syy: ne ovat näppäriä apuvälineitä, kun haluat selvittää erilaisia kustannuksia. Lainalaskurilla lasket esimerkiksi, mikä lainasumma olisi sopiva, ja prosenttilaskuri kertoo, paljonko uudesta sohvasta jää maksettavaksi 40 prosentin alennuksen jälkeen.

Mekin Sortterilla olemme luoneet helppokäyttöisen lainalaskurin, jonka avulla voit tarkastella lainan kustannuksia. Ilman laskuria sinun saattaisi olla hankala hahmottaa mitä kaikkea lainan hintaan oikein sisältyy.

Lisäksi Sortterilla on olemassa myös muita laskureita perinteisen lainalaskurin lisäksi.

Alla muutama Sortterin käytetyimmistä laskureista.

  • Asuntolainalaskurin avulla voit kokeilla, onko tavoittelemasi asuntolaina mitoitettu oikein elämäntilanteeseesi nähden. Asuntolainalaskurilla voit selvittää, millaiseen asuntoon sinulla on varaa ja mikä olisi sopiva laina-aika.
  • Todellinen vuosikorko -laskuri näyttää sinulle, mikä on luottosi vuotuinen korko ja lainan muut kulut. 
  • Lainan korkolaskurin avulla voit testata, mikä olisi henkilökohtainen korkoprosenttisi elämäntilanteeseesi pohjautuvien tietojen perusteella. Lainan korkolaskuri keskittyy vain nimelliseen korkoon.

Mutta mitä muuta sinun olisi hyvä tietää? Kokosimme 4 faktaa lainalaskurista.

1. Lainalaskuri auttaa hahmottamaan lainasumman

Minkä suuruinen lainasumma olisi sinulle sopivin, kun tarvitset uutta autoa, rahaa remonttia varten tai vaikka kulutusluottoa arjen hankintoja varten?

Eikö olisikin hienoa, jos voisit vain päättää, että haet 30 000 euroa lainaa ja sillä sipuli. Tuulesta temmattu lainasumma ei kuitenkaan ole järkevä tapa edetä, sillä laina täytyy myös maksaa takaisin – korkojen kera. 

Sen sijaan sinun on hyvä pohtia tarkkaan, minkä suuruinen lainasumma on oikein mitoitettu tarpeeseen nähden. Summan hahmottaminen ja mitoittaminen ei kuitenkaan ole aina helppoa. Saatat pohtia, paljonko lainaa kannattaa hakea, millainen kuukausierä lainassa on ja mikä summa olisi omaan talouteesi sopivin. Lainalaskuri voi auttaa näissä pohdinnoissa eteenpäin.

Kuvitellaan, että etsit parhaillasi autolainaa uutta autoa varten, sillä nykyinen autosi teki tenät. 

Syötä Sortterin lainalaskuriin muutama erilainen lainasumma, esimerkiksi 20 000 euroa ja 10 000 euroa. Tutkaile laskurin antamia tietoja ja katso, miten lainan korko ja kulut jakaantuvat. Alatko hiljalleen hahmottaa, mikä summa voisi olla sopiva auton hankintaa varten?

Sopivan kuukausierän tunnistaa siitä, että sen takaisinmaksu sujuu helposti joka kuukausi. Jos huomaat jo ennen lainan hakemista laskurin avulla, että olit mitoittanut autolainan liian suureksi, voit tehdä uuden laskelman. Kun lainasumma on selvillä, voit rajata autojen tarjontaa auton hinnan mukaan ja etsiä budjettiisi sopivan kulkupelin.

2. Lainalaskuri auttaa sinua taloutesi budjetoinnissa

Lainalaskuri osoittaa sinulle, mistä lainasi kulut koostuvat ja kuinka suuren osan lainasta ne lopulta muodostavat. Koska hahmotat laskurin avulla, mikä on lainakustannusten yhteismäärä, voit helpommin arvioida, miten laina sujahtaa omaan talouteesi.

Jos vaikka päätit, että 10 000 euroa on sopiva summa auton hankintaa varten, voit arvioida laskurin avulla, millaista kuukausierää sinun on mahdollista maksaa autostasi. 

Kun näet etukäteen, paljonko kuukausierä on, voit suunnitella talouttasi paremmin. Jos huomaat lainalaskurin avulla, että 200 euroa on sopiva kuukausierä, voit tavoitella lainaa, joka osuu omiin kriteereihisi.

Voit myös hyödyntää lainalaskuria sen jälkeen, kun olet jo lähettänyt lainahakemuksen ja saanut lainatarjoukset eteesi. Täytä lainatarjouksen tiedot laskuriin ja tarkastele kulujen muodostumista. 

Saatat myös huomata, että laina-aika nostaa lainan kuluja melkoisesti. Pitäisikö sinun sittenkin etsiä lainaa, jossa olisi lyhyempi laina-aika, jotta kuukausittaiset kulut pysyisivät paremmin aisoissa?

3. Lainalaskuri paljastaa, miten laina-aika vaikuttaa lainan hintaan

Edellisestä kohdasta pääsemmekin kolmanteen faktaan: laina-ajalla on suuri merkitys lainan kulujen kannalta. 

Pysytellään vielä autolainassa ja kokeillaan, miten laina-aika vaikuttaa lainan korkoon.

Kuvitellaan, että haet 10 000 euroa autorahoitusta. Lainan korko on 5 prosenttia, tilinhoitomaksu 4 euroa kuukaudessa ja lainan perustamiskustannus 25 euroa.

Laina-aika 2 vuotta

Lainasi kokonaishinta kahden vuoden laina-ajalla on 10 650 euroa, eli maksat varsinaisen lainasumman lisäksi 650 euroa muita kuluja ja korkoa. Lainan kuukausierä on tällöin 442,71 euroa.

Laina-aika 5 vuotta

Lainasi kokonaishinta viiden vuoden laina-ajalla on 11 588 euroa, eli maksat varsinaisen lainasumman lisäksi 1 588 euroa muita kuluja ja korkoa. Lainan kuukausierä on tällöin 192,71 euroa.

Laina-aika 10 vuotta

Lainasi kokonaishinta kymmenen vuoden laina-ajalla on 13 233 euroa, eli maksat varsinaisen lainasumman lisäksi 3 233 euroa muita kuluja ja korkoa. Lainan kuukausierä on tällöin 110,07 euroa.

Kuten huomaat esimerkeistä, lyhyessä laina-ajassa lainan kokonaiskustannus jää kaikkein pienimmäksi, ja maksat vain 650 euroa korkoa ja kuluja. 

Jos taloutesi sallii, sinun kannattaakin säätää laina-aika niin lyhyeksi kuin mahdollista, vaikka joutuisitkin maksamaan kuukausittain enemmän. Tällöin minimoit kaikki ylimääräiset kulut, joita lainallesi kertyy pitkällä laina-ajalla. 

Muista kuitenkin, että taloutta ei kannata ajaa liian ahtaalle, jotta rahaa jää myös elämiseen!

4. Lainalaskuri osoittaa todellisen vuosikoron

Lainalaskuri näyttää sinulle myös todellisen vuosikoron. 

10 000 euron autolainassa, jonka korko on 5 prosenttia, laina-aika 5 vuotta, tilin perustamismaksu 25 euroa ja kuukausittaiset tilinhoitomaksut 4 euroa, todellinen vuosikorko on 6,14 prosenttia

Eikö lainan korko ollutkaan 5 prosenttia, kuten luulit? Avataan hieman asiaa, jotta ymmärrät paremmin.

Lainanhakijat etsivät tyypillisesti lainaa, jossa on pieni korko. Tällöin he erehtyvät usein katsomaan vain pelkkää nimellistä korkoprosenttia, joka ei kuitenkaan kerro koko totuutta lainan edullisuudesta. Lainan hinta on monen tekijän summa:

  • Nimellinen korko
  • Lainan perustamis- ja avausmaksut 
  • Käsittelymaksut 
  • Kuukausimaksut
  • Tilinhoitomaksut
  • Laskutuspalkkiot

Edellä mainitut seikat muodostavat todellisen vuosikoron, joka näyttää kaikki lainasi kustannukset vuositasolla. Todellinen vuosikorko on mittari, johon voit aidosti luottaa. Toisin sanoen, etsi aina lainaa, jossa on pienin todellinen vuosikorko.

EU-direktiivi ja kuluttajansuojalaki edellyttävät, että jokainen pankki tai rahoituslaitos ilmoittaa todellisen vuosikoron selkeästi kuluttajille, jotta se ei jää huomaamatta. Todellisen vuosikoron ensisijainen tehtävä onkin helpottaa kuluttajaa – eli auttaa sinua löytämään lainan, joka on sinulle edullisin.

Sortter vertailee lainat aina todellisen vuosikoron mukaan, eli saadessasi lainatarjoukset vuosikoron mukaan edullisin lainatarjous näytetään sinulle ensimmäisenä. Näin voit varmistua siitä, että edulliselta vaikuttava lainatarjous aidosti myös on edullinen.

Lainalaskuri selvittää lainan hinnan

Lainalaskuri on loistava apu, kun haluat päästä selville lainasi hinnasta. Laskuria on mahdollista hyödyntää monella tapaa: ennakoivasti ennen lainan hakemista, sen jälkeen, kun olet saanut lainatarjoukset tai arvioidessasi nykyisen lainasi kustannuksia.

Lainalaskuri auttaa hahmottamaan, kuinka paljon lainaa kannattaa hakea, jotta kuukausierä ja laina-aika ovat sopivat. Se auttaa tarkastelemaan lainakulujen jakautumista ja toisaalta myös huomaamaan, mikäli nykyisen lainan korko ja kulut ovatkin korkeat, jolloin olisi viisainta kilpailuttaa nykyinen laina uudelleen.

Kokeile lainalaskuriamme jo tänään.

Ajankohtaista

Takaisin blogiin