Revontulet

Mihin Suomessa kannattaa suunnitella matkaa vuonna 2020? Vinkit jokaiselle vuodenajalle!

Kotimaan matkailu on edullista sekä ekologista, mutta mihin Suomessa kannattaa reissata? Käy kurkkaamassa vinkit kotimaan matkakohteista jokaiselle vuodenajalle.

Suomi on kaunis maa, jossa päästään nauttimaan vuodenaikojen tuomasta vaihtelusta. Kotimaassa matkailu on myös edullisempaa ja ekologisempaa kuin kaukomaille lentäminen. Aiemmassa artikkelissamme vinkkasimme kauneimmat saaristokohteet matkaveneilijälle Suomessa, mutta Suomesta löytyy myös paljon käymisen arvoisia kohteita veneilyä harrastamattomalle. Jotta saat otettua kaiken irti kotimaan matkailusta ympäri vuoden, teimme listan kohteista, jotka kannattaa ottaa huomioon matkaa suunnitellessa vuonna 2020.

Talvi

Rovaniemi, Lappi

Talvella kannattaa suunnata Lappiin, tarkemmin sanottuna Rovaniemelle. Vuodesta 2010 asti Joulupukin virallisen kotikaupungin asemaa kantavalla Rovaniemellä on lämmin tunnelma, joka lämmittää kylmänkin talven keskellä. Suurimpia nähtävyyksiä myös ulkomaan turisteille on tietysti Joulupukin Pajakylä, joka on auki vuoden jokaisena päivänä. Kannattaa kuitenkin varmistaa ennen vierailua aukioloajat, jotta tiedät että Joulupukki on paikalla! Eläimiä pääsee ihastelemaan Joulupukin kylässä, Ranuan eläinpuistossa tai huskysafarilla. Lapin kulttuuripääkaupunkina Rovaniemeltä löytyy mm. Lapin maakuntamuseo, arktinen tiedekeskus sekä muita kulttuurikohteita. Majoitusvaihtoehtoja on hotellista mökkiin, mutta mikäs sen hienompi kokemus sydäntalvella, kun nähdä revontulet taivaalla omasta lämpimästä lasi-iglusta?

Ruka, Kuusamo

Ruka on eräs Suomen suosituimmista hiihtokeskuksista, ja laskettelu on ehdottomasti talven parhaita aktiviteetteja. Kokemattomille on tarjolla opetusta, ja kokeneimmat voivatkin välinevuokrauksen ja lipun oston jälkeen suunnata suoraan kokemaan kaikki hiihtokeskuksen 33 rinnettä. Tarjolla on hiihdon ja laskettelun lisäksi paljon tekemistä, jos rinteet eivät ole sinun juttusi. Valikoimasta löytyy mm. karting-kisailua jäällä, koskikelluntaa, talvikalastusta, moottorikelkkailua ja tietenkin hyvää ruokaa.

Ruka on myös hyvä valinta kesäiseksi matkakohteeksi. Tunturialueelta pääsee vaeltamaan legendaarisen Karhunkierroksen sekä kymmeniä muita vaellusreittejä. Kesäkelkkaradalla pääsee kokemaan rinteiden vauhtia kesän lämmössä, tuolihissit kuljettavat matkaajan ylös sekä myös halutessaan takaisin alas.

Kevät

Martimoaapa, Lappi

Martimoaapa on Etelä-Lapin piilotettu suohelmi, joka tyydyttää jokaisen seikkailunhaluisen matkaajan kaikki tarpeet. Voit kulkea upeilla maisemilla varustettuja reittejä luonnon suojeltujen soiden läpi pitkospuita pitkin, kalastaa haukea Martimojärvestä, bongailla kymmeniä uhanalaisia lintulajeja lintutornissa tai paistaa makkaraa nuotiolla laavun äärellä. Jos onni on matkassa, matkalla voi löytää jopa karhun tai ilveksen jälkiä. Reittivalintoja on useampi mistä valita. Lyhyin reitti on kaksi kilometriä pisimmän ollessa jopa 36 kilometriä! Martimoaavan hiljaisuudessa rauhoittuminen hoituu minä tahansa vuodenaikana, mutta keväällä pääset ihastelemaan muuttolintujen paluuta takaisin Suomenmaalle. Tekemistä riittää, olit sitten reissussa yksin, kaksin tai vaikka koko perheen kanssa.

Vuokatti, Sotkamo, Kainuu

Kainuussa sijaitseva Vuokatti valittiin Vuoden matkailukohde 2019 -voittajaksi, ja suuri syy tälle oli kohteen ympärivuotinen tarjonta. Kotimaisten perhematkailijoiden suosimana kohteena Vuokatissa on kaikenikäisille, ja kaikenlaisen matkailun ystäville tarjontaa. Rentoutujalle löytyy mahdollisuuksia Katinkullan kylpylästä, jossa on myös oma saunamaailma, missä matkaaja voi halutessaan rentoutua erinäisillä hoidoilla ja hieronnoilla. Vuokatissa on tarjolla seikkailusta ja aktiviteeteista kiinnostuneelle reissaajalle ulkoilun puolella seikkailupuistoa, kalastusta tai vaikkapa frisbeegolfia. Kaikki aktiviteetit sopivat myös lapsille, ja erityisesti heillä on mahdollisuus päästä kokeilemaan vaikkapa lasersota tai kokea huikea uusi maailma virtuaalitodellisuuslasien avulla.

Kesä

Rantasalmi, Etelä-Savo

Rantasalmi on pieni kylä Saimaan rannalla Etelä-Savossa, joka tarjoaa matkailijalle ympäri vuotta monenlaisia matkailupalveluja. Rantasalmi on etenkin tunnettu Linnansaaren kansallispuistosta, jonka maisemista voi nauttia kesäisin joko veneillen tai retkeillen. Aktiivisen päivän jälkeen voit mennä rentoutumaan järven rannalla sijaitsevaan Järvisydän-kylpylään, joka tarjoaa unohtumattomia elämyslomia, hemmottelua ja yhteisiä hetkiä sekä pariskunnille että perheille. Rantasalmesta löydät myös kulttuurinähtävyyksiä, kuten Rantasalmen museon ja Ateljee Galleria Villi Villan, joiden ovet ovat kesäkuusta elokuuhun vierailijoille auki. Heinäkuussa pääset ihailemaan HakoApajan Aikhikylää, joka on järvien pohjista sukelletuista hakopuista rakennettu pysäyttävä kokonaisuus.

Turku, Varsinais-Suomi

Turku tarjoaa monipuolisesti erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja kaikenikäisille. Turku on kaunis kesäkaupunki, jossa on paljon nähtävyyksiä ja runsaasti ihastuttavia maisemia. Jos haluat lähteä vaikkapa lapsivapaalle tai ottaa rennosti, miksi et suuntaisi vaikka kylmälle oluelle johonkin monista Aurajoen varrella sijaitsevista kuppiloista. Jos taas kaipaat rauhallisempaa maisemaa, niin suuntaa ihastelemaan Turun kaunista saaristoa ja lähde vaikka aavalle merelle rentouttavalle melontaretkelle. Myös lapsiperheille löytyy touhuttavaa lähellä sijaitsevasta Naantalin Muumimaailmasta. Turussa järjestetään kesällä useampia musiikkitapahtumia esimerkiksi yksi Suomen suurimmista festivaaleista, Ruisrock tai jos olet kiinnostunut enemmän urbaanista musiikista, niin suuntaa Kesärauha -festivaaleille.

Syksy

Kolin kansallispuisto, Pohjois-Karjala

Mikä olisikaan parempi tapa rentoutua kuin retkeily? Siihen Kolin kansallispuiston puitteet ovat paremmat kuin täydelliset. Reittejä löytyy niin aloitteleville patikoijille kuin myös kokeneimmille konkareille. Kauneimmillaan Kolin maisemat ovat syksyn ruskan aikaan, mutta myös muina vuodenaikoina näköalat ovat häikäisevät. Talvella on myös mahdollisuus harrastaa esimerkiksi hiihtoa, laskettelua sekä lumikenkäilyä. Suosituin Kolin kohde on Ukko-Koli, joka on Suomen tunnetuin kansallismaisema. Jos pitkän patikointimatkasi jälkeen koet olevasi uupunut tai luonnossa vaeltelu ei ole sinun juttusi, Kolilta löytyy myös uniikki maisemakylpylä. Voit rentoutua paljussa tähtitaivaan alla, ja nauttia saunan löylyistä. Majoittua voi luonnossa leirintäalueella tai hotellihuoneessa.

Kotimaassa matkailua suunnitellessa kannattaa miettiä reittivalinnat niin, että pääset mahdollisesti käymään useammassa paikassa saman reitin varrella. Matkalle voit käydä kilpailuttamassa lomalainaa samalla tavoin kuin kilpailuttaisit netissä hotellit tai lennot. Saat kymmeniltä pankeilta tarjouksen hintajärjestyksessä kulut selkeästi listattuna, jonka jälkeen loman suunnittelu voi toden teolla alkaa!